Vince, Artúr
-5 °C
0 °C

Szélsőjobboldali tévéfoglalókról ír a nemzetközi sajtó

2006.09.19. 11:20
Gyurcsány hazugságai váltották ki az erőszakos megmozdulást Budapesten - írja a nemzetközi sajtó, amely a szélsőjobboldali résztvevőkről is említést tesz. Az osztrák Die Presse a Jobbik és a Honfoglalás 2000 aktivistáit is felismerni vélte a tévéfoglalók között.

A magyar miniszterelnök hazugságai nyomán zavargások törtek ki Budapesten - írja a BBC nemzetközi online kiadásának kezdőoldalán, a vezető anyag címében.

A tudósítás ezután részletesen beszámol arról: a magyar rendőrség könnygázt és vízágyút használt a demonstrálók ellen, hogy az éjjeli erőszakos tiltakozást megfékezze. A BBC kiemeli, hogy épületeket támadtak meg és autókat gyújtottak fel a tüntetők, miután Gyurcsány Ferenc lemondását követelő gyűlést tartottak. Mindez azután következett be, hogy kiderült: Gyurcsány kormánya hazudott a választások idején.

A BBC szerint ez volt az első alkalom, hogy ilyen zavargások törtek ki a kommunizmus bukása óta Magyarországon.

Eörsi: meglepő, habár érthető

1956 óta nem történt ilyesmi - ezt már a Reuters hírügynökségnek nyilatkozó fiatal tüntető mondta, és ezt is a BBC idézi a budapesti eseményekről. A BBC azt is hozzáteszi: a magyar főváros reggel nyugodtnak tűnik, csak maroknyi tüntető maradt az esti összecsapások környékén.

A brit hírtelevíziónak nyilatkozott Eörsi Mátyás, az SZDSZ parlamenti képviselője, aki azt mondta: "Meglepő, habár érthető, hogy a polgárok dühösek egy olyan politikai vezetőre, aki első ízben kimondta az igazat: azt, hogy az egész politikai osztály hazudik."

CNN: füst és könnygáz

A CNN hírtelevízió azzal vezette fel híradását, hogy a tüntetők elfoglalták a magyar állami tévé székházát, gyújtogattak az épületben és körülötte, miután a kormányfő beismerte, hogy kabinetje "végighazudta az utolsó másfél-két évet". A CNN szerint "füst és könnygáz lepte el" az MTV székházát, ahol a rendőrség és a tüntetők csaptak össze.

Die Presse: a Jobbik aktivistái is ott voltak

A legtekintélyesebb osztrák napilap, a Die Presse honlapján azt állítja - szintén vezető anyagban -, hogy jobboldali, erőszakra kész ellenzéki hívek követelték Gyurcsány visszalépését, majd megostromolták a Magyar Televízió épületét, s ennek nyomán száz ember sebesült meg.

A Die Presse szerint jobboldali szélsőségesek és futballhuligánok voltak a tévé ostromlói között, akik autókat is felgyújtottak és köveket dobáltak. Az osztrák lap szerint a Jobbik, a Honfoglalás 2000 és a Magyar Nemzeti Front aktivistái vettek részt a tévé időleges elfoglalásában. Azóta a televízió újra sugároz, miután a rendőrök kiszorították az épületből a behatolókat. Az osztrák lap felhívja a figyelmet arra is, hogy a demonstrálók kárt tettek a Szabadság téri szovjet hősi emlékműben.

Spiegel Online: hazugság után düh

A Die Presse szerint Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője gyakorlatilag védelmébe vette a tüntetőket, miközben Gyurcsányt is idézte, aki szerint az utca nem oldja meg a problémákat, inkább súlyosbítja azokat.

A Spiegel Online második hírként kezeli a budapesti eseményeket. Felcíme az, hogy "Hazugság után düh", míg a főcím a rendbontás tényét hangsúlyozza a magyar fővárosban. A tömeg szerintük üvegeket és köveket dobált, miután Gyurcsány Ferenc beismerte, hogy hazudott.

A német sajtó megdöbbent

Megdöbbentő, autókat gyújtogató és köveket dobáló tömeget ábrázoló képsorokban, vezető tudósításban számoltak be a Budapesten, a Magyar Televízió székháza előtt éjszaka történt eseményekről kora reggeli híradásaikban a német közszolgálati televíziók.

Mind a ZDF, mind az ARD arról tudósított, hogy mintegy kétszáz rendőrt, illetve tüntetőt kórházba kellett szállítani, s a hatóságok több személyt őrizetbe vettek. A rendőrök a tömeget vízágyúkkal sem tudták feltartóztatni.

