Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A rendőrség cáfolja a lebuktatást

1999.10.28. 18:32
Titkosszolgálati eszközök felhasználásával, hosszú és aprólékos feldolgozás során sikerült a rendőrségnek elfogni a Viszkis néven elhíresült Ambrus Attilát - jelentette be csütörtökön a Budapesti Rendőrfőkapitányság sajtótájékoztatóján Keszthelyi József őrnagy, a nyomozást irányító csoport vezetője. Az őrnagy elmondta: az utolsó alkalommal (október 18.) rabolt pénz nagy részét, pontosan 43 millió 200 ezer forintot a helyszínen megtalálták. A viszkis elfogásakor nem tanúsított ellenállást, megadta magát. Ügyvédjét ma értesítették, kihallgatása 13 órakor megkezdődött.

A sajtótájékoztató hanganyaga
RealAudioban

Korábban kijelentettem, hogy bárhol lesz is, elfogjuk - mondta a sajtótájékoztató elején Kökényesi Antal, a BRFK főkapitánya. A tábornok kijelentette: Ambrus újabb őrizetbe vétele csak idő kérdése volt. Keszthelyi József elmondta, hogy a Viszkis ismeretségi körének feldolgozása során bukkantak egy román állampolgárra, akit titkosszolgálati eszközökkel figyeltek meg. K. G. egy általa bérelt lakásba rendszeresen szállított élelmiszert. A román állampolgárt végül szerdán sikerült "kivonni a forgalomból". Előállították, majd a kihallgatás során bevallotta, hogy Ambrus a bérlakásban tartózkodik. (K. G. szerepéről a rendőrség többet nem nyilatkozott.). Kökényesi Antal elmondta, az 5 millió forint vérdíjat nem fizetik ki senkinek, hiszen nincs alapja. Dézsi Mihály, a BRFK szóvivője az Index kérdésére válaszolva elmondta, hogy nem igazak a Viszkis "feldobásáról" szóló híresztelések. A sajtótájékoztatón Kökényesi arra a kérdésre, hogy mit szól ahhoz, hogy Ambrus ügyvédjének azt nyilatkozta, "beköpték", azt mondta, hogy nem tudnak arról, hogy a Viszkis miről beszélt ügyvédjével.

A sajtótájékoztatón jelen volt még Osváth László, a készenléti rendőrség ezredese, aki elmondta, hogy tegnap délután értesítették őket, majd ezután blokkolták a lakást, felszólították Ambrust a megadásra, aki meg is adta magát. Az ezredes elmondta: tűzharcra készültek, de senki sem sérült meg, ugyanis lövöldözésre nem került sor. Ambrus sérülése az Index információi szerint a korábbi postarablásból, de nem lőfegyvertől származik. Ambrus a postán menekülésekor szerezte sérülését. Ambrust tegnap az elfogás után nem a Teve utcába vitték, hanem egyenesen a Gyorskocsi utcába.

Szabó Mihály, a vizsgálati osztály vezetője a Viszkis ügyvédjével, Magyar Györggyel kapcsolatban két verziót ismertetett. Először azt mondta, hogy az ügyvédnek nem volt felhatalmazása ebben az ügyben, hiszen ő Ambrus előző ügyeire kapta a megbízást, majd azt mondta, hogy megpróbálták elérni Magyart. Mindenesetre Ambrus kihallgatása 13 órakor megkezdődött.

A sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva elhangzott még: tegnap Budapestet teljesen lezárták és üldöztek egy Mercedest, amely a "művelet" része volt, ám erről sem árultak el többet. Kökényesi Antal elmondta, hogy az ügy megoldása alatt olyan módszereket alkalmaztak, amelyeket tanulságosak lehetnek a jövőre nézve.