Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Vizitdíj pró és kontra az Index olvasói szerint

2007.02.16. 13:05
A vizitdíj láthatóan foglalkoztatja az embereket, az Index nagyon sok levelet kapott, úgyhogy egy második összeállításban közzéteszünk néhány újabb tapasztalatot és véleményt. Átlagot nem vonunk, vannak nagyon lesújtó és a vizitdíjjal szimpatizáló vélemények. Látható az is, hogy olvasóink későn ébredtek: most állnak elő újabb javaslatokkal, hogyan is lehetetett volna jobban megcsinálni ezt az egészet.
Baromság, hogy ettől megszűnik a paraszolvencia, hiszen ki merte 300 forinttal megsérteni az orvost?? Ezután a szülésznek meleg kézfogás közben a fülébe suttogjuk, hogy a számlát már rendeztük az automatánál??? Nonszensz!!!!
Annak bizonygatása ment hetek óta és fog menni hónapokig,hogy miért nem jó a rendszer és miért tarthatatlan. Egyetlen híradást nem hallottam a megoldás akárcsak rész ötletéről sem. A zökkenőkkel, sok-sok morgás árán mégiscsak bevezetett rendszer működésének egy éves évfordulójának adataira leszek kíváncsi! Akkor is fennáll-e hogy Magyarországon évi 130 millió orvos-beteg találkozó 300 millió receptfelírást (is ) eredményez. Ha ez csak negyedével csökken,már a minden nyűgével együtt is bevezetett rendszert igazolja.
Amikor én 39 éve munkába álltam,megkötöttem egy szerződést a munkaadómmal (az álammal), hogy én fizetem a tb-járulékot és ennek fejében ellát egészségügyileg. Én betartottam a szerződés eme pontját, de a mostani vizitdíjjal az állam egyoldalúan szerződést bontott, ami nem tisztességes és ha jól tudom jogilag sem. Eddig én nem nagyon használtam ki ezt a szolgáltatást,de az utóbbi időben felment a vérnyomásom( ki tudja miért?) és minden hónapban gyógyszert kel felíratnom, ami ezek után alkalmilag 300 forint hónaponként. Hol van az a pénz,amit én 39 évig fizettem?
Még délután 2-kor is 16 fő állt sorba a bebocsátásért fizetni, és ami megdöbbentett, biztonsági őrök voltak az osztályokon. Kitől féltek? Csak nem a betegektől féltek? Normális dolog ez? Mennyibe kerül ez a kórháznak? Ez a szervezetlenség, amit meg kell külön fizetnie a betegnek!!
Automata: 3 x 100 forint bedobás, gomb megnyom, igazoló szelvény kiadás megtörtént. 4 hölgy állt az automata környékén, aki, ha valakinek problémája akadt, segített. Ennyi...
Csak remélni tudom, nem azért küldte el rossz helyre a háziorvosa az édesanyámat, ahol tudhatta, hogy erre nem vizsgálhatják, hogy ma vissza kelljen mennie hozzá, és immár vizitdíj ellenében kérjen tőle kórházi beutalót.
A nővérek kedvesek voltak, sor nem volt, mondta is az egyik nővér, hogy mindig majd leszakad a folyosó, most meg csak ketten vagyunk (én és egy idős néni), megjegyezném, nagyon kellemes volt. Azt hiszem, én szeretem a vizitdíjat.
Körzeti nővérként dolgozom, napi 70-80-90 betegforgalom van a rendelőintézetben. Horváth Ágnes államtitkár asszony szerint a számla kitöltése 30 másodpercig tart. Szerintem ennél sokkal több. Ugyanis Ő nem adott vissza a pénzből, és a nap végén nem számolt el vele, ki milyen jogcimen mentesül, ki (ami egyáltalán nem egyértelmű) mennyit fizet stb. Ez ugye átlagos betegforgalomnál is 80 perc naponta. Ez a 4 órás rendelésből igencsak több mint 1-1,5 óra, amikor én még csak számlát írtam, még a betegre rá se néztem, még nincs ellátva. Szerintem ez nagyon sok idő, ezt az időt a BETEGEKTŐL VESSZÜK EL!
