Sámuel, Hajna
18 °C
32 °C

Nincs többé vizitdíj

2008.04.01. 06:41
Április 1-től, azaz mától nem kell a háziorvosnál és a szakrendelőkben vizitdíjat, illetve a kórházakban kórházi napidíjat fizetni. A 86 százalékos többséggel leszavazott fizetési kötelezettség pótlását egyelőre nem oldották meg.

A díjak eltörléséről népszavazás döntött március 9-én. A referendumon feltett kérdés alapján a díjakat csak 2009. január 1-től kellett volna eltörölni, azonban az Országgyűlés úgy határozott, hogy már 2008. április 1-től ne kelljen fizetni. A vizitdíj és a kórházi napidíj eltörlése miatt háziorvosok és kórházak szeretnék elérni, hogy a kormány kompenzálja a kieső bevételüket.

A vizitdíjat és a kórházi napidíjat 2007. február 15-én vezették be, összege alapesetben 300 forint volt, azonban fizetési mentességet mintegy négymillión élveztek, továbbá a kormány kompenzációs rendszert dolgozott ki a szociálisan rászorulóknak, és a hátrányos helyzetűeknek.

A vizit- és kórházi napidíj tavalyi bevezetése valamivel több mint 21,7 milliárd forint bevételt eredményezett. Kevesebb lett az orvos-beteg találkozás, aminek eredményeként jelentős megtakarítás jelentkezett az Egészségbiztosítási Alapban. Az orvoshoz fordulások számának csökkenéséből adódóan kevesebb vényt és kevesebb gyógyszert írtak fel az orvosok, ami kedvezően hatott a E-Alapra. A megtakarítás hozzávetőleg 62 milliárd forintot tett ki a szaktárca adatai szerint.