A Reuters Toroczkait idézi

A Reuters, ismertetve az események politikai hátterét és "mérlegét", azt emelte ki helyszíni tudósításában, hogy a "posztkommunista éra" óta nem volt példa Magyarországon ehhez hasonló erőszakra. A brit hírügynökség megszólaltatott több tüntetőt, megjegyezte, hogy voltak a tiltakozók között szélső jobboldali pártok képviselői.

Idézi Toroczkai Lászlót, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom vezetőjét, aki szerint a tüntetők azt akarják, hogy "végre magyarok, és ne a külföldi tőke kormányozza Magyarországot".

Gyurcsány megosztja a magyar közvéleményt

A Reuters rámutat arra, hogy az első, Szonda Ipsos által készített közvélemény-kutatás azt jelzi, a magyarok megosztottak: 47 százalékuk szerint Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek nem kell lemondania, és 43 százalékuk távozását követeli. A Reuters kedd délelőtti tudósításában már a nyugalom visszatéréséről számolt be.

Az AFP francia hírügynökség arról írt, hogy a "szélsőjobboldal tüntetéseiben" több mint százan sérültek meg, és volt közöttük sok rendőr is. Az MTV-székház elleni ostrommal kapcsolatban megjegyzi: a rendőrségen "túlléptek" az események.

A vörös milliomos

Az ANSA olasz hírügynökség is emlékeztetett arra, hogy ezek voltak az első utcai összetűzések az 1989-es rendszerváltás óta. Megemlítette, hogy a tüntetőket, akik között számos nacionalista militáns és ismert futball-huligán is volt, hétfőn este támogatásáról biztosította a Fidesz, ugyanakkor a szocialista párti parlamenti képviselők egyöntetűen kiálltak Gyurcsány Ferenc és kormányprogramja mellett.

"Hazudtam, hogy legyőzzem az utcán a magyarországi ellenzéket" - ezt a címet adta cikkének a jobboldali Il Giornale internetes kiadása. Az olasz lap szerint Gyurcsány, a "vörös milliomos" mindeddig nagy népszerűségnek örvendett és az európai szociáldemokrácia szimbolikus alakja lett.

Lidové Noviny: van rosszabb dolog is

A magyarországi és a csehországi helyzet között von rövid párhuzamot keddi jegyzetében a Lidové Noviny című cseh konzervatív napilap. Gyurcsány Ferenc akarata ellenére egy élő testen elvégzendő kísérletet indított el, amelynek célja kipróbálni, vajon hazugsággal vagy igazmondással lehet-e jobban megvalósítani a gazdasági reformokat, olvasható a "Mi rosszabb a hazugságnál?" című jegyzetben.

A szerző, Martin Weiss rámutat: a kormányfő most erényt próbál kovácsolni abból az akarata ellenére nyilvánosságra került beismeréséből, hogy kormánya az utóbbi két évben semmit sem csinált, s hazudott a közvéleménynek. A beismerést bizonyítéknak próbálja beállítani, hogy a reformokat valóban komolyan gondolja. "S el kell ismerni, hogy beszédében vannak erre utaló bizonyítékok" - szögezi le a szerző.

Úgy véli azonban, hogy cseh szemmel nézve van rosszabb dolog is, mint a magyar hazugság leleplezése, mégpedig az, hogy a Cseh Szociáldemokrata Párt tanácskozásain ilyen felszólalások nem hangzanak el. "Ki kell várnunk a tízszázalékos a költségvetési hiányt, hogy a mi populistáink is tudatosítsák, hogy hazudnak?" - teszi fel a kérdést jegyzete végén a szerző.

Evenimentul zilei

A román lap, az Evenimentul zilei (Evz) "Erőszak Budapesten" címmel számol be, nem vezető anyagban, a magyarországi eseményekről. A lap szerint kétszázan sebesültek meg, miután a demonstrálók Gyurcsány elmondását követelték, és megtámadták a televízió épületét.

A rendőrség gumibotot és vízágyút használt az Evz szerint, míg a tüntetők botokkal és kövekkel támadtak. Az Evz kitér arra, hogy a Hír Tv közvetítette az eseményeket, és ez a televízió közel áll az ellenzéki Fideszhez. A román lap internetes oldalán kitér arra, hogy Petrétei József igazságügyi miniszter felajánlotta lemondását, de azt Gyurcsány Ferenc nem fogadta el. Az Evz ír arról, hogy a magyar miniszterelnök Szocsiban is tárgyalt, ahol gazdasági egyezményeket írt alá Putyin orosz elnökkel.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!