Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Nincs ivóvíz a Szent Imre Kórházban

2005.04.19. 15:31
Mintegy 750 beteg kényszerül a következő napokban zacskós vizet inni a Szent Imre Kórházban, miután hajnalban csőtörés miatt az ÁNTSZ megtiltotta a csapvíz fogyasztását. Jelenleg csak WC-öblítésre és takarításra használhatják a vizet a kórházban.

Noha már van víz a Szent Imre Kórházban, de az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) vizsgálata szerint ivóvízként nem lehet használni, közölte a főváros XI. kerületében található kórház minőségügyi igazgatója. A fővárosi fenntartású kórház vezetése jelezte, hogy palackos vízre van a legnagyobb szükségük, hiszen 750 beteget kell ellátniuk.

Nem műthetnek

A kórházban hétfő hajnalban csőtörés történt, amelyet délutánra kijavított a Fővárosi Vízművek Rt.. Ezt követően átöblítették a vezetékeket, kedd délután pedig ezt újra megteszik. Varga Piroska kórházigazgató elmondta, hogy jelenleg takarításra, WC-öblítésre lehet használni a vizet. A műtétes osztályok nem működhetnek, míg az ÁNTSZ mikrobiológiai vizsgálata be nem fejeződik.

A tisztiorvosi szolgálat szerdán délelőtt egy újabb vizsgálatot végez, és mivel a tenyésztés ideje 2-3 nap, Varga Piroska becslése szerint "legkorábban péntek délben tudunk teljes kapacitással újra indulni, ha minden rendben van". Közölte, hogy minden olyan helyen, ahol ivóvíz minőségű vízre van szükség, korlátlan mennyiségben tudnak biztosítani vizet. "Ez azt jelenti, hogy a belgyógyászai jellegű osztályok változatlan profillal működhetnek" a már meglévő tisztiorvosi engedély alapján.

Van víz, de nem iható

Beszámolt arról is, hogy a kórház különböző gyógyászati műszereinek sterilizálását az ortopédiai klinikán végzik. Péterffy Gábor, a Fővárosi Vízművek Rt. szóvivője azt mondta, hogy hétfő délután óta van víz a XI. kerületi Szent Imre Kórházban.

Péterffy elmondta, hogy a kórház belső terültén hétfőn történt csőrepedést az intézmény még aznap kijavítatta. Ezt követően felkérték a vízműveket, hogy az összesen mintegy három kilométeres csőhálózatot öblítsék át.