Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Gyurcsány kezd a kormányfőjelöltek vitáján

2006.04.03. 13:18
Megállapodtak a miniszterelnök-jelöltek vitájának technikai részleteiről a pártok. Szerdán Gyurcsány és Orbán, csütörtökön a négy listavezető csap össze.

Gyurcsány Ferenc kormányfő kezdheti az április 5-i miniszterelnök-jelölti vitát; a megszólalási sorrendről sorsolással döntöttek hétfőn a Magyar Televízió (MTV) székházában. Döntöttek a vita témáinak sorrendjéről is, ennek értelmében Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor először a mezőgazdaságról, a falvak helyzetéről fejtheti ki álláspontját.

Ezután az adó, a költségvetés és államadóság, a lakástámogatás, otthonteremtés, családtámogatás, az egészségügy, az oktatás, a gazdaságpolitika, gazdaságfejlesztés, vállalkozások támogatása, a munka és végül a nyugdíj, bérek, árak, megélhetés témaköre követketik. A szópárbajt az MTV szerdán este hét órától élő adásban közvetíti. Az MTV képernyőjén már a szópárbaj előtt 40 perccel, 18 óra 20 perckor megkezdődik az a hírműsor, amelyben eredeti felvételek idézik fel az eddigi nagy politikusi vitákat, így a tavaly júliusi Gyurcsány-Orbán, a négy évvel ezelőtti Orbán-Medgyessy, és a nyolc évvel korábbi Horn-Orbán vitát. A műsorban külön is megszólalnak a volt kormányfők: egyebek között arról beszélnek, hogy szerintük mi a mostani vita tétje. A vita műsorvezetője két MTV-s, Süveges Gergely és Rábai Balázs lesz.

Az április 6-i négypárti kormányfő-jelölti vita megszólalási sorrendjéről is sorsolással döntöttek: azon Orbán Viktor kezd, majd Kuncze Gábor (SZDSZ), Gyurcsány Ferenc és Dávid Ibolya (MDF) kapja meg a szót. A pártok által megjelölt témák a következőképpen követik egymást: munkahelyteremtés; egészségügy; korrupció; fejlesztés.

Gál J. Zoltán, a szocialisták kampányának kommunikációs vezetője elmondta, a Gyurcsány-Orbán vitát kétperces megszólalásokkal kezdik, a témakörökben az eszmecserét a két politikus felváltva indítja. Ezután 3-3 percük lesz álláspontjuk kifejtésére, ezt a másik fél 1 percben kommentálhatja. A vita végén kétperces záróbeszédet tarthatnak.