Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Összeomlott egy ház a VIII. kerületben

2001.02.06. 14:13
Életveszélyesnek nyilvánították azt a házat, mely reggel háromnegyed kilenckor a VIII. kerületi Víg utcában összeomlott. Két lakás teljesen lakhatatlanná vált, míg a többi tizenkettőt nem lehet biztonságosan megközelíteni. A ház mellett egy mélygarázsos társasházat építettek, és annak ellenére folytatták az alapozási munkálatokat, hogy az önkormányzati tulajdonú ház falán repedések jelentek meg. A lakókat ideiglenesen a Polgári Védelem ferihegyi úti bázisán szállásolják el.
Pizsamában, egy kabátot magára kapva rohant ki az a lány a Víg utcai lakásából, aki arra ébred, hogy a házuk egyik fele összeomlott. Kovács Krisztina az Indexnek elmondta, hogy pontban háromnegyed kilenckor a galéria megremegett, majd a lakók sikoltozni kezdtek. Ekkor fogta a kabátját, és kirohant a házból.

A ház életveszélyes
Mire a tűzoltók kiértek, többen elhagyták a kétemeletes házat, csak egy idősebb mozgássérült férfit kellett kihozniuk - tájékoztatta az Indexet Molnár Péter, a tűzoltóság szóvivője. Az omlás akkor következett be, amikor a szomszédos telken egy munkagép közvetlenül a ház mellett ásta ki egy társasház alapját. A markolóra is ráomlott a fal, de kezelője szerencsére nem sérült meg.

Negyven ember lakás nélkül

Egy lakás és egy iroda teljesen lakhatatlanná vált - mondta el az Indexnek Csécsei Béla, a VIII. kerület polgármestere. Az egyikben laktak, míg a másik irodaként üzemelt. A ház többi, tizenkét lakását az omlás miatt nem lehet biztonságosan megközelíteni.

Egy társasház alapját ásta
Kovács Krisztina barátjával élt a teljesen felújított lakásukban, melyet az önkormányzattól béreltek. Több mint félmillió forintot költöttek arra, hogy normális körülmények között lehessen élni benne.

- Könyörgtem a tűzoltóknak, hogy legalább a szüleim lakásának kulcsát hozzák ki, hogy legyen hova mennem - folytatta a lány, aki attól félt, hogy az egész házat lebontják, és oda lesz mindene.

Körübelül negyven ember elhelyezéséről kell gondoskodni, köztük körülbelül húsz gyermek - nyilatkozta az Indexnek Orosz Zoltán, a Polgári Védelem VIII. kerületi kirendeltségének vezetője. Azoknak a lakóknak, akik nem tudnak máshová költözni, a ferihegyi bázisukon átmenetileg helyet bizotnsítanak.

Már hétvégén repedtek a falak

Az összeomlott ház egyik lakhatatlanná vált lakásában egy kft. üzemelt. Csepregi Ferencné a cég ügyvezető igazgatója kézen fogva érkezett a gyermekével, és látta, hogy mindenük odaveszett. Az irodájuk kétharmada összeomlott, maga alá temetve az összes bútoraikat, számítógépeiket. A káruk több mint hat millió forint.

A ház többi lakását sem lehet megközelíteni
Az építkezést szombaton kezdték, és vasárnapra már az alapot is kiásták. Csepregi Ferencé lapunknak elmondta, hogy a fürdőszobájuk falán repedések jelentek meg, és ezért szóltak is a kivitelező cég statikusának. Ő kijött, lefényképezte, ennek ellenére tovább folytatták a munkát.

Bontják az életveszélyes épületet

Az önkormányzat a szakértői vélemények elkészülte után még a héten dönt arról, hogy beperelik-e a kivitelező céget, és mekkora kártérítést igényelnek tőlük - folytatta a kerület polgármestere. A statikus a házat életveszélyesnek minősítette, ezért a tűzoltóság megkezdte az épületrész bontását. A sértetlenül maradt lakásokba legalább egy hétig nem lehet visszaköltözni.