Fidesz: a kormánynak vissza kellene táncolnia Irak kapcsán

2003.03.24. 15:03
A Fidesz felszólította a kormányt, hogy vetesse le az országot a háborút támogató koalíciós listáról. Az SZDSZ szerint ugyanakkor nem a kormány feladata meggyőzni a világot, hogy nem vagyunk hadban álló ország. Az MSZP belpolitikai okokkal magyarázta, hogy bírálják a kormány iraki politikáját.
Lamperth Monika belügyminiszter napirend előtti felszólalásával kezdődött meg a Parlament hétfői ülésnapja. A belügyminiszter a kormány az iraki háborúval kapcsolatban tett lépéseiről, feladatairól számolt be. "Magyarország nincs közvetlen veszélyben" - mondta Lamperth, aki tájékoztatta a képviselőket, hogy a kormány következetesen kitart elvei mellett, amelyek a demokráciára, a szabadságra, és az együttműködés melletti elkötelezettségre vonatkoznak.

A jugoszláv elnöknek, Djindicsnek a meggyilkolása ugyanakkor növelte a kockázatot - mondta Lamperth, amelynek hatására a bűnözői körökben megerősítették a felderítést.

A további biztonsági intézkedésekről szólva, lényegében megismételte a kabinet múlt héten több alkalommal is tett beszámolóját, hogy a kormányzati intézmények, a stratégiai vállalatok, némely nagykövetség őrzését szigorították. Magyarország biztonságának fenntartása olyan nemzeti ügy - mondta a belügyminiszter, amelyben minden politikai erőnek kiemelt feladata van.

Lépjünk ki a háborút támogató koalícióból

A Fidesz szónoka, Németh Zsolt, elfogadhatatlannak nevezte, hogy Magyarország, a lakosság 92 százalékának ellenében is a háborút támogató koalíció tagjai közé került. Felszólította a kormányt, hogy a cseh kabinethez hasonlóan lépjünk ki ebből a koalícióból. Herényi Károly, az MDF szónoka ugyanakkor nem bírálta a kormányt, viszont azon óhajának hangot adott, hogy mihamarabb szűnjön meg a háború.

Lendvai Ildikó a kormányt bíráló pártokra utalva azt kérte, hogy a "pártok a harcok tüzein ne saját pecsenyéjüket sütögessék". Ezt követően ellenzéki, vagy annak tartott személyiségeknek köszönte meg a háború kapcsán tett megnyilvánulásokat. Például Granasztói Györgynek, aki szerint Orbán Viktor is aláírta volna a "nyolcak levelét", aztán magának Orbán Viktornak mondott köszönetet, mint mondta azonban "nem az ideinek, hanem a tavalyinak", aki kijelentette az iraki válság kapcsán, hogy a magyar kormány nem maradhat közömbös. Végül Kövér Lászlónak is köszönetet mondott, mert a nemzetbiztonsági bizottság elnökeként a szolgálatokba vetett bizalmáról nyilatkozott.

Élet a fürdőszobában

Lendvai felszólította azon politikusokat, akik "fürdőszobai tükrük előtt" bírálják a kormány iraki politikáját, amit aztán nyilvánosan is megismételnek, hogy azzal hagyjanak fel, hiszen a "fürdőszobán kívül is van élet" - állapította meg.

Kuncze Gábor szerint azonban az összes politikai erő között egyetértés van abban, hogy Magyarországot nem fenyegeti a háború, és hogy annak mihamarabb legyen vége. Az SZDSZ-es politikus szerint nem nekünk kell meggyőzni a világot arról, hogy az ország nem áll hadban. Ugyanakkor úgy érvelt az ezt kétségbe vonó politikusokról, hogy ebben a kérdésben a Fidesz padsoraiban ülnek azok, akik fordított esetben "hazaárulóznának".  • Tippek
  • Hírek