Móric
14 °C
17 °C

Megvan az első komolyabb vita

2008.04.03. 13:54
A szocialisták máris kivonnák a magántőkét a kétszer is elfogadott egészségbiztosítási rendszerből, az SZDSZ hallani sem akar erről.

Az SZDSZ nem fogja megszavazni a parlamentben a pénztártörvény átalakítására vonatkozó szocialista javaslatot. Az MSZP két hét múlva készíti el az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvénytervezet első változatát, amely kiveszi a magántőkét a javaslatból. A szocialisták visszatértek eredeti elképzelésükhöz, miszerint hét regionális pénztár lesz, százszázalékos állami tulajdonban.

"Az egészségbiztosítási rendszer átalakításával az SZDSZ-nek az volt a célja, hogy a magánbefektetők megjelenése, a választás lehetőségének megteremtése és a kibontakozó verseny jobb minőségű ellátást eredményezzen. A szocialista javaslat kizárja a magánbefektetőket, megszünteti a választás lehetőségét, ezáltal a verseny feltételét is" - áll az SZDSZ csütörtöki, a szocialisták javaslatát elutasító közleményében.

Mint írják, az SZDSZ küzd a monopóliumok ellen, a szocialista javaslat viszont a jelenlegi egy helyett hét erős állami monopóliumot hozna létre. Ahogy a lovasszekérnél is többe kerül az autó, úgy a valódi több biztosítós rendszerek működtetése is valamennyivel többe kerül, mint az egybiztosítós rendszerek, de megéri. A szocialista javaslat szerint megsokszorozódó állami rendszer fenntartása úgy kerülne többe, hogy annak semmi érzékelhető haszna nem lesz.

Az SZDSZ arra is törekedett, hogy az egészségbiztosítási rendszert eltávolítsa a politikától. "A szocialisták regionális állami rendszere nem szünteti meg a politikai függést, ezért illúzió azt várni, hogy a regionális pénztárak egyedül a betegek érdekére és a költségvetési ésszerűségre alapozva hozzák majd meg a döntéseiket" - áll az SZDSZ-közleményben. Az SZDSZ örül annak, hogy több éves vita során sikerült elfogadtatni a szocialistákkal a fejkvóta alapú finanszírozást, ugyanakkor elhibázottnak tartaná azt a megoldást, ha a szocialisták a fejkvótákat úgy állapítanák meg, hogy egyes területeken súlyos pénzhiány keletkezik, míg máshol a pénztárak nem tudják értelmesen elkölteni a többletpénzt.

A Fidesz szerint az egész törvényt vissza kéne vonni, az MDF pedig csak részben támogatja a szocialisták elképzelését.