Kornélia
-1 °C
15 °C

Ami a jegyzőkönyvekből nem maradt ki

2002.02.06. 14:31
A parlamenti jegyzőkönyv tanúsága szerint kedden kétszer is elhangzott a "hazaáruló" jelző az ülésteremben. Elsőként Tirts Tamás (Fidesz) száját hagyta el a szó, majd Kövér László kiáltotta Göndör István szocialista képviselő felé, hogy "hazaárulók vagytok". A parlamenti jegyzőkönyvből nyomonkövethető, mikor érkezett meg az ülésterembe Orbán Viktor, Keller képviselővel folytatott szócsatáját azonban nem jegyezték fel a parlamenti gyorsírók.
Durva bekiabálások tarkították a parlament keddi ülésnapján a magyar-román egyetértési nyilatkozat vitáját. Az MSZP azt javasolta a Háznak, hogy függessze fel az egyetértési nyilatkozat végrehajtását és kezdjen újra tárgyalásokat Romániával. A szocialista javaslat mellett Keller László frakcióvezető-helyettes érvelt, akinek a felszólalása alatt (már tizedik másodpercében) azt kiáltotta Tirts Tamás, fideszes képviselő, hogy "hazaárulás". Répássy Róbert (ugyancsak a vezető kormánypárt politikusa) pedig azt tette hozzá, hogy "idegengyűlölő".

Sasvári: nem tudunk, mit tenni ha gyalázkodnak, csak felháborodunk

Az öt perces Keller-beszéd alatt még hét kormánypárti bekiabálást jegyeztek fel a parlamenti gyorsírók. Arra a képviselői megjegyzésre, hogy egyeztetés nélkül köttetett az Orbán-Nastase paktum és senkinek a véleményét nem kérték ki, Répássy Róbert "műsoron kívül" azt jegyezte meg, hogy "csak Kovács Lászlóét". Kövér László ugyancsak azt kiáltotta Kellernek: "Az előkészületekről kérdezd meg Kovács Lászlót, ott ül melletted három paddal arrébb."

Keller arra a felvetésére, hogy várható-e hasonló kétoldalú megállapodás Tirts Tamás szólt közbe, hogy "A Hyde Parkba való ez!": Kósa Lajos debreceni polgármester vitatkozva saját párttársával közölte: "Nem Hyde - Haider! A kettő nem tévesztendő össze". Kövér a felszólalás vége felé azt is megjegyezte: "Elég volt belőled!" Az elnöki intelemre, miszerint ne kiabáljanak a képviselők, Sasvári Szilárd azt reagálta: "Mit tegyünk, ha gyalázkodnak? Nem tudunk mást tenni, mint felháborodni."

Hazaárulók vagytok!

A vita során szót kapott a fideszes Balla Mihály, akinek felszólalást nem zavarták meg bekiabálások, csak éppen folyamatos zaj volt az ülésteremben. Az ellenzéki MSZP és SZDSZ, valamint a MIÉP képviselőjének felszólalását 13 alkalommal zavarták bekiabálások a jegyzőkönyv szerint. A szócsatába még Dávid Ibolya is bekapcsolódott, aki felvetette, hogy "Most szeretni fogják a románok a magyarokat?" Szent-Iványi István szabad demokrata frakcióvezető felszólalása során pedig Kövér László Göndör István szocialista képviselő felé fordulva azt mondta: "Hazaárulók vagytok!"

Keller és Orbán szócsatája kimaradt a jegyzőkönyvekből

Orbán Viktor miniszterelnök és Keller László helyettes frakcióvezető szócsatáját nem rögzítették a parlamenti jegyzőkönyvben, csak a szócsata utózöngéi követhetők nyomon a dokumentumban. Keller ügyrendi kérdésként felvetette: a levezető elnök adjon szót a miniszterelnöknek, hogy kifejthesse, mit ért azon, hogy az ellenzék hazaáruló. Ez a felszólalás sem nélkülözte a bekiabálásokat: Dávid Ibolya például azt vetette közbe: "Azonnali kérdés!". Kövér László pedig azt mondta: "ha az hiányzik, én kifejtem neked".

"Az SZDSZ-t itt hagyjátok?"

Miután az elnöklő Szili Katalin nem tekintette ügyrendi kérdésnek Keller felvetését, a szocialisták kivonultak a teremből. A kivonulást is éles szavak kísérték. Tirts Tamás azt javasolta: "Menjetek kampányolni egy kicsit!", Rozgonyi Ernő pedig azt jegyezte meg: "Mindjárt több az oxigén! Menjetek csak!" Gyürk András azt kérdezte:" Az SZDSZ-t itt hagyjátok?" Névtelen bekiabálók pedig azt harsogták a Fidesz soraiból: "Siessetek, mert hétkor kezdődik a Tények!"