Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Vízivárosi kampánycsendélet

2002.04.23. 17:24
Jórészt az intézményen kívüli okok következtében lehetett diákkampányolás miatt hírbe hozni a Szent Benedek Bencés Általános Iskolát. Vagyis az iskola tizenéves "kampánymunkásait" nem a hely szelleme nevelte: a virtus családi gyökerű. Ezt akarja elhitetni az iskola fiatal igazgatója; és a kerületben, illetve az iskolában látottak alapján ez hihető is. Az igazgató szerint nincs okuk félelemre a kormányváltás miatt az egyházi iskolák vezetőinek.
A fővárosi Várnegyedben fellelhető Szent Benedek Bencés Általános Iskola és Gimnázium mint a kampánycélokra használt diákjaival vált híressé.

Az első kerület erős vár: a rendszerváltást követően MDF-es polgármestere lett az önkormányzatnak, és azóta is MDF, illetve Fidesz vezetésű a kerület. - Igen, ez azért van, mert itt jórész öregek élnek, akik már sokat tapasztaltak, és nyílván nem akarják, hogy újra visszajöjjön a régi világ - magyarázza az iskola szomszédságában lévő Fidesz pártirodában magányosan őrködő fiatalember. - Itt most újra a jobboldal győzött, az emberek megszokták Nagy urat, azért szavaztak újra rá - lebbenti fel a fátylat a főváros egyik Fidesz-bástyájának titkáról.

Barátok közt tombol

Arról viszont nincs elképzelése a fiatalembernek, hogy miért éppen ebben a kerületben tombolt leginkább a plakátháború. Letépett, megrongált, trágár szavakkal összefirkált plakátok, uszító tartalmú matricák mindenfelé. Főként Mécs Imre SZDSZ-es politikus plakátjai sínylették meg a durvulást. Nagy Gábor Tamás fideszes polgármester képeit nem nagyon bántotta a nép. Igaz, ő külsőre olyan, mint a Barátok közt egyik sztárja, így érthető a tolerancia.

Az ellenség keze csak egy kicsit tette be a lábát: az épület röplapládájában a sparcsirkés újságok mellett egy árva száraz narancshéj osztozik a helyen.

Ugyancsak közvetlenül az iskola mellett székel a helyi MIÉP-mag. Zárva, csődközeli spór, gondolható. A szomszédos kocsmából néhány alak gyanúsan méreget, mit szimatolok arra.

Röplapok és gyerekek

- Dehogy vittek innen a bencés gyerekek röplapokat - tiltakozik a Fidesz kampányiroda őre. - Nem is adhatunk 18 év alattiaknak. A gyerekek csak tollat, matricákat és zászlókat vittek át.

Erre fél óra múlva maga a bencés iskola igazgatója cáfol rá: - Igen valóban voltak az iskolában politikai röplapok, és az is elképzelhető - bár erre nincs bizonyíték -, hogy osztogattak ilyeneket a gyerekek a közeli metrólejárónál - mondja Lucza Endre. - Azt azonban biztosan állíthatom, hogy nem az iskolában érte olyan hatás a gyerekeket, amely miatt elkezdtek "politizálni". Nagyon valószínű, hogy a családból hozták ezt a virtust, melyet én sem tartok szerencsésnek, de azt sem hiszem, hogy véresen komoly dolog van szó. A gyerekek részéről ez egy felnőttes attitűd volt, mely szép lassan lecseng. Őket is megfertőzte a kampány légköre.

Az iskolában külsőre nyoma sincs a kampánynak, csupán az intézmény épületében székelő Keresztény Élet szerkesztőségének ablaka necces a kifüggesztett MSZP-fikázó röplap miatt.

A portás esete Szanyival

Röpke közjáték a bencésben: - Aha, szóval ez az a lap, amelybe a Szanyi is írogat - fakad ki az iskola gondnoka, mikor bemutatkozom. Röviden vázolom, hogyan is néz ki egy tartalomszolgáltató, érzékeltetve, mi a különbség az újság, meg a fórum tartalma között. - Akkor is, amit a Szanyi írt az gyalázat; ő egy mocskos szájú senki - toldja meg kollégája megjegyzését a portás. Kipillantok az udvarra: a parkolóban két autó, egy Trabi, meg egy vörös csillagos piros Plymouth, ACCP rendszámmal.

