Edina
-12 °C
-3 °C

Hatszázezer dollárt kér számon Orbán a kormányon

2005.07.25. 21:16
Orbán Viktor szerint a magyar kormány méltatlan arra, hogy a baloldali polgárokat képviselje, és nemzetietlen is, mert Gyurcsány nem a határon túliaknak, hanem Vietnamnak adott 600 ezer dollár vissza nem térítendő támogatást.

Orbán Viktor hétfõn közleményt adott ki, amely szerint Magyarországon a baloldali polgároknak nincs méltó képviselete, és ez az akadálya annak, hogy a nemzeti kérdésekben egyetértésre jussanak a magyar pártok.

"Magyarországon sajnálatos történelmi hagyomány, hogy újra és újra fölbukkannak olyan megélhetési politikusok, akik baloldalinak adják ki magukat, ám valójában nem képviselik a baloldali emberek nemzeti elkötelezettségét, sem a hagyományos baloldali értékeket" - írja a volt kormányfõ.

Orbán Viktor szerint a kormánypártoknál olyan szemlélet kezdett teret nyerni,"amely nem áll ki a magyar nemzeti érdekekért, sem a határon túli magyarokért, sõt nyíltan hátat fordít nekik, s ugyanerre buzdítja az ország polgárait."

Ezt bizonyítja, hogy a határon túli magyarok nem kaptak támogatást, viszont Vietnam 600 ezer dollárnyi vissza nem térítendõ támogatásra kapott ígéretet a Távol-Keleten tárgyaló Gyurcsány Ferenctõl. "Nem tartom valószínûnek, hogy ezt a baloldali érzelmû honfitársaink helyeslik".

Orbán felhívja a kormány figyelmét, hogy a magyar baloldali szavazóknak fontos a magyar nemzet és a határon túli magyarság ügye, és a határon túli magyarok között is vannak baloldali elkötelezettségûek.

Lendvai Ildikó szocialista frakcióvezető szerint Orbán - túllőve a célon - durván megsértette a baloldalt. "A Fidesz elnöksége a baloldal pártjába rúg és krokodil könnyeket ejt azokért a baloldali polgárokért akiket korábban panelproliknak nevezett, mondván: nincs méltó képviseletük" - reagált a frakcióvezető a Fidesz elnökének közleményére.

Lendvai szerint "nem illő a magyar beruházások ázsiai előre törését szolgáló hitelt és támogatást hazafiatlan cselekedetnek nevezni, azok részéről, akik nagy buzgalommal járatják le a magyar gazdaságot és veszik el a befektetők kedvét Erdélytől az Egyesült Államokig".