Árpád
-2 °C
3 °C

A Fidesz feloszlatta hódmezővásárhelyi szervezetét

2000.09.30. 22:52
A várakozásoknak megfelelően feloszlatta a Fidesz Országos Választmánya a párt hódmezővásárhelyi szervezetét, mert a szervezet"a párt politikájával ellentétes tevékenységet folytatott". Kis András a megszüntetett szervezet vezetője szerint mindössze annyi a bűnük, hogy nem hajlandóak támogatni az időközi választáson Rapcsák Andrást. Nehezményezi, hogy a napirend tárgyalásakor nem lehettek a teremben, ezt azonban Várhegyi Attila választmányi elnök újságíróknak nyilatkozva cáfolta. Megjegyezte: lehetőséget biztosítottak az érintetteknek, hogy jelen legyenek, az azonban nem feladata a testületnek, hogy ellenőrizze: éltek-e jogaikkal a feloszlatott pártszerv vezetői.
A Fidesz Országos Választmánya ötvenöt igen szavazattal, egy tartózkodás mellett feloszlatta a hódmezõvásárhelyi Fidesz-csoportot, amely megítélésük szerint a párt politikájával ellentétes tevékenységet folytatott. Kis András, a feloszlatott városi szervezet korábbi elnöke és Marton Péter jelenlegi elnök azonban újságíróknak nyilatkozva úgy értékelték: a feloszlatásra azért került sor, mert nem hajlandóak Rapcsák András polgármestert támogatni az idõközi választáson.

Álláspontjuk szerint a csoport feloszlatása alapszabály-ellenesen történt, a dokumentum értelmében ugyanis nekik is jelen kellett volna lenniük az ülésen, nem kaptak viszont tájékoztatást arról, hogy mikor kerül sor ennek a napirendi pontnak a tárgyalására. Várhegyi Attila, az országos választmány elnöke ezzel szemben az közölte az MTI-vel: határozat született róla, hogy az érintettek részt vehetnek a zárt ülésen, a testület azonban nem köteles ellenõrizni, hogy azok valóban élnek-e ezzel a lehetõséggel.

A döntésre - amint arról az Index már hírt adott - azután került sor, hogy a Fidesz Csongrád megyei választmánya különös körülmények között döntött arról: javasolja a pártszerv feloszlatását. Az ominozus ülésen a 41 fõs Csongrád Megyei Fidesz Választmányból csupán a tagság fele jelent meg. Ez azonban nem zavarta Rapcsák Andrást, aki egyébként nem tagja a választmánynak, és hat éve nem volt jelen a választmányi gyûlésen. Õt a megyei elnök, Farkas Sándor (jelenleg a parlament mezõgazdasági bizottságának elnöke) hívta meg, mivel ,,városa ügyében döntenek".

Ott volt viszont Várhelyi Attila a Fidesz Országos Választmányának elnöke, valamint Szûcs Gábor, egykori hódmezõvásárhelyi, illetve megyei elnök is, akit ,,kétes magatartása" miatt menesztett az alapszervezet, amely elsõként alakult a megyében, taglétszáma pedig 80 fõ. Az ülés határozatképes volt, és 22-en szavaztak a vásárhelyi Fidesz-csoport jövõérõl. Mindössze kilencen szavaztak igennel, heten nemmel, hatan pedig tartózkodtak. Ez az eredmény elegendő volt azonban ahhoz, hogy kezdeményezzék az Országos Választmánynál a végleges döntést, ami szombaton meg is született és a Fidesz alapszabálya szerint szent és sérthetetlen, fellebbezésnek helye nincs.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?