Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Sms-ben is lehet vizitdíjat fizetni

2007.02.13. 19:01
Február 15-től a vizitdíjat már nemcsak készpénzben és automatával, de sms-ben is megfizethetik a betegek a budapesti Szent Imre Kórházban. Az ott tartott bemutatón az egészségügyi miniszter azt mondta: nem számítanak arra, hogy az orvosok tömegesen tagadják meg a 300 forintos díj beszedését. Ha az orvos nem kéri el betegeitől a pénzt, annyival csökken az OEP-től kapott támogatása.

"Nincsenek illúzióink és tudjuk, hogy egy ilyen rendszer bevezetése az elején szokatlan, meg kell szoknunk, senki nem szeret fizetni és némi többletfeladatot ad az orvosoknak" - mondta az egészségügyi miniszter a budapesti Szent Imre kórházban tartott bemutatón.

Február 15-től, csütörtöktől a háziorvosnál, a szakrendelőkben és a kórházban 300 forintos vizitdíjat kell fizetni. A vizitdíjról és a mentességekről részletesen itt olvashat>>>


Klikk!

A Szent Imre Kórházban bemutatták, hogy a vizitdíjat be lehet fizetni készpénzben, automata segítségével és mobiltelefonon is. Utóbbi előnye a kórház számára, hogy megkönnyít a díjjal járó adminisztrációt, a beteg pedig elkerülheti a fizetésnél az esetleges sorban állást - mondta el Fürst György, a rendszert üzemeltető cég igazgatósági elnöke.

Infopontok, kampány, kiadványok
Az Egészségügyi Minisztérium mindent megtett azért, hogy a lakosság kellően tájékozott legyen - mondta Molnár Lajos. Az ország 23 kórházában állítottak fel úgynevezett infopontokat, ahol a beteg tájékoztatást kaphat arról, mikor mennyit kell fizetnie.
Az infopontoknál április 13-ig adnak felvilágosítást a szakemberek, ezen kívül pedig tájékoztató kiadványokat jelentettek meg, és az interneten is találhatók információk a vizitdíjról. A tájékoztató kampányra a tárca 220 millió forintot költött a tárca. Sok vagy kevés ez a pénz? Erről itt bővebben itt olvashat>>>

A mobilos fizetéshez előzetes regisztrációra van szükség, amelyhez egy ingyenes zöld számot kell felhívni. A rendszer további előnye - folytatta Fürst György -, hogy a mobiltulajdonos családtagjai számára is vásárolhat sms-ben vizitdíjat. Egy sms díja 15 forint plusz áfa, a kórháztól pedig sms-enként 10 százalék üzemeltetési díjat von le a rendszert üzemeltető társaság a szolgáltatásért.

Akár saját vagy más számára vásárolt díjnál ezután már csak a telefonszámot kell bemondania a betegnek a kórházi pultnál, és megkapja a vizitdíj befizetését elismerő nyugtát.

Molnár Lajos, megerősítette: a vizitdíj az intézményeknél illetve a háziorvosi praxisoknál marad, utóbbiak bevételét mintegy 20-25 százalékkal növelve. A tárca egy háziorvosnál átlagosan havi 150 ezer forintra becsüli a vizitdíjból befolyó bevételt.


Nézze meg képeinket!

A miniszter nem számol azzal, hogy orvosok tömegével tagadnák meg a vizitdíj beszedését. A napokban egy debreceni háziorvos az interneten a díj beszedésének megtagadására szólította fel kollégáit. Az akciót a Magyar Orvosi Kamara sem támogatja, mivel az törvénysértésre buzdít.

A tájékoztatón elhangzott, hogy a betegnek akkor is jár az ellátás, ha a háziorvos nem szedi be tőle a díjat. Ebben az esetben viszont annyival csökken az orvos OEP-finanszírozása, ahányszor nem kérte el a pénzt.