Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Medgyessy, a pólóválogatott és a heregolyók

2003.08.13. 15:56
A kormányfő a világbajnok magyar vízilabda-válogatott tagjaival állt össze egy csoportkép erejéig a Hajós Alfréd Uszodában, Gyurcsány sportminiszter közben csendben, szerényen a háttérben maradt. Medgyessy megvallja: vízilabda csapattá alakítaná az országot, majd az úszómester mindenkit kizavart.
Medgyessy Péter kormányfő nyaralása után kezd visszarázódni a dolgos hétköznapokba. Kedden a gyógyszerár-támogatásról tárgyalt, hétfőn középkeresztet adományozott csillaggal Tom Lantosnak, csütörtökön termálfürdőt avatott Marcaliban. Különben jól lebarnult, nem értem mi a baj a nyaralásaival, nincs rosszabb egy háklis miniszterelnöknél. Messze kerülöm például azokat, akik azzal hencegnek, hogy ennyi meg ennyi éve nem voltak szabadságon. Olyan ez, mintha valaki azzal dicsekedne, hogy nyolc éve dolgozik ugyanott, de még sohasem használta a munkahelyi klozetet.

Kapunak nevezzük

"Ez a modell az, amin én is kínlódom"
A világbajnok csapat tagjai kamumeccset játszanak egymás ellen, a Hajós versenymedencéjének szélén az újságírók öt méterről figyelhetik, amint Kemény kapitány a vízbe mutogatva magyaráz Medgyessy kormányfőnek. "Látod, ez a vízilabda, egy ősi magyar sportág." "És az a sárga izé ott, amit egymásnak dobálnak a játékosok, néha meg jól elhajítanak, az micsoda?" "Ó, az a labda." "És az asztalosipari szakmunka, amelyet háló fed?" "Kapunak nevezzük." Fecó kolléga - akivel később a Margit-szigetről a Nyugati pályaudvarra menet eltévedtünk, mindketten vidéki származásúak lévén - erre azt mondja: pszeudoesemény. Értetlenkedve nézek rá.

Gyurcsány sportminiszter közben elvegyül, szemérmes ember, nem akar lubickolni a pólósok sikerében. Valamennyiünk fülében csengenek még az MTV-n elhangzott szavai percekkel a világbajnoki döntő után (Keményt a játékosok éppen vízbe dobják, Kásás önfeledten üvölt, a lelátó tombol): "Ilyenkor a politikus dolga csendben, szerényen a háttérben maradni." A sportminiszter a játékot lesi, és talán arra gondol, hogy mennyivel könnyebb játékosként orgazmusközeli munkaélményt szerezni; elég hozzá támadóként egy svédcsavaros gól, védőként az ellenfél heregolyóinak gyengéd megkocogtatása úgy, hogy a bíró kifelé ítél szabadot.

Ez a modell az, amin én is kínlódom

"És az a sárga izé ott, az micsoda?"
A játékosok egymás után kászálódnak ki a vízből, sorra kezet fognak Medgyessyvel, majd összeállnak egy csapatképre. Ez a fotó holnaptól a miniszterelnök dolgozószobáját díszíti, ott lesz főhelyen, a kubai tengerpart panorámafelvétele és Kovács László szigorú, ám igazságos portréja között. A kormányfő elmondja, hogy a vízilabda-válogatott olyan, mint az ötvenes években az Aranycsapat, és Benedek a szájberkor Puskás Öcsije. Továbbá: "Ez a modell az, amin én is kínlódom, hogy összehozzam az országban; a pólósok egy perc alatt összeálltak, és csapatot alkottak." És az unokája is pólózik, de hogy lesz-e belőle valami, azt még nem lehet tudni.

Na, ekkor tűnik fel a mérges úszómester, látja a felfordulást, tévések, fotósok, politikusok, pólósok, nagyot fúj a sípjába, és mindenkit kizavar az uszodából.