Ágnes
-1 °C
2 °C

Egy szocialista és egy fideszes képviselő kerülhet bíróság elé

2004.10.05. 15:57
Az Országgyűlés mentelmi bizottsága a szocialista Keleti György mentelmi jogának fenntartását, Tompa Sándor MSZP-s és Tasó László fideszes politikus mentelmi jogának felfüggesztését javasolja. A keddi ülésen az MDF kezdeményezte, hogy a vissza nem térítendő állami támogatások esetében a képviselők és hozzátartozóik hozzák nyilvánosságra, milyen támogatásban részesültek. A felvetést újságírók előtt az összes képviselő támogatta, majd a zárt ülésen a kezdeményező visszavonta a javaslatot.
Az Országgyűlés mentelmi bizottsága Keleti György szocialista képviselő mentelmi jogának fenntartását, Tompa Sándor szintén szocialista és Tasó László fideszes képviselő mentelmi jogának felfüggesztését javasolja, mondta Géczi József Alajos elnök. Tompa Sándor és Tasó László maguk kérték mentelmi joguk felfüggesztését, hogy "tisztázhassák magukat".

Könnyű testi sértés

Keleti György ellen Kisbér jegyzője kezdeményezett először polgári pert, majd büntetőeljárást. A jegyzője jó hírnév megsértése miatt kezdett jogi eljárást, de elállt a pertől, viszont büntető feljelentést tett. Géczi József Alajos tájékoztatása szerint a bizottság hat tagja szavazta meg, hogy ne függesszék fel Keleti György mentelmi jogát, ketten a felfüggesztés mellett voksoltak, ketten tartózkodtak.

Tompa Sándort magánszemély jelentette fel könnyű testi sértés miatt, Tasó László ellen pedig hűtlen kezelés miatt indítottak büntetőeljárást. Mindkét politikus kérte, hogy a testület javasolja esetükben a mentelmi jog felfüggesztését, és ezt a bizottság egyhangúlag megszavazta.

Újságírók előtt lelkesedtek

Az ülés nyilvános részén kormánypárt és ellenzék egyetértett abban, hogy a vissza nem térítendő állami támogatások jelentős vagyongyarapodáshoz vezethetnek, ezért a képviselőknek és hozzátartozóiknak nyilvánosságra kellene hozniuk, milyen támogatásban részesültek. Géczi József Alajos az Indexnek elmondta, az erről szóló MDF-es törvénymódosító javaslatot, valamint országgyűlési határozati javaslatot Karsai Péter előterjesztőként átdolgozásra visszavonta. A bizottság több tagja azt mondta, egyetértenek a tartalommal, de a jogi megoldást át kell gondolni, finomítani kell. Csákabonyi Balázs (MSZP) javaslatát elfogadva, Karsai Péter kilátásába helyezte, hogy az ügyben négypárti egyeztetést kezdeményez az MDF-frakció.

Emlékezetes, hogy Wekler Ferenc szabad demokrata parlamenti alelnöknek azért kellett lemondania, mert nagy összegű vissza nem térítendő állami támogatást vett fel családja szőlőültetvényeire. Nem sokkal később pedig az derült ki, hogy Orbán Viktor volt kormányfő feleségének a cége is csaknem hatvanmillió forintos támogatást kapott Tokaj-környéki szőlőire az előző ciklusban.