Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

A pártelnökökkel vitázna Kuncze

2004.11.26. 10:32
Kuncze Gábor a nyilvánosság előtt vitatkozna a többi pártelnökkel a december 5-i népszavazás kérdéseiről. Koalíciós társuk egyből csatlakozott a kezdeményezéshez, amelyre az MDF is "nyitott". Révész Máriusz Fidesz-szóvivő szerint Orbán Viktor a vita miatt nem mondja le egyetlen vidéki fórumát sem.
"Bár december 5-e egyre közelebb van, azt tapasztalom, az emberek még mindig keveset tudnak a két témáról. Mindenképpen túl keveset ahhoz, hogy megfontolt, minden körülményt számításba vevő döntést hozzanak' - olvasható Kuncze Gábor szabad demokrata pártelnök nyílt levelében, amelyet a másik három parlamenti párt elnökének küldött.

Betelt naptár
Kuncze korábban a nyilvánosságon keresztül hívta meg Thürmer Gyula a Munkáspárt és Orbán Viktor, a Fidesz elnökét, hogy egy nyilvános vitán fejtsék ki állaáspontjukat a kórházprivatizációról. A vita azonban meghiúsult, mert Orbán Viktor arra hivatkozott, hogy nem kapott hivatalos meghívót, ráadásul a népszavazásig hátralévő időszakra betelt a naptárja.
Kuncze azt javasolja, hogy a parlamenti pártok elnökei folytassanak nyilvános vitát a két népszavazási kérdésről. A kisebbik kormánypárt elnöke a vita időpontjául december 3-át, a népszavazást megelőző pénteket javasolja. Szerinte a közszolgálati televízió szívesen közvetítené az eszmecserét.

"Bízom benne, hogy Ön is elfogadja felhívásomat, és részt vesz majd e vitában. Kérem ne feledje: tartozunk annyival a magyar embereknek, hogy tájékoztatjuk őket véleményünkről, érveinkről" - áll a pártelnököknek címzett levélben.

Révész Máriusz, a Fidesz szóvivője szerint az SZDSZ elnöke "bátran" megvárta, ameddig a Fidesz nyilvánosságra hozza Orbán Viktor jövő heti programját, amelyből kiderül, hogy több nagyvárosban tart fórumot. A szóvivő közölte, Orbán Viktor nem mondja le egyetlen vidéki fórumát sem. Révész Máriusz elmondta, hogy a Fidesz elnöke udvarias hangvételű levélben válaszolt Kuncze Gábornak és azt javasolja, hogy a vitát az SZDSZ elnöke a népszavazást kezdeményező szervezetek vezetőivel, a MÁÉRT tagjaival és az egészségügyben dolgozók szakmai szervezeteinek vezetőivel folytassa.

"A feltételek és a körülmények rögzítése után nyitottak vagyunk bármikor egy ilyen vitára" - mondta Gémesi György az MDF második embere az MTI-nek. Rámutatott, az MDF "őszinte párt, álláspontját eddig is értékrendje és szakmaisága alapján alakította ki".

Az MSZP részt vesz a vitában, és erre kér minden felelős parlamenti pártot. Oláh Lajos pártigazgató "igent mond Kuncze Gábor felkérésére, mert az MSZP meggyőződése, hogy az embereknek tudniuk kell, miről döntenek december 5-én. "Úgy gondoljuk, minden párt kötelessége, hogy az embereket tájékoztassa elképzeléseiről és arról, hogy a nép döntése milyen következményekkel járhat".