Szilvia
5 °C
16 °C

Korrupciógyanú a debreceni önkormányzatnál

2002.02.18. 10:19
A debreceni önkormányzat kisebbségben lévő szocialista frakciója támadja a helyhatóság döntését, melyben egy vállalkozónak 14 millió forintért adta el a nagyerdei villát. Az MSZP és több civil szervezet korrupcióra gyanakszik. Kósa Lajos polgármester szerint viszont csak arról van szó, hogy az állagromlás miatt igyekezni kellett az értékesítéssel. Egy másik ingatlanügyben a Fidelitas fordult az ügyészséghez: a csillebérci tábor egy részét szerintük ugyanis több száz millió forint helyett áron alul, mintegy 15 millióért értékesítette a Magyar Úttörők Szövetsége.
Debrecen kormánypárti többségű tulajdonosi bizottsága és közgyűlése négy ajánlattevő közül egy helyi vállalkozót jelölt ki a nagyerdei villa megvételére, és nem írt ki nyílt pályázatot - adta hírül a Magyar Hírlap. Az eset nagy visszhangot váltott ki a cívis városban: a szocialista frakció és helyi szervezetek tiltakoztak, mivel szerintük nem ez az első korrupciógyanús eset Debrecenben.

- Lehet, hogy pályázat útján sem kaptunk volna jobb árat a villáért, és az a legjobb, ha mielőbb cselekszünk - nyilatkozta a megyei napilapnak Kósa Lajos fideszes polgármester.

Egy éve tart a hajcihő

Közel egy éve áll viták kereszttüzében a Debrecen egyik frekventált negyedében álló villa eladása. Ekkor került ugyanis az önkormányzat tulajdonosi bizottsága elé a Medgyessy sétányon álló villa ügye.

A bizottság a debreceni Lokálpatrióta Egyesület és a szocialisták tiltakozása ellenére úgy döntött, hogy vevőkijelölés útján értékesíti az ingatlant. Négy vételi ajánlat érkezett, ezek közül választották ki Szoták Mihályét, mivel az "többletszolgáltatást" tartalmaz a másik háromhoz képest, hiszen ő pihenő- és emlékhelyet alakítana ki a 317 négyzetméter alapterületű villa köré.

Belvárosi villa - 14 millióért

A vételárat a bizottság két ingatlanszakértő értékbecslése alapján 14,61 millió forintban állapította meg. Az adásvételi szerződés azonban még nem jöhetett létre, mert - az MSZP és a Lokálpatrióta Egyesület tiltakozása után - Kósa Lajos felfüggesztette a bizottság határozatát. A közgyűlés azonban később megerősítette a bizottsági határozatot: Szoták Mihályt jelölte ki vevőként. A szerződést december közepén kötötték meg. A vevő, Szoták Mihály nem nyilatkozik.

Kósa nem vett részt a döntésben

A szocialisták nem értik, a polgármester miért ment el a közgyűlésről, amikor a villáról döntöttek. Kósa Lajos a megyei újságnak erről azt mondta, a gyerekeiért ment az óvodába. A szocialisták szerint ez csak kifogás, a polgármester nem akart részt venni a vitában, és részt vállalni a felelősségből.

Több gyanús ügy

A fideszes képviselők szerint szakmai hibát sem a bizottság, sem az önkormányzat nem követett el. Az MSZP debreceni szervezete viszont más ingatlanügyeket is gyanúsnak talál. A városban furcsán döntenek különböző kérdésekben - mondta a Magyar Hírlapnak Csontos János MSZP-s képviselő. Példaként a bérlakáshelyzetet is felhozta. A tavalyig nyilvános listára került fel az, aki önkormányzati bérlakáshoz szeretett volna jutni, így mindenki tudta, mikor kerül sorra. Ezt a rendelet megváltoztatásával hirtelen megszüntették, és most már licitálással dől el, ki kap lakást.

A Fidelitas a csillebérci ingatlanról
Rogán Antal, a Fidelitas alelnöke az ügyészséghez fordul, hogy kiderüljön: hűtlenül kezelte-e a Magyar Úttörők Szövetsége (MÚSZ) a csillebérci gyermektábor ingatlanát. Három éve a gyermektábor egy részét áron alul - többszáz millió forint helyett 15 millióért - értékesítették, majd a területen álló luxus vadászházba Rácz Péter, a Magyar Úttörők Szövetségének elnöke költözött be. Rogán Antal azt kéri az ügyészségtől, hogy állapítsa meg: fennáll-e a hűtlen kezelés alapos gyanúja, és ha igen indítsa meg a megfelelő eljárást.

A Fidelitas megítélése szerint a MÚSZ jogtalanul lett a csillebérci gyermektábor tulajdonosa. Rogán Antal hangsúlyozta: amennyiben a szervezet nem tudja az eredeti céloknak megfelelően üzemeltetni a tábort, vissza kellene adnia az államnak.

A Magyar Úttörők Szövetsége Országos Ügyvivő Testülete közleményben tudatta: a felvetés alaptalan, és nemtelen politikai támadásnak tekinti, amelynek egyik célja - az ügyvezető és a szövetség lejáratásán keresztül - a folyamatban lévő csillebérci per befolyásolása lehet.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?