Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A Víg-adó jeligéjű írás győzött az APEH pályázatán

2002.01.25. 10:54
Pályázaton választotta ki az adozóknak küldendő kísérőlevél szövegét az Adó és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal. A győztes pályaművet alkotó APEH-dolgozó Szilágyi Gáborné, férjével közösen írta a szöveget, mely szerint többek között azért fontos az igazságos közteherviselés, hogy a Széchenyi terv, ne csak terv maradjon. Az inkriminált mondatot a nyertes férje is kihagyta volna a szövegből, de abban biztos volt, hogy nyernek a pályamunkával.
Százezer forintot tett a bátonyterenyei Szilágyi család karácsonyfája alá az Adó és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal, amikor Szilágyi Gáborné nógrádi APEH-dolgozó"Víg-adó" jeligéjű munkáját hirdették győztessé azon a pályázaton, ahol az adózóknak küldendő kísérőlevet kellett megalkotni. Szilágyiné férjével közösen írta a nyertes levelet, amely azt hangsúlyozza, hogy miért fontos adózni.

Árvíz és Széchenyi Terv

Olykor rendkívüli helyzetekkel kell szembenéznie az államnak (például árvíz), és akkor fontos, hogy legyen honnan előteremteni a tűzoltásra fordítandó milliárdokat - derül ki a retorikai fordulatoktól sem mentes kísérlőlevélből. De azért is fontos az igazságos közteherviselés, hogy megfeleljünk az új kihívásoknak, mint például az EU-csatlakozás előkészítése, vagy a Széchenyi Terv megvalósulása.

Szilágyiék biztosak voltak sikerben

Szilágyi Gábor, a győztes kísérőlevél szerzőjének férje az Index megkeresésére azt mondta: bár feleségét nem tudja telefonhoz hívni, ő maga is segíthet az írás ügyében, azt ugyanis közösen írták. A férj az első pillanattól biztos volt abban, hogy pályázatuk az első három helyezett valamelyike lesz. "A szöveg ugyanis újszerű volt és lényegretörő, nem kioktatta az adózókat, hanem a mai helyzetről festett képet" - fogalmazott szerénytelenség nélkül Szilágyi.

Semmiféle instrukciót nem kaptunk arra, hogy mit tartalmazzon a szöveg - állította. Az utolsó mondat nem teljesen klapfol - ismerte el a szerzőtárs, megemlítve,. hogy megpróbálta "cenzurázni" élete párja vitatott szövegrészét ("Közös erőfeszítéseink segíthetik a meglévő gondok csökkentését, megszűntetését, hogy a Széchenyi Terv ne csak terv maradjon."), de az asszony ragaszkodott hozzá.

Legközelebb újságírók lesznek a döntnökök

Nagypál Sándor, az adóhatóság sajtófőnöke szerint azért írtak ki pályázatot a kísérőlevélre, hogy növeljék az adózás társadalmi elfogadottságát, az adóhatóság általános megítélését. Fontosnak tartották tájékoztatni az állampolgárokat a közteherviselés, az adózás nemzetgazdasági szerepéről, közösség iránti kötelességéről. A pályázaton újságírókra és adóhatósági dolgozókra számítottak, végül saját berkeiken belül született meg a győztes munka. Az írásokat a sajtófőnök rangsorolta, az APEH elnöke és helyettesei, valamint a sajtóiroda vezetője bírálta el, de az utólag felmerült tartalmi kifogások alapján úgy döntöttek a jövőben a sajtó munkatársai lesznek a döntnökök.