Viola
-5 °C
-2 °C

Vita az MNB tervezett vezetőségéről

2000.12.16. 12:47
Az SZDSZ politikai és gazdaságpolitikai szempontból egyaránt elfogadhatatlannak tartja, hogy a miniszterelnök Járai Zsigmond jegybank-elnöki, illetve Varga Mihály eddigi politikai államtitkár pénzügyminiszteri kinevezését kezdeményezte.
Csúcs László esetleges jegybank-alelnöki jelöltségével kapcsolatban a miniszterelnök az Info Rádióban azt nyilatkozta, hogy ő maga részéről már megegyezett Járai Zsigmonddal, az MNB elnök-jelöltjével a pénzintézet tervezett függetlenségéről. Az, hogy mennyi alelnöke lesz a jövőben a jegybanknak, a mindenkori elnök hatásköre lesz.

Ugyanakkor Csúcs László személyével kapcsolatos híreket alaptalan találgatásanak nevezte Orbán Viktor.

Még nincs kisgazda döntés

Még nem született döntés arról, hogy a kisgazdapárt kit ajánl az MNB alelnöki posztjára - jelentette ki Torgyán József a TV2 kamerája előtt, miután hazatért párizsi útjáról. Az FKGP elnöke elmondta: több személy neve is szóba kerülhet, akár Csúcs László képviselőé is, de minderről a pártelnökség az év végén dönt.

Vezető kisgazda politikusok a sajtóból értesültek arról, hogy pártjuk Csúcsot jelölné. Lányi Zsolt alelnök a Népszabadságnak azt mondta, hogy a kérdés eddig még egyetlen elnökségi ülésen sem került szóba. Hozzátette: semmi kifogása Csúcs jelölése ellen. Azt azonban több kisgazda politikus is furcsállotta, hogy Torgyán néhány hete még akadályozta, hogy Csúcs - Bánk Attila frakcióvezető felkérését követően - a kisgazda képviselőcsoport általános helyettes vezetője legyen, most pedig egy fontos tisztségre jelöli.

Az SZDSZ elfogadhatatlannak tartja a kinevezéseket

Az SZDSZ politikai és gazdaságpolitikai szempontból egyaránt elfogadhatatlannak tartja, hogy Orbán Viktor Járai Zsigmond jelenlegi pénzügyminiszter jegybank-elnöki, illetve Varga Mihály eddigi politikai államtitkár pénzügyminiszteri kinevezését kezdeményezte.

Erről Bauer Tamás és Kovács Kálmán szabad demokrata képviselők tartottak tájékoztatót szombaton a fővárosban.

A szabad demokraták a tervezett lépéssel kapcsolatos ellenérzésük közlését követően kijelentették: az SZDSZ-frakció a bizottsági meghallgatásokon Járai Zsigmond és Varga Mihály kinevezése ügyében nemmel fog szavazni.

Ha Csúcs is alelnök lesz, Járai nemet mond

Járai Zsigmond
A Magyar Hírlap értesülése szerint Járai Zsigmond szűk körben kijelentette: nem vállalja a jegybankelnöki megbízást, ha együtt kell dolgoznia Csúcs Lászlóval az MNB vezetésében.

Csúcsot az FKGP vezetősége kívánja látni a jegybank alelnöki székében. Ez a szék - a Fidesz-FKGP koalíciós megállapodás értelmében a kisgazdákat illeti meg.

Csúcs László az ügy fejleményeiről a Magyar Hírlapnak elmondta: Torgyán József valóban felkérte személyesen őt az alelnöki posztra. Ez egyébként már másodszor történt meg, az első ajánlatot februárban kapta, de akkor még visszautasította, mert az adó- és költségvetési ügyekre kívánt koncentrálni a parlamentben. Most viszont rábólintott az ajánlatra.

Csúcs együttműködne

Csúcs a maga részéről nem látja akadályát a Járaival történő együttműködésnek. "Ez más helyzet lenne, mint amikor képviselőként kritizáltam a költségvetést" - mondta. Jegybanki alelnökként a gazdaságpolitika formálásában segítené Járait - mondta, hozzátéve: legfontosabb feladat a jó makrogazdasági eredmények további erősítése lenne. Ezért is garantált a közös munka. Csúcs szerint február 20-ig eldől, szükség lesz-e rá.

Ellentétben a jegybanktörvénnyel?
Szakértők szerint a koalíciós megállapodás szóban forgó kitétele ellentétben áll a jegybanktörvénnyel. Eszerint ugyanis a legfeljebb öt alelnök személyére az MNB elnöke tesz javaslatot, amelyet a miniszterelnök egyetértése esetén előterjeszt a köztársasági elnöknek.
Járai Zsigmond, március elsejétől az MNB elnöki tisztség várományosa nem kíván nyilatkozni a leendő alelnökről. Az ő korábban megnevezett jelöltjei az alelnöki posztra: Szapáry György, az egyik korábbi alelnök, Auth Henrik, a Postabank vezérigazgatója, valamint Adamecz Péter helyettes pénzügyminisztériumi államtitkár.

A jegybank nem reagál személyi kérdésekre - közölte Blahó Miklós, Surányi György elnöki tanácsadója.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!