Gerzson
-3 °C
2 °C

Április 5-én lesz a Gyurcsány–Orbán-vita

2006.03.27. 12:06
A vitákat tévéstúdióban, közönség nélkül, 90 percesre tervezik, a jelöltek pulpitus mögött állva vitatkoznak majd egymással.

Április 5-én este hét órától lesz a Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor közi vita, másnap, ugyanabban az időben a négy parlamenti párt miniszterelnök-jelöltjeinek vitáját rendezik meg; ebben állapodtak meg a négy párt képviselői hétfőn, Budapesten.

Másfél óra, állva

A megállapodást bejelentő Gál J. Zoltán államtitkár szerint a vitákat tévéstúdióban, közönség nélkül, 90 percesre tervezik, a jelöltek pulpitus mögött állva vitatkoznak egymással, egyben felkérik az országos televíziókat, hogy élőben közvetítsék a vitákat. Részletekről szólva elmondta, mind a két vitát egy moderátor vezetné. Elképzelhetőnek nevezte, hogy a Gyurcsány–Orbán-vitát más moderátor vezetné, mint a miniszterelnök-jelöltek eszmecseréjét, de neveket nem említett.

Gyurcsány Ferenc március 11-én hívta vitára a listavezetőket. Forgatókönyve szerint április 3-án a parlamenti pártok listavezetőivel vitázott volna, kizárólag Orbán Viktorral pedig április 5-én ült volna a kamerák elé.

A pártok képviselői azonban hetek óta civakodtak azon, hogy ki és mikor vitatkozzon. Dávid Ibolya, az MDF elnöke például bejelentkezett az 5-i vitára is, arra hivatkozva, hogy mivel ő is miniszterelnök-jelölt, ő is ott szeretne lenni.

Gyurcsány és Orbán tavaly nyáron már vitáztak egymással. A július 8-án megrendezett találkozót a kormányfő kezdeményezte, mert szerinte az ellenzék vezére folyamatosan megkérdőjelezte az ország fejlődését. A vitába némi hezitálás után belement Orbán Viktor.

Deja vu

2002 februárjában a mostanira megtévesztésig hasonló vita vette kezdetét a vitáról, amikor Medgyessy Péter, az MSZP kormányfőjelöltje bejelentette, március 25-én vitára hívja ki Orbán Viktor miniszterelnököt.

A felek hetekig nem tudtak, vagy nem akartak megegyezni a vita időpontjáról. A Fidesz álláspontja ugyanaz volt, mint most, vagyis hogy a két választási forduló között kell tartani a vitát, Medgyessy Péter ragaszkodott a korábbi időponthoz, és azzal vádolta Orbánt, hogy fél a vita következményeitől.

Végül a felek akkor megegyeztek az április 5-ei időpontban, a választások fordulója között pedig már nem találkoztak nyilvánosan.