Ervin
14 °C
22 °C

Felpolcolták Orbánt Gyurcsány méretéhez

2006.04.05. 15:13
Hogyan készül Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor az esti tévévitára? Milyen lesz a szópárbaj?

Szerda este hét órától csap össze Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor. A másfél órás vita az MTV egyik stúdiójában lesz, közönség nélkül, a szópárbajt a köztévé két műsorvezetője, Süveges Gergő és Rábai Balázs vezeti majd. A kormányfőjelöltek pulpitus mögött állva vitatkoznak egymással. A Népszabadság szerint a vita részleteit a két jelölt emberei dolgozták ki. A napilap úgy tudja, a díszletet is úgy csináltatták meg, hogy Orbán ugyanolyan magasnak tűnjön, mint Gyurcsány. Deutsch-Für Tamás viszont ezt azzal cáfolta, hogy "Orbán Viktor alacsonyabb, mint Gyurcsány Ferenc, és ez így is marad", a cikkben szereplő kép viszont a fideszes politikust cáfolja.

Gyurcsány otthonról megy

Gyurcsány Ferencet környezete szerint az esti vita nem zökkentette ki a megszokott napi életritmusából. A miniszterelnök reggeli futással kezdett. A vitára otthonról megy az MTV-be. Felkészülését a verbális összecsapásra a miniszterelnök stábja különböző, adatokat, statisztikákat tartalmazó segédanyagokkal segítette. Gyurcsány sötét öltönyt visel majd. Külön sztájlisztja nincs, többféle javaslat közül választották ki a megfelelő ruhát.

A Fidesz-központból származó információk szerint Orbán Viktor sem változtatott menetrendet a miniszterelnök-jelölti vita miatt. A Fidesz elnöke sportolás helyett a Római-parton segédkezett az árvízveszély elhárításában, homokzsákokat pakolt. A vitára aztán otthon készült, de az összecsapás előtt még Érdre is kimegy, ahol fél öttől tart fórumot. A hírek szerint öltözékéről szokásához híven feleségével egyeztet.

Agrárkezdés

A vitát Gyurcsány Ferenc kormányfő kezdheti. Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor először a mezőgazdaságról, a falvak helyzetéről fejtheti ki álláspontját. Ezután az adó, a költségvetés és az államadóság, a lakástámogatás, az otthonteremtés, a családtámogatás, az egészségügy, az oktatás, a gazdaságpolitika, a gazdaságfejlesztés, a vállalkozások támogatása, a munka, és végül a nyugdíj, a bérek, az árak, a megélhetés témaköre követketik. Gyurcsány–Orbán-vitát kétperces megszólalásokkal kezdik, a témakörökben az eszmecserét a két politikus felváltva indítja. Ezután három-három percük lesz álláspontjuk kifejtésére, ezt a másik fél egy percben kommentálhatja. A vita végén kétperces záróbeszédet tarthatnak.

A kis pártok is megszólalnak

Az SZDSZ szerdán bejelentette, nyolc kérdésre várnak választ Gyurcsány és Orbán televíziós vitáján. Szerintük a vita jó alkalom arra, hogy kiderüljön, ki képvisel hitelesebb, megvalósítható programot illetve, hogy ki mit mond a választások előtt "az utolsó szó jogán".

Az MDF szerint sok fontos kérdésről nem esik majd szó Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor vitáján. Katona Kálmán választmányi elnök a magyar középosztály helyzetbe hozását és a 18 százalékos, egykulcsos személyi jövedelemadó bevezetését említette azon kérdések között, amelyekről a párt véleménye szerint feltehetően nem esik majd szó.

Gyurcsány és Orbán tavaly nyáron már vitáztak egymással. A július 8-án megrendezett találkozót a kormányfő kezdeményezte, mert szerinte az ellenzék vezére folyamatosan megkérdőjelezte az ország fejlődését. A vitába némi hezitálás után belement Orbán Viktor.

Eddigi viták

1994-ben a parlamenti választás első fordulója előtt három nappal, május 5-én folytatott vitát a TV4 televízióban Boross Péter kormányfő, az MDF, Kuncze Gábor, az SZDSZ és Horn Gyula, az MSZP listavezetője.

1998-ban május 20-án, a két választási forduló között, négy nappal a második forduló előtt vitázott egymással a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen Horn Gyula kormányfő, szocialista és Orbán Viktor fideszes pártelnök.

2002-ben a két nagy párt hosszasan folytatott "vitát a vitáról". A kormányfőjelöltek szópárbajára végül április 5-én, két nappal a parlamenti választások első fordulója előtt került sor a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen Orbán Viktor kormányfő és Medgyessy Péter, az MSZP miniszterelnök-jelöltjének részvételével. Az április 19-re, a második választási forduló előtt két nappal tervezett második vitára végül nem került sor.