Az igazgató
A 33 éves Lucza Endrét pár hónapja nevezték ki az intézmény vezetőjének. Karrierje már-már amerikai sikersztori. Az iskolában volt kollégista mikor felkérték, tanítson angolt pár órában. Később felkérték, tanítson hittant is pár órában, végül így járt a történelemmel is. Ezután osztályfőnök lett, majd idén igazgató. Mint mondja, nem politizál, de érdekli a közélet, ezért "többféle irányultságú" napilapot olvas.

Nem félnek, de aggódnak

- Sok egyházi iskola vezetőjével beszélgettem, és azt tapasztaltam, hogy bár nem félnek a kormányváltástól, de aggódnak. A legtöbb embernek ma már nincsenek ideológia fenntartásai, inkább amiatt aggódnak, hogy egy szocialista kormány anyagilag ellehetetleníti őket. Elég megvonni azt a plusz forrást, amit a jobbos kormány adott, és jó pár iskola bezárhatja a kapuit. Mi is nagyon nehéz helyzetben vagyunk, és a működéshez el kell fogadnunk a római barátaink segítségét.

Ússzuk meg a sereget, de előbb kampányoljunk a Fideszért

Az iskolai kampányolás nem Magyar Bálint privilégiuma: mint téma az iskola weboldalának fórumán is megjelent.

Persze népszerűségben elmarad attól a topiktól, mely a "Hogy a bánatba kéne megúszni a katonaságot?" címet viselhetné. Úgy látszik a keresztény szellemiségtől nem idegen a jövő útjainak fürkészése. Bár a nebulók e jócskán témán meghasonlanak: azt már ők is tudják, hogy a libsik kardoskodnak az önkéntes katonaságért.

Bár több elszólásból kiderül, a fórum erősen moderált, így lehetséges, hogy külső szemlélő éppen ellentétes képet kaphat arról, ami az iskolára jellemző. Azért nézzünk meg néhány hozzászólást.

Yahoo 2002.04.07.
Gond van a választásoknál, vezet a rohadt MSZP. HAJRÁ FIDESZ!!!!!!!!

Koma 2002.04.07.
Az MSZP vezetése, és megkockáztatom, hogy győzelme egészen mély depreszióba taszít engem. Teljesen meglep. Vicces, hogy egy-két vastapssal és cinikus megjegyzéssel mennyire befolyásolhatók az emberek. Remélem, hogy iskolánk és hitünk kibontakozásának nem lesz akadálya ez az igen sajnálatos fordulat.

Rob 2002.04.08.
AZ iskola számos diákjaiban felháborodást kelt, hogy a tanárok nagy többsége nem kíván a politikáról beszélni, mert úgy gondolják,hogy a tanulók el akarják húzni az órát. EZ NEM IGAZ !!!!!!!
A diákok nagyon is a szívükön viselik Magyarország sorsát, egyben saját jövőjüket!

tanárember 2002.04.09.
Mi is aggódunk hazánkért. Nyugodjék meg a diákság.

Rob 2002.04.09.
tanárembernek: Miért nyugodjunk meg, ha a tanárok se nyugszanak!!!!!!

Dzseró 2002.04.12.
Sziasztok! Külsős, ateista, MSZP szavazó... maga a Gonosz vagyok. :-) Csak 1 kérdés: Tényleg kampányolnak nálatok a kicsik? Ha igen, miért teszik? Úgy 'döntöttek'?

Boci 2002.04.12.
Dzseró: ... szívesen látunk a következő diákmisénken (ld. Események)... hozd a magnódat is ...

Koma 2002.04.13.

Hangsúlyozznám, hogy nálunk az iskolában a vezetés élesen elhatárolódik a politizálástól. Itt senki nem kényszerít senkit, hogy ilyen vagy olyan pártot támogasson.

Nálunk egyszerűen vannak olyan diákok, akik lelkesek, és -úgyan nem szavazhatnak- felelőséget éreznek országukért. Ezért meggyőződésüknek megfelelően ahol tudnak segítenek (pl. szórólaposztás) az álltaluk választott párt sikerének elérésében, mineszt magánemberként téve.

Ha valakinek más a meggyőződése, az az ő dolga. Az iskola vezetése -ahogy én látom- ezzel nem foglalkozik.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!