Piroska
3 °C
3 °C

A Víg-adó jeligéjű írás győzött az APEH pályázatán

2002.01.25. 10:54
Pályázaton választotta ki az adozóknak küldendő kísérőlevél szövegét az Adó és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal. A győztes pályaművet alkotó APEH-dolgozó Szilágyi Gáborné, férjével közösen írta a szöveget, mely szerint többek között azért fontos az igazságos közteherviselés, hogy a Széchenyi terv, ne csak terv maradjon. Az inkriminált mondatot a nyertes férje is kihagyta volna a szövegből, de abban biztos volt, hogy nyernek a pályamunkával.
Százezer forintot tett a bátonyterenyei Szilágyi család karácsonyfája alá az Adó és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal, amikor Szilágyi Gáborné nógrádi APEH-dolgozó"Víg-adó" jeligéjű munkáját hirdették győztessé azon a pályázaton, ahol az adózóknak küldendő kísérőlevet kellett megalkotni. Szilágyiné férjével közösen írta a nyertes levelet, amely azt hangsúlyozza, hogy miért fontos adózni.

Árvíz és Széchenyi Terv

Olykor rendkívüli helyzetekkel kell szembenéznie az államnak (például árvíz), és akkor fontos, hogy legyen honnan előteremteni a tűzoltásra fordítandó milliárdokat - derül ki a retorikai fordulatoktól sem mentes kísérlőlevélből. De azért is fontos az igazságos közteherviselés, hogy megfeleljünk az új kihívásoknak, mint például az EU-csatlakozás előkészítése, vagy a Széchenyi Terv megvalósulása.

Szilágyiék biztosak voltak sikerben

Szilágyi Gábor, a győztes kísérőlevél szerzőjének férje az Index megkeresésére azt mondta: bár feleségét nem tudja telefonhoz hívni, ő maga is segíthet az írás ügyében, azt ugyanis közösen írták. A férj az első pillanattól biztos volt abban, hogy pályázatuk az első három helyezett valamelyike lesz. "A szöveg ugyanis újszerű volt és lényegretörő, nem kioktatta az adózókat, hanem a mai helyzetről festett képet" - fogalmazott szerénytelenség nélkül Szilágyi.

Semmiféle instrukciót nem kaptunk arra, hogy mit tartalmazzon a szöveg - állította. Az utolsó mondat nem teljesen klapfol - ismerte el a szerzőtárs, megemlítve,. hogy megpróbálta "cenzurázni" élete párja vitatott szövegrészét ("Közös erőfeszítéseink segíthetik a meglévő gondok csökkentését, megszűntetését, hogy a Széchenyi Terv ne csak terv maradjon."), de az asszony ragaszkodott hozzá.

Legközelebb újságírók lesznek a döntnökök

Nagypál Sándor, az adóhatóság sajtófőnöke szerint azért írtak ki pályázatot a kísérőlevélre, hogy növeljék az adózás társadalmi elfogadottságát, az adóhatóság általános megítélését. Fontosnak tartották tájékoztatni az állampolgárokat a közteherviselés, az adózás nemzetgazdasági szerepéről, közösség iránti kötelességéről. A pályázaton újságírókra és adóhatósági dolgozókra számítottak, végül saját berkeiken belül született meg a győztes munka. Az írásokat a sajtófőnök rangsorolta, az APEH elnöke és helyettesei, valamint a sajtóiroda vezetője bírálta el, de az utólag felmerült tartalmi kifogások alapján úgy döntöttek a jövőben a sajtó munkatársai lesznek a döntnökök.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!