Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Az SZDSZ nem vitázik a 'dumakormányról'

2005.05.03. 13:29
Az SZDSZ távol marad a Fidesz által kezdeményezett május 11-i parlamenti vitanaptól, mert nem ért egyet a program címével. A nagyobbik ellenzéki párt "Mit teljesített a dumakormány három év alatt?" címmel kezdeményezte a diskurzust. Az MSZP képviselői elmennek a vitára, a Fideszt pedig nem lepte meg, hogy a szabad demokraták távol maradnak.

A szabad demokraták a házelnök írott levélben jelezték, hogy nem kívánnak részt venni azon a Fidesz által kezdeményezett vitanapon, amelyen a "Dumakormány" hároméves tevékenységét akarja értékeltetni a nagyobbik ellenzéki párt. A Kuncze Gábor szabad demokrata pártelnök által jegyzett levélben úgy fogalmaz: "Szeretném ezúton jelezni Önnek: mivel az SZDSZ >>dumakormány<< nevet viselő kabinetet, vagy más kormányzati szervet nem ismer, logikusan annak három éves tevékenységéről sem tud nyilatkozni". A párt ezért nem vesz részt a Fidesz által kezdeményezett vitanapon.

"Hasonlóképp nem venne részt az SZDSZ a >>populista pártok a parlamentben<<, vagy >>a jobboldal határtalan demagógiája<< címmel rendezett vitanapokon" - írta az SZDSZ elnöke, megjegyezve "szívesen folytatunk ugyanakkor értelmes vitát a Medgyessy- , a Gyurcsány-, vagy az Orbán-kormány teljesítményéről".

"Érthető, hogy az SZDSZ nem kíván szembenézni az elmúlt három évvel" - reagált az SZDSZ bejelentésére Révész Máriusz. A Fidesz szóvivője megjegyezte, az SZDSZ nem lehet túl büszke kormányzati munkájára és az ország jelenlegi gazdasági helyzetére. A szóvivő úgy vélte, "a választók értékelése elől nem bújhat el a párt: Sopronban, ahol néhány éve még egyéni képviselőjük volt, most jelöltjüknek a parlamenti küszöb felét sem sikerült átugrania".

Göndör István, az MSZP helyettes frakcióvezetője az Indexnek azt mondta, a vitanap címadása jól jellemzi a Fideszt, "hiszen az ellenzéki párt sokat tesz azért, hogy durva legyen a közbeszéd". A szocialistáknak ennek ellenére rengeteg mondandójuk van az elmúlt három évről, ezért a párt képfviselői részt vesznek a vitán, mondta.