A rendőrség cáfolja a lebuktatást

1999.10.28. 18:32
Titkosszolgálati eszközök felhasználásával, hosszú és aprólékos feldolgozás során sikerült a rendőrségnek elfogni a Viszkis néven elhíresült Ambrus Attilát - jelentette be csütörtökön a Budapesti Rendőrfőkapitányság sajtótájékoztatóján Keszthelyi József őrnagy, a nyomozást irányító csoport vezetője. Az őrnagy elmondta: az utolsó alkalommal (október 18.) rabolt pénz nagy részét, pontosan 43 millió 200 ezer forintot a helyszínen megtalálták. A viszkis elfogásakor nem tanúsított ellenállást, megadta magát. Ügyvédjét ma értesítették, kihallgatása 13 órakor megkezdődött.

A sajtótájékoztató hanganyaga
RealAudioban

Korábban kijelentettem, hogy bárhol lesz is, elfogjuk - mondta a sajtótájékoztató elején Kökényesi Antal, a BRFK főkapitánya. A tábornok kijelentette: Ambrus újabb őrizetbe vétele csak idő kérdése volt. Keszthelyi József elmondta, hogy a Viszkis ismeretségi körének feldolgozása során bukkantak egy román állampolgárra, akit titkosszolgálati eszközökkel figyeltek meg. K. G. egy általa bérelt lakásba rendszeresen szállított élelmiszert. A román állampolgárt végül szerdán sikerült "kivonni a forgalomból". Előállították, majd a kihallgatás során bevallotta, hogy Ambrus a bérlakásban tartózkodik. (K. G. szerepéről a rendőrség többet nem nyilatkozott.). Kökényesi Antal elmondta, az 5 millió forint vérdíjat nem fizetik ki senkinek, hiszen nincs alapja. Dézsi Mihály, a BRFK szóvivője az Index kérdésére válaszolva elmondta, hogy nem igazak a Viszkis "feldobásáról" szóló híresztelések. A sajtótájékoztatón Kökényesi arra a kérdésre, hogy mit szól ahhoz, hogy Ambrus ügyvédjének azt nyilatkozta, "beköpték", azt mondta, hogy nem tudnak arról, hogy a Viszkis miről beszélt ügyvédjével.

A sajtótájékoztatón jelen volt még Osváth László, a készenléti rendőrség ezredese, aki elmondta, hogy tegnap délután értesítették őket, majd ezután blokkolták a lakást, felszólították Ambrust a megadásra, aki meg is adta magát. Az ezredes elmondta: tűzharcra készültek, de senki sem sérült meg, ugyanis lövöldözésre nem került sor. Ambrus sérülése az Index információi szerint a korábbi postarablásból, de nem lőfegyvertől származik. Ambrus a postán menekülésekor szerezte sérülését. Ambrust tegnap az elfogás után nem a Teve utcába vitték, hanem egyenesen a Gyorskocsi utcába.

Szabó Mihály, a vizsgálati osztály vezetője a Viszkis ügyvédjével, Magyar Györggyel kapcsolatban két verziót ismertetett. Először azt mondta, hogy az ügyvédnek nem volt felhatalmazása ebben az ügyben, hiszen ő Ambrus előző ügyeire kapta a megbízást, majd azt mondta, hogy megpróbálták elérni Magyart. Mindenesetre Ambrus kihallgatása 13 órakor megkezdődött.

A sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva elhangzott még: tegnap Budapestet teljesen lezárták és üldöztek egy Mercedest, amely a "művelet" része volt, ám erről sem árultak el többet. Kökényesi Antal elmondta, hogy az ügy megoldása alatt olyan módszereket alkalmaztak, amelyeket tanulságosak lehetnek a jövőre nézve.