Erzsébet
1 °C
4 °C

Nincs többé vizitdíj

2008.04.01. 06:41
Április 1-től, azaz mától nem kell a háziorvosnál és a szakrendelőkben vizitdíjat, illetve a kórházakban kórházi napidíjat fizetni. A 86 százalékos többséggel leszavazott fizetési kötelezettség pótlását egyelőre nem oldották meg.

A díjak eltörléséről népszavazás döntött március 9-én. A referendumon feltett kérdés alapján a díjakat csak 2009. január 1-től kellett volna eltörölni, azonban az Országgyűlés úgy határozott, hogy már 2008. április 1-től ne kelljen fizetni. A vizitdíj és a kórházi napidíj eltörlése miatt háziorvosok és kórházak szeretnék elérni, hogy a kormány kompenzálja a kieső bevételüket.

A vizitdíjat és a kórházi napidíjat 2007. február 15-én vezették be, összege alapesetben 300 forint volt, azonban fizetési mentességet mintegy négymillión élveztek, továbbá a kormány kompenzációs rendszert dolgozott ki a szociálisan rászorulóknak, és a hátrányos helyzetűeknek.

A vizit- és kórházi napidíj tavalyi bevezetése valamivel több mint 21,7 milliárd forint bevételt eredményezett. Kevesebb lett az orvos-beteg találkozás, aminek eredményeként jelentős megtakarítás jelentkezett az Egészségbiztosítási Alapban. Az orvoshoz fordulások számának csökkenéséből adódóan kevesebb vényt és kevesebb gyógyszert írtak fel az orvosok, ami kedvezően hatott a E-Alapra. A megtakarítás hozzávetőleg 62 milliárd forintot tett ki a szaktárca adatai szerint.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?