Ágnes
-1 °C
2 °C

Fákat csavart ki a tomboló szél

2001.05.19. 10:45
Szombaton reggel is dolgoznak a tűzoltók a péntek esti vihar okozta károk helyreállításán. A legkritikusabb időszakban Budapesten 184 esethez riasztották a tűzoltókat, emberi életben kár nem esett. Az ELMŰ szakemberei a tűzoltókkal együtt állították helyre a leszakadt áramvezetékeket, kárfelmérés egyelőre nem történt.

A Fővárosi Tűzoltóság ügyfélszolgálatára folyamatosan érkeznek a segítségkérő telefonok, a péntek délutáni vihar miatt. A legkritikusabb időszakban - fél hat és éjjel fél egy között - a tűzoltók 102 esetben vonultak ki bejelentések nyomán a szél okozta kárt helyreállítani - nyilatkozta az Indexnek Molnár Péter a fővárosi tűzoltóság szóvivője. A fővárosi tűzoltók ebben az időszakban 41 egységgel dolgoztak.

Összesen 184 riasztás volt

A 102 esetből 81 alkalommal a tűzoltóknak kicsavart fákat kellett elszállítani, egy esetben - mint arról az Index pénteken este beszámolt - a Dunai Flottilla kikötőjében borult fel 15 kajak, a többi esetben pedig épületek, feljárók, tetőszerkezetek rongálódtak meg. A szóvivő tudomása szerint a nagy szél senkit sem sebesített meg, emberéletben nem esett kár. A péntek délutáni szélvihar miatt összesen 184 kárbejelentés, riasztás érkezett, ezekhez az esetekhez még szombat délelőtt is folyamatosan mennek ki a tűzoltók.

Szünetelt az áramszolgáltatás

A szél a villamosvezetékeket sem kímélte, a vihar idején az ELMÜ ügyeletesének tájékoztatása szerint a a II., a III., a IX.-XXIII. kerület számos utcája borult sötétbe. Ugyancsak ezért Solymáron, Dunakeszin, Gödöllőn, Üllőn, Ráckevén is szünetelt az áramszolgáltatás. Az ELMÜ szakemberei vagy a tűzoltóság kárfelmérést egyelőre még nem készített.

Kajakozó gyermekek borultak a Dunába

A hirtelen támadt erős szélben tizenöt kajak borult fel a Dunán péntek délután. Molnár Péter, a fővárosi tűzoltóság szóvivője még pénteken tájékoztatta az esetről az Indexet. A baleset a Dunai Flottilla kikötőjének közelében történt este hét óra után. Tizenöt gyermeket a tűzoltóságnak, nyolcat a katonaságnak sikerült kimentenie. Miután a kajakosok edzőjével felvették a kapcsolatot, kiderült, hogy három gyereket nem találnak. Szerencsére ők visszamentek a táborba, így nem voltak a vizen, amikor társaik beborultak a vízbe.