Erzsébet
1 °C
4 °C

Ami a jegyzőkönyvekből nem maradt ki

2002.02.06. 14:31
A parlamenti jegyzőkönyv tanúsága szerint kedden kétszer is elhangzott a "hazaáruló" jelző az ülésteremben. Elsőként Tirts Tamás (Fidesz) száját hagyta el a szó, majd Kövér László kiáltotta Göndör István szocialista képviselő felé, hogy "hazaárulók vagytok". A parlamenti jegyzőkönyvből nyomonkövethető, mikor érkezett meg az ülésterembe Orbán Viktor, Keller képviselővel folytatott szócsatáját azonban nem jegyezték fel a parlamenti gyorsírók.
Durva bekiabálások tarkították a parlament keddi ülésnapján a magyar-román egyetértési nyilatkozat vitáját. Az MSZP azt javasolta a Háznak, hogy függessze fel az egyetértési nyilatkozat végrehajtását és kezdjen újra tárgyalásokat Romániával. A szocialista javaslat mellett Keller László frakcióvezető-helyettes érvelt, akinek a felszólalása alatt (már tizedik másodpercében) azt kiáltotta Tirts Tamás, fideszes képviselő, hogy "hazaárulás". Répássy Róbert (ugyancsak a vezető kormánypárt politikusa) pedig azt tette hozzá, hogy "idegengyűlölő".

Sasvári: nem tudunk, mit tenni ha gyalázkodnak, csak felháborodunk

Az öt perces Keller-beszéd alatt még hét kormánypárti bekiabálást jegyeztek fel a parlamenti gyorsírók. Arra a képviselői megjegyzésre, hogy egyeztetés nélkül köttetett az Orbán-Nastase paktum és senkinek a véleményét nem kérték ki, Répássy Róbert "műsoron kívül" azt jegyezte meg, hogy "csak Kovács Lászlóét". Kövér László ugyancsak azt kiáltotta Kellernek: "Az előkészületekről kérdezd meg Kovács Lászlót, ott ül melletted három paddal arrébb."

Keller arra a felvetésére, hogy várható-e hasonló kétoldalú megállapodás Tirts Tamás szólt közbe, hogy "A Hyde Parkba való ez!": Kósa Lajos debreceni polgármester vitatkozva saját párttársával közölte: "Nem Hyde - Haider! A kettő nem tévesztendő össze". Kövér a felszólalás vége felé azt is megjegyezte: "Elég volt belőled!" Az elnöki intelemre, miszerint ne kiabáljanak a képviselők, Sasvári Szilárd azt reagálta: "Mit tegyünk, ha gyalázkodnak? Nem tudunk mást tenni, mint felháborodni."

Hazaárulók vagytok!

A vita során szót kapott a fideszes Balla Mihály, akinek felszólalást nem zavarták meg bekiabálások, csak éppen folyamatos zaj volt az ülésteremben. Az ellenzéki MSZP és SZDSZ, valamint a MIÉP képviselőjének felszólalását 13 alkalommal zavarták bekiabálások a jegyzőkönyv szerint. A szócsatába még Dávid Ibolya is bekapcsolódott, aki felvetette, hogy "Most szeretni fogják a románok a magyarokat?" Szent-Iványi István szabad demokrata frakcióvezető felszólalása során pedig Kövér László Göndör István szocialista képviselő felé fordulva azt mondta: "Hazaárulók vagytok!"

Keller és Orbán szócsatája kimaradt a jegyzőkönyvekből

Orbán Viktor miniszterelnök és Keller László helyettes frakcióvezető szócsatáját nem rögzítették a parlamenti jegyzőkönyvben, csak a szócsata utózöngéi követhetők nyomon a dokumentumban. Keller ügyrendi kérdésként felvetette: a levezető elnök adjon szót a miniszterelnöknek, hogy kifejthesse, mit ért azon, hogy az ellenzék hazaáruló. Ez a felszólalás sem nélkülözte a bekiabálásokat: Dávid Ibolya például azt vetette közbe: "Azonnali kérdés!". Kövér László pedig azt mondta: "ha az hiányzik, én kifejtem neked".

"Az SZDSZ-t itt hagyjátok?"

Miután az elnöklő Szili Katalin nem tekintette ügyrendi kérdésnek Keller felvetését, a szocialisták kivonultak a teremből. A kivonulást is éles szavak kísérték. Tirts Tamás azt javasolta: "Menjetek kampányolni egy kicsit!", Rozgonyi Ernő pedig azt jegyezte meg: "Mindjárt több az oxigén! Menjetek csak!" Gyürk András azt kérdezte:" Az SZDSZ-t itt hagyjátok?" Névtelen bekiabálók pedig azt harsogták a Fidesz soraiból: "Siessetek, mert hétkor kezdődik a Tények!"

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?