Géza
-12 °C
-4 °C

Visszavonulásra kényszerítik Gyurcsányt

2006.11.13. 14:05
A kormányfő felszámolná a 176 kistérségi megbízottból álló rendszert, amely gyakorlatilag a szocialisták helyi erős embereinek államilag finanszírozott hálózata. A szocialista képviselők egyhangúlag visszautasították a kezdeményezést.

A költségvetési viták kezdetén a kormányfő máris visszavonulásra kényszerül, értesült az Index. Úgy tudjuk, hogy a kistérségi megbízottak hálózatának kormány által tervezett felszámolása kiverte a biztosítékot a szocialista képviselőknél.

A 176 kistérségi megbízott nagy része a szocialista országgyűlési képviselők erős embere, sokan a választási kampányban kampányfőnökként segítették a pártot, elvileg pedig vidéken ők képviselik az államot. "Ha már elvesztettük az önkormányzati választást, legalább ezt a hálózatot tarstuk meg, mert sok helyen kizárólag ők tartják az önkormányzatokkal a kapcsolatot" - mondta egy szocialista képviselő hétfőn délután az Indexnek.

Másrészről viszont Gyurcsányék azt mondják, hogy jelenleg négy hálózat működik az országban, sokszor egymást átfedő munkát végezve. A falugazdász, a Nemzeti Fejlesztési Tervhez (NFT) kapcslódó, a kistérségi megbízott, és a kistérségi menedzserek hálózata. Ezek összevonása indokolt lenne, véli a kormány.

Az NFT-hez kapcsolódó hálózatot a szocialisták nem védik, hiszen azt a következő évtől már az EU finanszírozza. Gazdahálózat az egész EU-ban jelen van, nálunk is indokolt, hasznuk óriási, hiszen gyakran ők segítenek a parasztoknak kitölteni a pályázati íveket, sorolta egy képviselő a rendszer előnyeit. Az önkormányzatok által finanszírozott menedzserek viszont a helyhatóságok saját biznisze, abba az állam nem szólhat bele. Így a kormány egyedül a kistérségi megbízottakhoz nyúlhatna hozzá.

A szocialisták egyhangú véleménye, hogy mind a négynek maradnia kellene, de a párhuzamosságokat ki kell küszöbölni. Erre hajlandó a szocialista frakció, és hétfői ülésükön Lamperth Mónika önkormányzati minisztert ezzel a mandátummal küldték vissza a kormányfőhöz. Úgy tudjuk tucatnyi képviselő tiltakozott a tervezet ellen.

Hétfőn délután négykor Lamperth Mónika, valamint a szocialisták önkormányzati politikusai Gyurcsány Ferenccel találkoznak, aki az előzetes információk szerint visszavonja a kezdeményezést. "Nem hatszázmillió forinton múlik a hálózat, csacsiság lenne felszámolni" - kommentálta az Indexnek az egyik képviselő (a költségvetésben az idén még 500 millió forint szerepelt a hálózat finanszírozására).