Antal, Antónia
3 °C
9 °C

Sms-ben is lehet vizitdíjat fizetni

2007.02.13. 19:01
Február 15-től a vizitdíjat már nemcsak készpénzben és automatával, de sms-ben is megfizethetik a betegek a budapesti Szent Imre Kórházban. Az ott tartott bemutatón az egészségügyi miniszter azt mondta: nem számítanak arra, hogy az orvosok tömegesen tagadják meg a 300 forintos díj beszedését. Ha az orvos nem kéri el betegeitől a pénzt, annyival csökken az OEP-től kapott támogatása.

"Nincsenek illúzióink és tudjuk, hogy egy ilyen rendszer bevezetése az elején szokatlan, meg kell szoknunk, senki nem szeret fizetni és némi többletfeladatot ad az orvosoknak" - mondta az egészségügyi miniszter a budapesti Szent Imre kórházban tartott bemutatón.

Február 15-től, csütörtöktől a háziorvosnál, a szakrendelőkben és a kórházban 300 forintos vizitdíjat kell fizetni. A vizitdíjról és a mentességekről részletesen itt olvashat>>>


Klikk!

A Szent Imre Kórházban bemutatták, hogy a vizitdíjat be lehet fizetni készpénzben, automata segítségével és mobiltelefonon is. Utóbbi előnye a kórház számára, hogy megkönnyít a díjjal járó adminisztrációt, a beteg pedig elkerülheti a fizetésnél az esetleges sorban állást - mondta el Fürst György, a rendszert üzemeltető cég igazgatósági elnöke.

Infopontok, kampány, kiadványok
Az Egészségügyi Minisztérium mindent megtett azért, hogy a lakosság kellően tájékozott legyen - mondta Molnár Lajos. Az ország 23 kórházában állítottak fel úgynevezett infopontokat, ahol a beteg tájékoztatást kaphat arról, mikor mennyit kell fizetnie.
Az infopontoknál április 13-ig adnak felvilágosítást a szakemberek, ezen kívül pedig tájékoztató kiadványokat jelentettek meg, és az interneten is találhatók információk a vizitdíjról. A tájékoztató kampányra a tárca 220 millió forintot költött a tárca. Sok vagy kevés ez a pénz? Erről itt bővebben itt olvashat>>>

A mobilos fizetéshez előzetes regisztrációra van szükség, amelyhez egy ingyenes zöld számot kell felhívni. A rendszer további előnye - folytatta Fürst György -, hogy a mobiltulajdonos családtagjai számára is vásárolhat sms-ben vizitdíjat. Egy sms díja 15 forint plusz áfa, a kórháztól pedig sms-enként 10 százalék üzemeltetési díjat von le a rendszert üzemeltető társaság a szolgáltatásért.

Akár saját vagy más számára vásárolt díjnál ezután már csak a telefonszámot kell bemondania a betegnek a kórházi pultnál, és megkapja a vizitdíj befizetését elismerő nyugtát.

Molnár Lajos, megerősítette: a vizitdíj az intézményeknél illetve a háziorvosi praxisoknál marad, utóbbiak bevételét mintegy 20-25 százalékkal növelve. A tárca egy háziorvosnál átlagosan havi 150 ezer forintra becsüli a vizitdíjból befolyó bevételt.


Nézze meg képeinket!

A miniszter nem számol azzal, hogy orvosok tömegével tagadnák meg a vizitdíj beszedését. A napokban egy debreceni háziorvos az interneten a díj beszedésének megtagadására szólította fel kollégáit. Az akciót a Magyar Orvosi Kamara sem támogatja, mivel az törvénysértésre buzdít.

A tájékoztatón elhangzott, hogy a betegnek akkor is jár az ellátás, ha a háziorvos nem szedi be tőle a díjat. Ebben az esetben viszont annyival csökken az orvos OEP-finanszírozása, ahányszor nem kérte el a pénzt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!