Judit
2 °C
7 °C

Megvan az első komolyabb vita

2008.04.03. 13:54
A szocialisták máris kivonnák a magántőkét a kétszer is elfogadott egészségbiztosítási rendszerből, az SZDSZ hallani sem akar erről.

Az SZDSZ nem fogja megszavazni a parlamentben a pénztártörvény átalakítására vonatkozó szocialista javaslatot. Az MSZP két hét múlva készíti el az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvénytervezet első változatát, amely kiveszi a magántőkét a javaslatból. A szocialisták visszatértek eredeti elképzelésükhöz, miszerint hét regionális pénztár lesz, százszázalékos állami tulajdonban.

"Az egészségbiztosítási rendszer átalakításával az SZDSZ-nek az volt a célja, hogy a magánbefektetők megjelenése, a választás lehetőségének megteremtése és a kibontakozó verseny jobb minőségű ellátást eredményezzen. A szocialista javaslat kizárja a magánbefektetőket, megszünteti a választás lehetőségét, ezáltal a verseny feltételét is" - áll az SZDSZ csütörtöki, a szocialisták javaslatát elutasító közleményében.

Mint írják, az SZDSZ küzd a monopóliumok ellen, a szocialista javaslat viszont a jelenlegi egy helyett hét erős állami monopóliumot hozna létre. Ahogy a lovasszekérnél is többe kerül az autó, úgy a valódi több biztosítós rendszerek működtetése is valamennyivel többe kerül, mint az egybiztosítós rendszerek, de megéri. A szocialista javaslat szerint megsokszorozódó állami rendszer fenntartása úgy kerülne többe, hogy annak semmi érzékelhető haszna nem lesz.

Az SZDSZ arra is törekedett, hogy az egészségbiztosítási rendszert eltávolítsa a politikától. "A szocialisták regionális állami rendszere nem szünteti meg a politikai függést, ezért illúzió azt várni, hogy a regionális pénztárak egyedül a betegek érdekére és a költségvetési ésszerűségre alapozva hozzák majd meg a döntéseiket" - áll az SZDSZ-közleményben. Az SZDSZ örül annak, hogy több éves vita során sikerült elfogadtatni a szocialistákkal a fejkvóta alapú finanszírozást, ugyanakkor elhibázottnak tartaná azt a megoldást, ha a szocialisták a fejkvótákat úgy állapítanák meg, hogy egyes területeken súlyos pénzhiány keletkezik, míg máshol a pénztárak nem tudják értelmesen elkölteni a többletpénzt.

A Fidesz szerint az egész törvényt vissza kéne vonni, az MDF pedig csak részben támogatja a szocialisták elképzelését.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?