Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Álprofesszorok országszerte?

2001.12.13. 19:25
Törvénytelenül lett professzor a Debreceni Református Hittudományi Egyetemen Hörcsik Richárd, az MDF-ből a Fideszbe átigazolt országgyűlési képviselő, állítja Bazsa György szocialista parlamenti képviselő. Mádl Ferenc 1999 júliusában nevezte ki egyetemi tanárrá, ám az ehhez szükséges habilitációját csak ma, december 14-én tartja az egyetemen.
Az esetet felkutató szocialista parlamenti képviselő, a Debreceni Egyetem volt rektora szerint az akkori oktatási miniszter, Pokorni Zoltán megtévesztette a köztársasági elnököt azzal, hogy Hörcsök képviselőt feltejesztette egyetemi tanári kinevezésre. A felsőoktatási törvény kimondja, egyetem akkor működhet, ha egyetemi tanárai rendelkeznek doktori fokozattal és habilitációval.

Az Index érdeklődésére, hogy mekkora a súlya egy ilyen szabálysértésnek Bazsa György azt mondta, hogy az ügy nyilvánosságra hozásával az a szándéka, hogy ne folytatódjon ez az amúgy idehaza általánosnak tekinthető gyakorlat. A képviselő a Magyar Akkreditációs Bizottság és a jogtár adatainak összevetésével több, mint száz Hörcsik Richárdéhoz hasonló esetre bukkant. Úgy látja, ezekben az ügyekben az Oktatási tárcának kötelessége eljárást indítani.

Az MSZP-s képviselő saját tájékozatlanságának áldozata, ami - oktatással foglalkozó szakember esetében - legalább is kínos, válaszolt a vádakra Hörcsik Richárd. Figyelme ugyanis nem terjed ki a felsőoktatási törvény 1998. január 1-jétől hatályos módosításaira. A 114. paragrafus 5. bekezdése alapján ugyanis mentesség adható három évre, amit én 1999. június 4-én meg is kaptam. A mentességet adó okiratban a következő indoklás áll: "a felterjesztésnél elfogadtuk az intézmény szervezeti és működési szabályzatának azt a rendelkezését, hogy egyetemi tanárrá felterjeszthető az is, hogy aki ugyan nem rendelkezik habilizációval, de három éven belül habilitál." Tehát rendelkeztem a habilitáció alóli mentességgel, amely 2002. június 4-én jár le. Mint az MSZP-s képviselő is írja, habilitációm jelenleg folyik a Debreceni Egyetemen,

Az oktatási minisztérium a következőképpen reagált: Dr. Bazsa György képviselő úr a felsőoktatási törvény és a Debreceni Református Hittudományi Egyetem szabályzatának nyilvánvaló nem ismeretében, hangulatkeltésre alkalmasan tette meg szakmailag hibás nyilatkozatát.