Benedek
-5 °C
5 °C

Kormánytámogatás a viharkárosultaknak

2004.06.30. 19:45
A kormány támogatja a júniusi rendkívüli időjárásban megrongálódott lakóingatlanok tulajdonosait - ismertette a kabinet szerdai döntését a belügyminiszter. A határozat alapján négyszázmillió forintot különítette el a célra.
A kormány a helyi önkormányzatokon keresztül ad támogatást azoknak, akiknek a lakóingatlana júniusban a rendkívüli időjárás miatt megrongálódott - mondta Lamperth Mónika a kormányülés után. A Belügyminisztérium 400 millió forintot szán a célra.

Keretösszeg

A kormány rendelete alapján a károsultak támogatására települési keretösszeget fognak az önkormányzatok rendelkezésére bocsátani. A károkat a lakóingatlan tulajdonosa vagy használója július 31-ig jelentheti be az önkormányzatoknál, majd augusztus 15-ig kell a károkat pontosan felmérni és megállapítani. Ezt követően a települési önkormányzatoknak a vis maior eljárás szabályai szerint azonnal átutalják a pénzt.

A települési keretösszeget az önkormányzatok akkor igényelhetik, ha a rendkívüli időjárás a település területének legalább 50 százalékát sújtotta. A támogatást azok kérhetik, akiknek az ingatlana lakás céljára szolgált, építési engedéllyel bírt és a kár idején életvitelszerűen lakott volt. Az önkormányzat a szociális szempontokat a települési keretösszegen belül érvényesítheti. Mint mondta, a kormány döntése azokra vonatkozik, akik nem rendelkeztek érvényes biztosítással.

Négyszázmillió forint

Lamperth Mónika beszámolt arról is, hogy az önkormányzatok ingatlanjaiban keletkezett károk helyreállításának forrása a vis maior alap, amiről a megyei területfejlesztési tanácsok döntenek. "A becslések és felmérések alapján az önkormányzati tulajdonú építményekben mintegy 485 millió forint kár keletkezett" - mondta. A területfejlesztési tanácsok a megyei vis maior keretekből 302 millió forinttal tudnak hozzájárulni ennek a kárnak az enyhítéséhez, a fennmaradó 183 millió forintot a belügyin tárca központi vis maior tartalékából fedezik.

"Ez rendelkezésre áll a Belügyminisztériumnál, és a megyei területfejlesztési tanácsok igényei alapján ezt rendelkezésre fogjuk bocsátani. Minden önkormányzati kár megtéríthető, és a helyreállítás költségének fedezete rendelkezésre áll" - hangsúlyozta Lamperth Mónika.

Bírálta az intézkedést a miniszter bejelentése után nem sokkal a Fidesz. Az ellenzéki párt szerint a kormány csak fél szívvel támogatja az önkormányzatokat, ezt jelzi, hogy nem kompenzálják teljes körűen a júniusban természeti kárt szenvedett helyhatóságokat.

"Ha elemi csapás ér egy önkormányzatot, akkor a kormánynak ott segítenie kell, függetlenül attól, hogy ez az elemi csapás az önkormányzatot milyen mértékben érte" - mondta sajtótájékoztatóján Halász János frakció-szóvivő, utalva az Orbán-kormány által nyújtott támogatásra a tiszai árvíz után. Kijelentette, azért is indokolt lenne a teljes körű támogatás, mert véleménye szerint 100-150 milliárd hiányzik az önkormányzatok költségvetéséből. - közölte Halász János szerdán az MTI-vel.