Klaudia
-4 °C
2 °C

Hannoveri villamosok: Demszky a bírósághoz fordul

2001.05.16. 19:17
A Fővárosi Bíróság június 19-én tárgyal Demszky Gábor keresetéről, amelyben a főpolgármester megfellebbezte a Közbeszerzések Döntőbizottságának a fővárosi hannoveri villamos beszerzéssel kapcsolatos döntését.
Vajda Pál főpolgármester-helyettes megrökönyödéssel értesült a hannoveri villamosügy újabb fordulatáról, hiszen Demszky Gábor és Kovács László - mint két pártelnök - állapodott meg abban, hogy elfogadják a Közbeszerzési Döntőbizottság határozatát. A szocialista politikus emlékeztetett arra: a tanács korábban két alkalommal is - előbb formailag, majd tartalmilag - elvetette a főpolgármester beadványát. Vajda ezért csodálkozik azon, hogy Demszky Gábor mégis bíróság elé vitte a kérdést.

A főpolgármester-helyettes megjegyezte: a bírósági eljárástól függetlenül a hannoveri villamosok hamarosan megérkeznek Budapestre.

Az első szerelvény június 16-tól megkezdi 10 ezer kilométeres próbajáratát. Szeptember végétől 44 villamost helyeznek forgalomba, a többi 22-t pedig jövő év februárjában indítják útnak.

Ez is elvi kérdés

Atkári János főpolgármester-helyettes Demszky Gábor nevében nyilatkozva elmondta: szó nincs arról, hogy a főpolgármester a közgyűlés villamosok beszerzéséről hozott döntését támadta volna meg a bíróságon. Egyben elmondta, a pártelnököknek az a megegyezése is érvényben van, amely a Közbeszerzési Döntőbizottság állásfoglalásához kötötte a villamosok beszerzését. Vitatják viszont a Közbeszerzési Döntőbizottság jogi álláspontjának helyességét.

A főpolgármester-helyettes közlése szerint számukra ez ugyanolyan jellegű elvi kérdés, mint amit a 4-es metróval kapcsolatban képviselnek.

Úgy fogalmazott: fontos a metró, de ennél lényegesebb, hogy alapvető jogelvek ne legyenek megkérdőjelezve ebben az országban.

Atkári János kijelentette: ha a bíróság jogerősen is a döntőbizottság álláspontját ismeri majd el, s ez ellen jogszerűségi felülvizsgálattal sem lehet már fellépni, akkor a döntést tudomásul veszik, s a jövőben ehhez tartják magukat.