Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Új népi hős a viszkis - mondja a brit Independent

1999.07.31. 18:01
A Csatornán is átjutott a viszkis híre, hála a The Independent nevű brit napilap budapesti tudósítójának. És valóban, enyhe szórakozottsággal, szinte esti mesét mondva avatja be londoni olvasóit a derűs magyar történetbe az angol újság. Kitér "Attila Ambrus" múltjára és csínytevéseire, bukására és újbóli felemelkedésére, nem kifelejtve a körülötte kialakult legendát.

Majdhogynem látni a tudósító félmosolyát, ahogy beszámol arról, hogy a viszkisnek a fél ország szurkol, pólókon és képernyővédőkön, bárokban és kávézókban, nyilvánosan vagy csak úgy, csöndes magában. Aki a virágot szereti, rossz ember nem lehet - idézi a magyar közmondást, miközben azt ecseteli, hogy a rabló gyakran virágot adott a női pénztárosoknak. Rokonszenv csendül ki a szavaiból akkor is, amikor ahhoz az epizódhoz ér, ahol a viszkis elfogását kutyájához való ragaszkodása okozza. És érthető, hiszen angol az író, angol a lap, már azonosul is.

Megjelenik az ügyvéd is, aki sikersztorit, filmet és reklámot kovácsol védence ügyéből, és aki a bevétellel az ügy veszteseit kívánja kompenzálni. Ez pedig már a self-made man, a szimpátia garantált. A másik oldalon szót kapnak a rendőrök és egyéb állami tisztségviselők is, de már látni, hogy merről fúj a szél: angolszász rokonszenvvel mutatja be a lap a magyarok posztszocialista ellenszenvét mindennel szemben, ami állami, ami hivatalos, ami egyenruha. Szinte irígység az, ami kicseng a cikkből, az elsőtől az utolsó sorig.

Nos, igen. Aki adót nem fizet, rossz ember nem lehet - súgja a cikk kacsintva, és ez nagyon angol, ha közmondás nem is.