Konrád
8 °C
26 °C

Nyomás alatt a vidéki MDF-esek

Helyi szinten folynak a tárgyalások a Fidesz és az MDF között a második fordulós támogatásról. Dávid Ibolya pártelnök ugyan kizárta az együttműködés lehetőségét, a párt vezetése kedden csak "ajánlotta" a jelölteknek, hogy ne tárgyaljanak visszalépésről. A Békés megyei szervezet kinyilvánította, hogy nem ért egyet Dáviddal, és várhatóan két jelölt is visszalép a Fidesz javára, de másutt is folynak a tárgyalások.

A parlamenti küszöböt átlépő MDF-nek negyvenöt jelöltje maradt állva. Dávid Ibolya pártelnök ugyan elzárkózott attól, hogy akár a Fidesszel, akár az MSZP-vel együttműködjön a második forduló előtt, hivatalos döntés csütörtökön délelőtt születhet, amikor a jelöltek és a megyei elnökségi tagok találkoznak Budapesten.

Az MDF elnöksége mindenesetre finomított álláspontján. A vezetés végül csupán egy nem kötelező érvényű "ajánlást" adott ki az MDF jelöltjeinek arról, hogy ne működjenek együtt a Fidesszel, vagyis van módjuk a jelölteknek arra, hogy a helyi viszonyokat figyelembe véve döntsenek második fordulós szereplésükről.

"Ha tud segíteni, és a helyi Fidesz megérdemli, mert korrekt volt a kapcsolata az MDF-fel, akkor elképzelhető a visszalépés" - nyilatkozta az Indexnek Erdmann Gyula.

A Békés megyei MDF elnöke egyébként nem ért egyet Dávid Ibolya makacs hozzáállásával, szerinte a "politikus dolga, hogy tárgyaljon". Erdmann úgy látja, az elnökség felelőssége, hogy a két párt közötti országos szintű megállapodás hiányában, helyi szinten kell egyezkedni a jobboldali győzelem érdekében.

Békés megyében a pártnak három olyan jelöltje is van, akik könnyedén eldönthetik a második fordulót. A 3-as kerületben induló Valentinyi Károly, illetve a 6-osban tíz százalék körüli eredménnyel záró Dominkó Sándor. Míg a megyei elnök szerint Valentinyi nem, Dominkó valószínűleg visszalép a Fidesz javára.

Valentinyi nemzeti kormányt akar


Valentinyi Károly nemzeti kormánynak örülne (Fotó: Huszti István)

"Nincsenek fideszes telefonok, most a másik oldalról érdeklődtek, de a szocialisták világa nem az én világom" - mondta Valentinyi Károly, aki Békés megye 3-as választókerületében szerzett 11,77 százalékot. A politikus négy évvel ezelőtt még független jelöltként indult a választáson (16,43 százalékot ért el), és harmadik helyezettként a Fidesz fenyegetése és egy váratlan APEH-revízió miatt visszalépett.

Az első forduló előtt egykori MDF-es politikusok - Horváth Balázs, Balsai István, Lezsák Sándor - tartottak a városban fórumot azzal a címmel, hogy miért nem érdemes az MDF-jelöltjére szavazni.

Hogyan kampányolt az egykori MDF-es Horváth Balázs az MDF ellen egy februári mezőberényi lakossági fórumon? Kattintson ide>>>

Szoros körzetek,
ahol az MDF lehet a mérleg nyelve
Baranya 6. vk.
Kékkői Zoltán József FIDESZ41,69
Kocsi László MSZP 39,89
Marenics JánosMDF13,62
Békés 3. vk.
Erdős NorbertFIDESZ48,19
Varga ZoltánMSZP35,97
Valentinyi KárolyMDF11,77
Békés 6. vk.
Fetser JánosMSZP44,02
Dancsó JózsefFIDESZ40,79
Dominkó SándorMDF8,58
Jász-Nagykun-Szolnok 2. vk.
Szekeres ImreMSZP46,12
Járvás IstvánFIDESZ40,63
Eszes BélaMDF9,81
Hajdú-Bihar 6. vk.
Arnóth SándorFIDESZ44,21
Csontos JánosMSZP44,71
Joó SzabolcsMDF4,43
Pest 15. vk.
Czinege ImreMSZP42,21
Földi LászlóFIDESZ40,63
Csáky AndrásMDF9,21
Szabolcs-Szatmár-Bereg 4. vk.
Demendi LászlóMSZP38,23
Tóth AndrásFIDESZ35,19
Juhász ZoltánMDF23,63
Somogy 4. vk.
Móring József FIDESZ47,61
Kollmann GergelyMSZP37,85
Herényi KárolyMDF10,42
Tolna 5. vk.
Hirt FerencFIDESZ45,05
Kovács SzilviaMSZP38,00
Dávid IbolyaMDF12,80
Vas 2. vk.
Gaál AngelikaMSZP44,86
Hende CsabaFIDESZ44,82
Böröcz MiklósMDF8,95
Veszprém 6. vk.
Horváth BalázsFIDESZ49,63
Katanics SándorMSZP35,46
Bense László ErikMDF8,06

Valentinyi szerint a Fidesz jóval többet kampányolt ellene, mint a kormány ellen. A párt és saját választási szereplését elégtételnek érzi. Arra a kérdésre, hogy egy Orbán- vagy egy Gyurcsány-kormánynak örülne-e jobban, így válaszolt: "Jobban örülnék egy nemzeti kormánynak, és szándékosan nem Orbán-kormányt mondtam".

