Tekla
8 °C
20 °C

A Fidesz feloszlatta hódmezővásárhelyi szervezetét

2000.09.30. 22:52
A várakozásoknak megfelelően feloszlatta a Fidesz Országos Választmánya a párt hódmezővásárhelyi szervezetét, mert a szervezet"a párt politikájával ellentétes tevékenységet folytatott". Kis András a megszüntetett szervezet vezetője szerint mindössze annyi a bűnük, hogy nem hajlandóak támogatni az időközi választáson Rapcsák Andrást. Nehezményezi, hogy a napirend tárgyalásakor nem lehettek a teremben, ezt azonban Várhegyi Attila választmányi elnök újságíróknak nyilatkozva cáfolta. Megjegyezte: lehetőséget biztosítottak az érintetteknek, hogy jelen legyenek, az azonban nem feladata a testületnek, hogy ellenőrizze: éltek-e jogaikkal a feloszlatott pártszerv vezetői.
A Fidesz Országos Választmánya ötvenöt igen szavazattal, egy tartózkodás mellett feloszlatta a hódmezõvásárhelyi Fidesz-csoportot, amely megítélésük szerint a párt politikájával ellentétes tevékenységet folytatott. Kis András, a feloszlatott városi szervezet korábbi elnöke és Marton Péter jelenlegi elnök azonban újságíróknak nyilatkozva úgy értékelték: a feloszlatásra azért került sor, mert nem hajlandóak Rapcsák András polgármestert támogatni az idõközi választáson.

Álláspontjuk szerint a csoport feloszlatása alapszabály-ellenesen történt, a dokumentum értelmében ugyanis nekik is jelen kellett volna lenniük az ülésen, nem kaptak viszont tájékoztatást arról, hogy mikor kerül sor ennek a napirendi pontnak a tárgyalására. Várhegyi Attila, az országos választmány elnöke ezzel szemben az közölte az MTI-vel: határozat született róla, hogy az érintettek részt vehetnek a zárt ülésen, a testület azonban nem köteles ellenõrizni, hogy azok valóban élnek-e ezzel a lehetõséggel.

A döntésre - amint arról az Index már hírt adott - azután került sor, hogy a Fidesz Csongrád megyei választmánya különös körülmények között döntött arról: javasolja a pártszerv feloszlatását. Az ominozus ülésen a 41 fõs Csongrád Megyei Fidesz Választmányból csupán a tagság fele jelent meg. Ez azonban nem zavarta Rapcsák Andrást, aki egyébként nem tagja a választmánynak, és hat éve nem volt jelen a választmányi gyûlésen. Õt a megyei elnök, Farkas Sándor (jelenleg a parlament mezõgazdasági bizottságának elnöke) hívta meg, mivel ,,városa ügyében döntenek".

Ott volt viszont Várhelyi Attila a Fidesz Országos Választmányának elnöke, valamint Szûcs Gábor, egykori hódmezõvásárhelyi, illetve megyei elnök is, akit ,,kétes magatartása" miatt menesztett az alapszervezet, amely elsõként alakult a megyében, taglétszáma pedig 80 fõ. Az ülés határozatképes volt, és 22-en szavaztak a vásárhelyi Fidesz-csoport jövõérõl. Mindössze kilencen szavaztak igennel, heten nemmel, hatan pedig tartózkodtak. Ez az eredmény elegendő volt azonban ahhoz, hogy kezdeményezzék az Országos Választmánynál a végleges döntést, ami szombaton meg is született és a Fidesz alapszabálya szerint szent és sérthetetlen, fellebbezésnek helye nincs.