Auguszta
-3 °C
2 °C

Nem kérdezhettek a Gyurcsány-rokonság múltjáról a fideszesek

2005.03.08. 09:00
Szegvári Katalin levele alapján Gyurcsány és hozzátartozóinak ügynökkapcsolatait firtatta volna Répássy Róbert és Demeter Ervin hétfőn, a plenáris ülésen. Szili Katalin elutasította az interpellációt. Ki kicsoda az Apró-családban?

Visszautasított egy fideszes interpellációt Szili Katalin házelnök a hétfői plenáris ülésen, adta hírül a Népszabadság. Demeter Ervin és Répássy Róbert Gyurcsány Ferencet kérdezte volna arról, hogy ő vagy valamelyik hozzátartozója együttműködött-e 1990. február 15-e előtt az állambiztonsági szolgálatokkal.

A két fideszes politikus interpellációja Szegvári Katalin televíziós személyiség Gyurcsánynak szóló nyílt levelére támaszkodott, melyben többek közt ez állt: "Amikor anyósa, Apró Piroska hatalmas villájában üldögél, amelyet néhai apósának, Apró Antalnak köszönhet, aki annak idején élet és halál ura volt, eszébe jutott-e, hogy azok életével játszik, akiket többek között kedves felesége nagyapjának is köszönhetően megzsaroltak és beszerveztek?"

Családfa

A Népszabadság megjegyzése szerint Apró Piroska Apró Antal lánya, tehát az utóbbi nem apósa a miniszterelnöknek. Volt azonban egy másik, ifjabb Apró Antal is, Piroska testvére, aki a Magyar Nemzet információi szerint közreműködött a ma már végelszámolás alatt álló S-Komplex Nemzetközi Biztonságvédelmi RT. létrehozásában, amelyet egykori titkosszolgálati munkatársak - köztük Nagy Lajos, a Nemzetbiztonsági Hivatal egykori igazgatója - alapítottak.

Répássy a Szegvári-levélnek ezt a részét új információnak tekintette, és mint a Parlament folyosóján beszámolt róla, Demeterrel együtt nehezményezi, hogy a kormányfő kitért a válasz elől, mert ez azt mutatja, hogy a miniszterelnök ügynöktörvénnyel kapcsolatos szándékai csak "üres szavak".

A kormányszóvivő cáfol

A Magyar Nemzetnek a fideszes politikusok azt mondták, a kormányfő külön kérte Szilit, hogy utasítsa vissza az interpellációt. Ezt László Boglár kormányszóvivő cáfolta a lapnak, és elmondta, sem Gyurcsány, sem a családtagjai nem álltak kapcsolatban a nemzetbiztonsági szolgálatokkal '90 előtt.

Szili Katalin arra hivatkozva utasította el az interpellációt, hogy az abban foglaltak nem tartoznak a miniszterelnök feladatai közé.