A négy évvel ezelőtt és a mostani választási kampányban történtek ellenére Erdős Norberttel, a Fidesz-KDNP helyi jelöltjével együtt tudna működni, mint mondta, ne menjen politikusnak, aki megsértődik.

Orosházán visszaléphet az MDF

Dominkó Sándor szerint csütörtökig még korai visszalépésről beszélni, de valószínűleg visszalép Orosházán Dancsó József javára. "Este hatkor találkozom a helyi szervezetekkel, de nem titok, hogy nem értünk egyet azzal a véleménnyel, hogy egyik oldalt sem támogatjuk" - mondta az Indexnek Dominkó, aki 1988 óta tagja az MDF-nek. A jelölt visszalépési szándékát azzal indokolta, hogy a helyi Fidesszel nincs elmérgesedve a kapcsolat (bár a jelöltségről le akarták beszélni), és "ha a jobboldalnak van lehetősége nyerni, akkor azt kihasználjuk".

Már most bejelentette visszalépését a fideszes Tóth Imre javára a Békés megyei 2-es körzetben Pocsay Gábor (Gyula). "Előzetesen arra számítottam, hogy az első fordulóban a harmadik helyen fogok végezni, és már a kampány során többször jeleztem a választópolgároknak, hogy ebben az esetben vissza fogok lépni Tóth Imre javára" - nyilatkozta az MTI-nek Pocsay, aki szerint korai volt Dávid Ibolya és az elnökség elhatárolódása.

Nagykállón a Fidesz lépne vissza?

Még a tapógatózik Juhász Zoltán nagykállói polgármester, aki az MDF legjobb egyéni eredményét érte el a szavazatok 23,6 százalékának begyűjtésével (Szabolcs-Szatmár-Bereg 4. vk.). Igaz, Juhász nem az MDF-fel szerzett ismertséget, 2006-ban lett először a párt jelöltje az Összefogás Megyénkért civil szervezettel karöltve.

A polgármester szerint visszalépése nem vezetne győzelemre, mivel sokan szavaztak rá baloldaliak ("a körzetben sajnos több a baloldali szavazó"). Ők nem támogatnák a második körben a Fideszt, ezért legfeljebb azt tudná elképzelni, ha a fideszes jelölt, Tóth András lépne vissza az ő javára. Ez viszont feltélezne egy MDF-Fidesz megállapodás, ami a jelenlegi körülmények között kérdéses.

Siklósnak jó legyen

Hasonló gondokkal küszködik az ugyancsak ad hoc MDF-jelöltnek számító siklósi polgármester, Marenics János is (Baranya 6. vk.), aki tíz százalékos eredményével eldöntheti a második fordulót a jobboldal javára. "Itt azt kell látni, hogy a két nagy párt vesztett" - mondta az Indexnek Marenics, aki egyelőre egyik jelölt javára sem lép vissza.

"Nem tehetem meg, hogy én szórok kukoricát a kakasviadalba, sok barátom van mindkét oldalon, nekem a város érdekeit kell nézni" - mondta Marenics, aki szerint sokkal fontosabb az, hogy a város éppen folyó ügyeit, pályázatokat, elkezdett beruházásokat az új kormány is támogassa.

Együtt legyőzhetik Szekeres Imrét

Csütörtökig nem hajlandó döntését nyilvánosságra hozni Eszes Béla, Jánoshida polgármestere, aki Járvás Istvánt segítheti abban, hogy a Fidesz-KDNP jelöltje a második fordulóban legyőzze az MSZP elnökhelyettesét, Szekeres Imrét Jászapátin (Jász-Nagykun-Szolnok 2. vk.). Eszes egyébént nem MDF-tag, korábban függetlenként lett polgármester.

Gémesi György, az MDF elnökségének "belső ellenzéki" tagja hétfőn úgy nyilatkozott, hogy a párt még állva maradt jelöltjeinek szabadon kellene dönteniük az esetleges visszalépésekről. Gémesi évek óta a Fidesszel való szoros szövetséget támogatja, Gödöllőn a Fidesz és az MDF közös jelöltje volt.

15%
3899 Ft
3315 Ft
20%
2999 Ft
2400 Ft