Klaudia
-4 °C
2 °C

Ihatatlan a csapvíz a Balatonnál

2006.08.12. 14:13
Három balatoni településen (Aszófőn, Tihanyban és Balatonfüreden) a csapvíz főzésre csak tízperces forralás után használható. A lakosoknak lajtos kocsin szállítják az ivóvizet, a szerencsésebbek a közeli Fonyódról kapnak palackos ásványvizet.

Tilos

A Dunántúli Regionális Vízművek Zrt. füredi vizsgálólaboratóriuma pénteken a szokásos minőségi ellenőrzésnél az aszófői vízbázis által termelt ivóvízben eltérést tapasztalt a hivatalos határértékektől a coliformbaktériumok számában - közölte a Veszprémi Napló szombati számában. Egy rutinellenőrzéskor fedezték fel, hogy szennyezett az egyik aszófői kút vize. Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) pénteken közleményben tudatta, hogy a megyei ÁNTSZ megtiltotta Tihanyban, Aszófőn és Balatonfüred nyugati részén az ivóvíz fogyasztását és főzésre való felhasználását. A korlátozás mindaddig érvényben marad, amíg a vonatkozó határértékek újból megfelelnek az ivóvíz minőségére vonatkozó követelményeknek.

A miskolci esethez hasonlóan most is egy talajhoz közeli karsztkút okozta a szennyeződést, de ezúttal egy másik baktériumfajta - közölte a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium szóvivője, R. Bakonyi Ágnes, az MTI-vel.

Vizsgálják az ügyet

Az ÁNTSZ laborvizsgálatainak eredménye után hétfőn várható újabb intézkedés a Veszprém megyei ivóvízszennyezés ügyében - mondta az MTI-nek Lentár József, a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. igazgatója szombaton. Reményi Zoltán, a DRV Zrt. elnök-vezérigazgatója közölte, a társaság a vizsgálat után az említett vízbázist a rendszerből kiiktatta, és értesítették az illetékes önkormányzatokat, illetve az ÁNTSZ megyei szervezetét.

A DRV Zrt. a kutak leállítását követően megkezdte azok fertőtlenítését, illetve a hálózat mosatását - írja a Veszprémi Napló. Sűrűbb mintavétellel ellenőrzik a vízminőséget, legkorábban hétfőn születhet döntés a korlátozás feloldásáról. A kutak ideiglenes leállítása miatt nem várható mennyiségi korlátozás a térség vízellátásában. A Napló információi szerint Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter vizsgálatot rendelt el az ügyben.

Semmi pánik

A regionális vízszolgáltató folyamatosan csomagolt vizet oszt és lajtos kocsikat állított üzembe az érintett településeken. Egy aszófői lakos az Indexnek elmondta, gyakran járnak a lajtos kocsik, tegnap még este kilenckor is szállították a vizet. Ezen kívül Fonyódról hozott palackos ásványvízszállítmányt osztanak szét a lakók közt. Az aszófői személy elmondta, hirdetés útján (a helyi újságból) tájékozódott arról, hogy a vizet nem szabad fogyasztani, de az önkormányzattól is odatelefonáltak mindenkinek, hogy közöljék velük a veszélyt, ezen kívül plakátokat tettek ki. Helybéli lakosoktól megtudtunk, hogy különösebb gondot nem okoz a vízhiány, mert csak inni nem lehet belőle, fürödni, főzni és mosogatni viszont igen.