György
14 °C
24 °C

MSZP: A nyitott körzetek fele kevés lenne a Fidesznek

2006.04.11. 22:40
Az MSZP sem vitatja, hogy a Fidesz 55 körzetben esélyese a győzelemnek, de ahogyan egy négypártiból hárompártivá váló vitán Juhász Ferenc szocialista politikus fogalmazott, "ez kevés".

Percekkel az első fordulóban mandátumot szerzett négy parlamenti párt különböző szintű vezetőinek beharangozott vitája előtt az MDF lemondta a televíziós fellépést. Az MTV választási műsorában így csak Áder János fideszes frakcióvezető, Kuncze Gábor szabad demokrata pártelnök és Juhász Ferenc szocialista alelnök a kampányban elhangott összes ígéretet és szlogent összegezhette ismét.

SZDSZ: Hét képviselőjük van még

A parlamenti kampány egyik utolsó vitájában pártjuk aktuális helyzetéről Kuncze Gábor elmondta, jelenleg hét képviselőjük van versenyben a második fordulóra. Juhász Ferenc első fordulós eredményét a Fidesz megtámadta, de a miniszter kijelentette, hogy nyugodtan várja a helyi választási bizottság döntését. Áder János pedig bejelentette, hogy kedd délután véglegesítették a következő másfél hétre szóló kampányukat, ami azért még változhat.

Áder jános szerint most könnyebb a Fidesz helyzete, mint négy éve volt, mert az idei választások első fordulójában kisebb a különbség a győztes és kihívója között, mint akkor. Kuncze Gábor Baló György műsorvezetőnek kifejtette, hogy pártjának jelöltjei azért léptek vissza tömegesen a második fordulóban, mert csak egynéhány körzet volt, ahol 20 százalékosnál kisebb a különbség az MSZP-s és az SZDSZ-es jelölt között. Ha ilyen esetben az MSZP-s lépne vissza, nem valószínű, hogy a szocialista szavazók nagy arányban rávehetők lennének, hogy szavazzanak az SZDSZ-re.


A múlt heti négypárti vita

Áder szerint a két koalíciós párt hárttérmegállapodást kötött az októberi önkormányzati fordulókra, legalábbis Áder Demszky Gábor mosolyából ezt állapította meg. Kuncze szerint, ha mosoly alapján háttérmegállapodásokra lehetne következtetni, Áderről nehéz lenne háttérmegállapodást feltételezni. Kuncze egyébként egy félmondatban jelezte, hogy a héten valószínűleg megállapodnak az önkormányzati választásokon való együttműködésről is.

Fidesz: Hol a pénz?

Baló György szerint békésen üldögélt a stúdióban Juhász Ferenc, aki a műsor második felében némileg aktivizálta magát, és választ adott Áder Jánosnak arra a kérdésére, hogy hová tűnt hétezer milliárd forint, amiből 5000 milliárd az államadósság növekedése az MSZP–SZDSZ-koalíció idején, 1000 milliárd az Orbán-kormány által az államkasszában bennhagyott pénz, 1000 milliárd pedig az állami vagyon eladása az elmúlt négy évben. Juhász erre azt válaszolta, hogy a pénz ott van a családi pótlékban, az adók elengedésében, az áfa csökkentésében, az infrastrukturális fejlesztésekben, az autópályák építésében.

MSZP: Bolsevista szalámitaktika

Juhász Ferenc egyébként bolsevistázott is. Szerinte a Fidesz „jó bolsevista szalámitaktikát” alkalmaz, alkalmazott, amikor személyesen győzködi az MDF-es képviselőket, hogy álljanak az oldalára. Juhász egy másik alkalommal úgy minősítette ezt, hogy a Fidesz „ki akarja szervezni” az MDF-es egyéni jelölteket a Magyar Demokrata Fórum elnöksége alól. Áder János megütközött a szocialista szájból érkező bolsevistázáson, de Juhász azt válaszolta erre, kérdezze meg Torgyán Józsefet.

Az MDF-fel kötendő esetleges megállapodásokra Áder azt mondta, hogy Dávid Ibolya Orbán Viktornak megígérte, hogy telefonon visszahívja a válasszal, de azóta sem tette. Addig is helyi szinten folynak tárgyalások a két ellenzéki párt jelöltjeinek visszalépéséről, mondta a fideszes politikus, szerinte néhány helyen az MDF-esek belátták, hogy a kormányváltáshoz rájuk van szükség, és "visszaléptek". A fideszes politikus a kisebbik koalíciós párt választóit arra kérte, hogy a második fordulóban szavazzanak a fideszes jelöltre.

Az is kiderült, hogy a két nagy párt a még versenyben lévő 110 egyéni választási körzetben közel fele-fele arányban tartják biztosnak pozícióikat, legalábbis az MSZP-s Juhász Ferenc szerint ennyi körzet meglehet a Fidesznek. "De az kevés" - tette hozzá. Áder János szerint a Fidesznek szükséges 70 mandátumhoz akkor - ezen felül - viszont már csak 15 körzet megnyerésére van szüksége.

A Fidesz frakcióvezetője a továbbiakban áremelésről, drága szívgyógyszerekről, beszélt, míg Kuncze Gábor cáfolta az adatokat, Mikola István és Semjén Zsolt kijelentéseiért viszont Ádernek kellett magyarázkodnia; azt mondta, Mikola elnézést kért az érintettektől.