Minden, fennakadás nélkül történt. Kedves, türelmes volt a doktor úr, ügyesen és hamar megoldották a nyugtaadást. Úgy látom, a vizitdíj nem befolyásolja az orvoslátogatás gyakoriságát a kis falunkban.
Miért ez a felhajtás? Sokkal egyszerűbb lenne mondjuk a szőkéktől, a barnáktól, a veresektől, továbbá a kopaszoktól adó módjára (mert az) havi X vagy XX esetleg XXL összeget behajtani. Normálisak ezek?
Ha gyermeknek nem kell vizitdíjat fizetni, attól még kapok időpontot például fülészetre? Vagy jobb, ha a saját nevemet hazudom az időpontkérésnél, és csak a helyszínen szembesül az orvos azzal, hogy MOST INGYEN DOLGOZIK??
Most összesen 4 fő volt előttem, és még 1 órát sem kellett várni. A rendelő nem volt dugig emberekkel. Sokan annyira odáig vannak attól a 300 forinttól. Nekem megéri 2 gombóc fagylalt ára, hogy nem kell sok órát várni.
A hölgy az ablaknál olyan lassan dolgozott, hogy komoly kézműtétet lehetett volna rajta végrehajtani, míg vacakolt. Érdekes módon nagyon nem tetszett neki, amikor megjegyeztem, hogy a közértben a kenyér számlájára ennyit kellene várni, az emberek nem ennének.
Ha csak visszatartó erő, hogy ne menjenek az emberek orvoshoz, ha kell, ha nem, akkor megoldható lenne évi 12 alkalomra szóló ingyenes vizittel. Lehetne az egészet elektronikusan menedzselni. Ha ezt meghaladom, akkor az év végén kapok egy csekket, hogy léccilécci, túl sokat költöttünk rád, adjál már te is valamit, és odaírnák hányszor 300 forintot kell befizessek.
Elképzelni nem tudom kinek az eszement agyából pattant ki ez a marhaság. Remélem mindenki elégedett azzal, hogy a szerencsétlen betegeken hajtják be a hiányzó pénzösszegeket. (...) A következő lépés talán az lesz, hogy belépőt szednek a családtagoktól, mert meglátogatják szeretteiket, akik "horribilis" összegekért gyógyulnak valamelyik kórházban.
A kórház járóbeteg osztályán szerintem nem voltak többen, mint szoktak, sőt a kartonozó előtti megszokott lökdösődés és hangoskodás helyett szinte kihalt volt az előcsarnok. A kezelés után (kötéscsere, sebtisztítás) kb. 5 perc volt a bizonylat elkészítése, pecsételése stb. A káosz és a szokásos magyaros nyavajgás elmaradása kellemes meglepetésként ért... Ha a befizetett pénzből végre megkapják a megérdemelt fizetést az egészségügyi dolgozók és javulnak a kórházak technikai lehetőségei, akkor ezentúl is fizetek szívesen.
Mikor rám került a sor, közöltem a portással, hogy én nem kívánok fizetni, mire ő azt mondta, akkor nem ad sorszámot. (...) Mondta az orvosom, hogy tekintettel arra, hogy tegnap is jártam nála, és egyébként csak egy papírért mentem vissza, ez esetben nem jár szankcióval a dolog, de legközelebb majd lesz valami, de fogalma sem volt arról, hogy mi. Mindenesetre mondtam neki: Legközelebb sem fogok fizetni, akkor mi lesz? Hát, meg nem fogjuk verni, majd lesz valami – mondta.
Cukorbeteg vagyok, ez alapján jár a mentesség, és van még három kórságom, ami valószínűleg annak a szövődménye, plusz kettő, ami attól független. Akkor most kell fizetnem, vagy nem? Az orvos végül azt mondta, nem, mert ilyen esetben a javamra kell dönteni, de nem voltunk biztosak a dologban. Szóval aki ezt a cukorbeteg mentességet kitalálta, nem gondolt rá, hogy a betegségek nem tiszták és lehatárolhatók, egymásba csúsznak, egymástól függenek és az esetek jó részében nem lehet megmondani, mi, honnan ered.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!