Két vitát akar Gyurcsány Ferenc

2006.03.07. 09:44
A kis pártok vezetőinek bejelentkezésével meghiúsult a választások előttre tervezett Gyurcsány-Orbán vita, de a kormányfő szeretne kettesben is vitázni legnagyobb riválisával. Szijjártó Péter hat kormánytag közül csak kettőt tudott vitára hívni.

Két külön miniszterelnök-jelölti vitát javasol Gyurcsány Ferenc, aki szerint előbb a parlamenti pártok listavezetői, majd a legnagyobb kormánypárt és a legnagyobb ellenzéki párt jelöltjei ütköztetnék programjukat, közölte Gál J. Zoltán államtitkár, az MSZP kampányának kommunikációs vezetője kedden az MTI-vel.

Két időpont

"A Fidesz már negyedszer módosította az álláspontját, ezért a vitáról folyó vitát lezárandó, Gyurcsány Ferenc kormányfő, az MSZP miniszterelnök-jelöltje azt kezdeményezi, hogy 2006. április 3-án a parlamenti pártok listavezetőinek négyes vitáját rendezzék meg, majd 2006. április 5-én kétoldalú vitára várja a Fidesz majdan megnevezendő miniszterelnök-jelöltjét" - mondta.

Deutsch-Für Tamás, fideszes képviselő hétfőn dobta be, hogy a miniszterelnök-jelölti vitában Gyurcsány Ferencen és Orbán Viktoron kívül az SZDSZ és az MDF is képviseltesse magát. Gyurcsány Ferenc ezt elfogadta, az SZDSZ és az MDF pedig élni is akar a lehetőséggel.

Gyurcsány Ferenc véleménye szerint a két vita szolgálja Magyarország érdekeit, segíti az állampolgárokat az eligazodásban, hangsúlyozta a szocialista párt kampányának kommunikációs vezetője.

A vitákat a legszélesebb nyilvánosság előtt kell megrendezni, a részletekről való egyeztetésnek pedig akkor jön el az ideje, ha a Fidesz végre megalkotja programját és megnevezi miniszterelnök-jelöltjét, mondta.

Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője azt mondta, megfontolnak minden javaslatot, ami a baloldalról érkezik, ugyanakkor hangsúlyozta: itt volna az ideje annak, hogy a kormány ne menekülési lehetőséget keressen, hanem egyenesen adjon választ a Fidesz vitasorozatra szóló meghívására.

A szabad demokraták készen állnak minden vitára, ugyanakkor nem fognak megsértődni, ha nélkülük is lesznek viták, mondta az SZDSZ kampányfőnöke újságíróknak, Gyurcsány Ferenc javaslatára reagálva. "Amennyiben a két nagy párt miniszterelnök-jelöltje úgy gondolja, hogy célszerű, fontos külön leülni vitatkozni, akkor ezt tegyék, mi nem fogunk odatolakodni sehova" - jelentette ki Horn Gábor.

Hock Zoltán, az MDF elnökhelyettese elmondta, Dávid Ibolya elfogadja a meghívást az április 3-ai vitára, ugyanakkor részt akar venni az április 5-ei miniszterelnök-jelölti vitán is.

Hatból kettő

A szóvivőnek korábban hat kormánytag közül a keddi kormányülés előtt csak kettőnek sikerült átadnia a vitára szóló meghívót. Az ellenzéki politikus újságírók jelenlétében a Parlamentben várta a kormányülésre érkezőket, azonban a vitára szóló meghívót csak Kolber István regionális fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszternek tudta személyesen átadni, Lamperth Mónika belügyminiszter helyett Juhász Gábor államtitkár vette át a levelet.

A vitában érintett másik négy kormánytag - Göncz Kinga szociális miniszter, Csizmár Gábor munkaügyi miniszter, Rácz Jenő egészségügyi miniszter és Nagy Sándor, a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára - nem érkezett meg a tíz órakor kezdődött kormányülésre, ezért Szijjártó Péter a miniszterelnök titkárságán hagyta a nekik szóló meghívót.  • Hírek
  • Hírek