Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Civakodnak a kormánypártok Gyurcsány javaslatán

2006.07.11. 13:24
Az SZDSZ szerint a konvergenciatanács az ő ötletük volt, de ők eredetileg nem ilyne összetételben gondolkodtak. Az MSZP viszont visszaverte azt, hogy a jegybank és a költségvetési bizottság elöke is bekerüljön a testületbe.

A szocialista frakció nem ért egyet azzal, hogy a Konvergencia Tanácsot egészítsék ki az MNB elnökével és a parlament Költségvetési bizottságának elnökével, olvasható az MSZP keddi közleményében.

Gyurcsány Ferenc az Országgyűlés hétfői ülésén jelentette be, hogy a kormány Konvergencia Tanácsot hoz létre, amelynek az lesz a feladata, hogy közreműködjön a konvergencia program előkészítésében, és hogy támogassa a program érvényre juttatását a költségvetésben. A testület tagja Bogsch Erik, Simor András és Surányi György.

Az SZDSZ a bejelentés után azt javasolta a miniszterelnöknek, hogy a tanácsban kapjon helyet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) valamint az Országgyűlés Költségvetési Bizottságának elnöke is. Horn Gábor SZDSZ-es ügyvivő szerint a testület felállítása az ő ötletük volt, de eredetileg abban a Magyar Nemzeti Bank és a költségvetési bizottság elnöke is tag lenne.

"A tanács megalakulásának célja éppen az volt, hogy politikától független gazdasági szakemberek vegyenek részt a konvergencia program kidolgozásában és végrehajtásának ellenőrzésében" - verte vissza az SZDSZ-es kezdeményezést kedden az MSZP. A szocialisták szerint a tanács szakmai önállóságát veszélyeztetné, ha abban elismert szakértők mellett politikusok is részt vennének.

"Az MNB elnökének és a költségvetési bizottság elnökének egyébként beosztásából adódóan lesz lehetősége véleményének kifejtésére a konvergencia programmal kapcsolatban" - áll a közleményükben.