Előd
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Korrupciógyanú a debreceni önkormányzatnál

2002.02.18. 10:19
A debreceni önkormányzat kisebbségben lévő szocialista frakciója támadja a helyhatóság döntését, melyben egy vállalkozónak 14 millió forintért adta el a nagyerdei villát. Az MSZP és több civil szervezet korrupcióra gyanakszik. Kósa Lajos polgármester szerint viszont csak arról van szó, hogy az állagromlás miatt igyekezni kellett az értékesítéssel. Egy másik ingatlanügyben a Fidelitas fordult az ügyészséghez: a csillebérci tábor egy részét szerintük ugyanis több száz millió forint helyett áron alul, mintegy 15 millióért értékesítette a Magyar Úttörők Szövetsége.
Debrecen kormánypárti többségű tulajdonosi bizottsága és közgyűlése négy ajánlattevő közül egy helyi vállalkozót jelölt ki a nagyerdei villa megvételére, és nem írt ki nyílt pályázatot - adta hírül a Magyar Hírlap. Az eset nagy visszhangot váltott ki a cívis városban: a szocialista frakció és helyi szervezetek tiltakoztak, mivel szerintük nem ez az első korrupciógyanús eset Debrecenben.

- Lehet, hogy pályázat útján sem kaptunk volna jobb árat a villáért, és az a legjobb, ha mielőbb cselekszünk - nyilatkozta a megyei napilapnak Kósa Lajos fideszes polgármester.

Egy éve tart a hajcihő

Közel egy éve áll viták kereszttüzében a Debrecen egyik frekventált negyedében álló villa eladása. Ekkor került ugyanis az önkormányzat tulajdonosi bizottsága elé a Medgyessy sétányon álló villa ügye.

A bizottság a debreceni Lokálpatrióta Egyesület és a szocialisták tiltakozása ellenére úgy döntött, hogy vevőkijelölés útján értékesíti az ingatlant. Négy vételi ajánlat érkezett, ezek közül választották ki Szoták Mihályét, mivel az "többletszolgáltatást" tartalmaz a másik háromhoz képest, hiszen ő pihenő- és emlékhelyet alakítana ki a 317 négyzetméter alapterületű villa köré.

Belvárosi villa - 14 millióért

A vételárat a bizottság két ingatlanszakértő értékbecslése alapján 14,61 millió forintban állapította meg. Az adásvételi szerződés azonban még nem jöhetett létre, mert - az MSZP és a Lokálpatrióta Egyesület tiltakozása után - Kósa Lajos felfüggesztette a bizottság határozatát. A közgyűlés azonban később megerősítette a bizottsági határozatot: Szoták Mihályt jelölte ki vevőként. A szerződést december közepén kötötték meg. A vevő, Szoták Mihály nem nyilatkozik.

Kósa nem vett részt a döntésben

A szocialisták nem értik, a polgármester miért ment el a közgyűlésről, amikor a villáról döntöttek. Kósa Lajos a megyei újságnak erről azt mondta, a gyerekeiért ment az óvodába. A szocialisták szerint ez csak kifogás, a polgármester nem akart részt venni a vitában, és részt vállalni a felelősségből.

Több gyanús ügy

A fideszes képviselők szerint szakmai hibát sem a bizottság, sem az önkormányzat nem követett el. Az MSZP debreceni szervezete viszont más ingatlanügyeket is gyanúsnak talál. A városban furcsán döntenek különböző kérdésekben - mondta a Magyar Hírlapnak Csontos János MSZP-s képviselő. Példaként a bérlakáshelyzetet is felhozta. A tavalyig nyilvános listára került fel az, aki önkormányzati bérlakáshoz szeretett volna jutni, így mindenki tudta, mikor kerül sorra. Ezt a rendelet megváltoztatásával hirtelen megszüntették, és most már licitálással dől el, ki kap lakást.

A Fidelitas a csillebérci ingatlanról
Rogán Antal, a Fidelitas alelnöke az ügyészséghez fordul, hogy kiderüljön: hűtlenül kezelte-e a Magyar Úttörők Szövetsége (MÚSZ) a csillebérci gyermektábor ingatlanát. Három éve a gyermektábor egy részét áron alul - többszáz millió forint helyett 15 millióért - értékesítették, majd a területen álló luxus vadászházba Rácz Péter, a Magyar Úttörők Szövetségének elnöke költözött be. Rogán Antal azt kéri az ügyészségtől, hogy állapítsa meg: fennáll-e a hűtlen kezelés alapos gyanúja, és ha igen indítsa meg a megfelelő eljárást.

A Fidelitas megítélése szerint a MÚSZ jogtalanul lett a csillebérci gyermektábor tulajdonosa. Rogán Antal hangsúlyozta: amennyiben a szervezet nem tudja az eredeti céloknak megfelelően üzemeltetni a tábort, vissza kellene adnia az államnak.

A Magyar Úttörők Szövetsége Országos Ügyvivő Testülete közleményben tudatta: a felvetés alaptalan, és nemtelen politikai támadásnak tekinti, amelynek egyik célja - az ügyvezető és a szövetség lejáratásán keresztül - a folyamatban lévő csillebérci per befolyásolása lehet.