Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Víz az Erzsébet téri mélygarázsban

2002.11.05. 15:33
Nem sokkal az átadás után többször beázott az Erzsébet téri létesítmény. Hétfőn a mélygarázst árasztotta el a víz. Az üzemeltető szerint lehet, hogy a gördeszkázó gyerekek miatt sérült meg a szigetelés.
A hétfői havaseső után az Erzsébet téri mélygarázsban számtalan kisebb-nagyobb patak csörgedezet az autók között. Korábban a szerkezetkész föld alatti konferenciaterem és a mellette levő kétszintes előadóterem előcsarnoka ázott be rendszeresen.

A létesítményt ugyanaz a társaság, az Architecton Rt. építette, amelyik - az átadás után szintén beázott - Uránia filmszínházat újította fel egymilliárd forintból. A moziban azóta elhárították a kárt, és az igazgatóság szerint a nézőtér most már esőben is száraz marad.

Beázás

Nem sikertörténet
Az Erzsébet tér rendezéséről Rockenbauer Zoltán, a nemzeti kulturális örökség volt minisztere és Demszky Gábor főpolgármester 2000 áprilisában írt alá szerződést. Az államnak ez év április 15-ig kellett rendezni az Erzsébet teret, és elkészíteni a felszín alatt 134 személyautónak helyet adó mélygarázst, a mintegy 30 üzlethelyiséget, egy kisebb konferenciatermet, a Gödör Klubot, és a felszínen pedig a közparkot.
Az Erzsébet téri komplexum két okból ázik be: az üvegfödém szigetelésével, és a szivattyúkkal vannak gondok. A szivattyúk pumpálják fel ugyanis a csatornába az összegyűlt vizet az építmény vízgyűjtő tartályából. Ha a szivattyúk valamelyike megáll, az épületek egyes részeit elönti a víz. A tetőzet pedig egyszerűen beengedi a csapadékot. A fenntartó szerint az Architecton Rt. 3 évre vállalt garanciát, és már dolgozik a hibák javításán.

"Bűnbakok lettünk..."

"Az utóbbi időben több valótlan vagy túlzó állítás jelent meg az Erzsébet téri beruházással kapcsolatban" - mondta Gergely Zsolt, a kivitelező cég műszaki vezetője. Szerinte az Erzsébet téri komplexumnál nem volt több garanciális probléma, mint bármely más építési beruházásnál, és amit jelentettek nekik, azt ki is javították. A hétfői beázásról a szakember az Indextől értesült, mivel a fenntartó nem jelezte a problémát. Gergely Zsolt azt mondta, nem érti hogyan ázhatott be a garázs.

Kedden kiderült, hogy a szivattyúk rossz beállítása miatt úszott a parkoló. "Semmi közünk ehhez a beázáshoz" - mondta Gergely Zsolt, aki úgy érzi, jogosan ingerült, ha újságírók az Erzsébet térről kérdezik. "Prekoncepcióval kezelték a beruházásainkat a tévék és az újságok, elterjedt rólunk, hogy Fidesz-cég vagyunk. Semmi közünk ehhez a párthoz, 13 éve dolgozunk a szakmában, számtalan műemléket állítottunk helyre, és nem tehetünk róla, hogy az általunk felújított Uránia Moziban mutatták be a Hídembert. Nem mi rendeztük."

Szamkó Katalin, az üzemeltető Várgondnokság Kht. ügyvezető igazgatója "nem haragszik" az Architecton Rt.-re. Mint mondta, pontosan nem tudják, mi lehetett a baj, de nem biztos, hogy a kivitelező a hibás; lehet, hogy a gördeszkázó gyerekek miatt sérült meg a szigetelés. Az igazgató szerint a beázások miatt nem keletkeztek nagyobb károk, így nincs is semmilyen követelésük a részvénytársasággal szemben.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!