Mátyás
-6 °C
1 °C

Kövér-Orbán vitára számít az MSZP

2005.07.25. 20:51
Egy héttel azután, hogy Zentán Kövér László a kettős állampolgárságról szóló népszavazást felelőtlen, eleve bukásra ítélt és semmilyen hasznot nem hozó kezdeményezésnek mondta, Orbán Viktor Tusnádfürdőn Rákosihoz hasonlította a mai baloldalt a kettős állampolgárság ügyében képviselt elutasító álláspontja miatt. Hiller István az év legdurvább mondatának minősítette Orbán szavait.

"A Fidesz választmányi elnöke homlokegyenest mást mond, mint a párt elnöke" - reagálta az Index megkeresésére Nyakó István, az MSZP szóvivője arra, hogy Kövér László, a Fidesz választmányi elnöke szerint elképzelhetetlen következményekkel járna, ha a külhoni magyarok megkapnák a magyar állampolgárságot", Orbán Viktor pártelnök viszont Rákosival és Kun Bélával együtt említette a mai baloldalt a kettős állampolgárságot elutasító álláspontja miatt.

A Magyarok Világszövetségének hírlevele szerint Kövér a zentai VI. Nyári Ifjúsági Játékokon "felelőtlen, eleve bukásra ítélt és semmilyen hasznot nem hozó kezdeményezésnek" mondta a népszavazást. A választmányi elnök a december 5-i kettős állampolgárságról szóló népszavazásról kijelentette, hogy aki ilyet tesz nem méltó arra, hogy a nemzet érdekében szóljon.

Belekényszerültek

Kövér szerint a Fidesz "bele lett kényszerítve" az eseményekbe, és "úgy kellet nekik a népszavazás, mint púp a hátukra". A népszavazás így is óriási károkat okozott, mert kiábrándította az embereket. „Olyan ez, mint, amikor rájön a kisgyermek, hogy nem a Jézuska hozza a karácsonyfát” - mondta Kövér.

Egy héttel a zentai beszéd után Orbán Viktor pártelnök Tusnádfürdőn a baloldal vétkei között említette Kun Bélát, a Rákosi-korszak vezetőit, és azokat, akik 1956-ban leverték a forradalmat. Orbán szerint hozzájuk hasonlóan rontott rá saját nemzetére a kettős állampolgárság ügyében a nem mellett állást foglaló magyar baloldal.

Nyilvános vita

Nyakó ezek után nyilvános vitára számít Kövér és Orbán között. Az MSZP szóvivője feltette a kérdést, hogy "a Fidesz választmányi ülésén mást fogadtak el, mint az elnökségi ülésén? Kinek a szavára adhatunk? Ezek után számíthatunk-e arra, hogy a Fidesz vezetői összes eddigi kétszínű magatartásukról lerántják a leplet?" - sorolta kérdéseit a szocialista politikus.

A Fidesz szóvivője szerint pártja álláspontja a kettős állampolgárság ügyében egy jottányit sem változott. "A Fidesznek erkölcsi kötelessége volt az igen mellé állni, és Magyarországnak biztosítania kell a kettős állampolgárságot a környező országok magyarjainak úgy, hogy a költségvetést ne terhelje meg" - mondta Révész Máriusz.

Orbán példálózik

"Jó okom, jó okunk van - nem is nekem egyébként, hanem a határon túli magyaroknak, akik ezt meg is tették Bálványoson -, hogy a baloldal nevében fellépő politikai vezetők döntéseivel, magatartásával szemben bírálatokat fogalmazzanak meg" - tartott ki hétvégi nyilatkozata mellett az MTI-nek nyilatkozó Orbán Viktor. A Fidesz vezére szerint a kormány ugyan baloldalinak vallja magát, pedig az "tőről metszett liberálisokból" áll.

Orbán szerint ugyanakkor "több százezres, talán milliós nagyságrendben" is léteznek baloldali emberek, akik egyébként nemzeti elkötelezettségűek, nemzeti érzelműek. Példaként Romániát, Szlovákiát , Szerbiát és Horvátországot hozta fel, ahol a nemzeti és a baloldali erők együtt tudnak működni nemzeti kérdésekben.

Hiller István, az MSZP elnöke hétfőn az Indexnek azt mondta, hogy Orbán száját "az év legdurvább mondata" hagyta el. "Sértő, ezért az MSZP elnökeként a leghatározottabban visszautasítom, és azt kívánjuk, hogy ezeket a meggondolatlan mondatokat a Fidesz elnöke vonja vissza!" - mondta a szocialista pártvezető.