Mátyás
-6 °C
1 °C

Nem vizsgálja a rendszerváltást a parlament

2005.04.06. 16:57
A parlament ügyrendi bizottságának egyhangú álláspontja szerint a rendszerváltás körülményeinek vizsgálata a történészek feladata, nem pedig egy parlamenti vizsgálóbizottságé. A testület ugyanakkor elhalasztotta a döntést a miniszterelnök vagyongyarapodását vizsgáló bizottság felállítására vonatkozó kezdeményezésről.

Az Országgyűlés ügyrendi bizottsága szerdán elutasította azt a képviselői kezdeményezést, hogy alakuljon parlamenti vizsgálóbizottság a rendszerváltoztatás körülményeinek és - a javaslattevők megfogalmazása szerint - "folyamatának eredménytelenségét előidéző okok összefüggéseinek" feltárására.

"A törénészek dolga"

Erről a testület a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Vaján tartott, kihelyezett ülésén hozott egyhangú döntést. A bizottság kormánypárti és ellenzéki tagjainak véleménye egységes volt abban, hogy a rendszerváltoztatás körülményeinek vizsgálata a tudomány tárgykörébe, a történészek feladatai közé tartozik.

A bizottság tagjai egyetértettek abban is, hogy prekoncepció "eredménytelenséget" emlegetni a rendszerváltoztatással kapcsolatban, hiszen a fordulat az ország függetlenségének elnyerését, a többpárti politikai rendszer kialakulását, a demokrácia megteremtődését eredményezte. A bizottsági tagok jogilag is kezelhetetlennek, értelmezhetetlennek tartották a kezdeményezést, amit két független parlamenti képviselő terjesztett elő.

Halasztott döntés

A testület elhalasztotta viszont a döntését arról, hogy létrejöjjön-e vizsgálóbizottság Gyurcsány Ferenc miniszterelnök üzleti köre vagyonosodásának vizsgálatára. A 77 képviselő által támogatott kezdeményezéssel szemben a bizottság kormánypárti tagjai azt vetették fel, hogy az Alkotmánybíróság döntése értelmében a kormányfő üzleti körében található nem közszereplők vagyoni helyzete nem vizsgálható.

Kinyilvánították, nem a vizsgálóbizottság létrehozását ellenzik, hanem azt szeretnék, ha a kérdéskör csak és kizárólag a közszereplőre, azaz a kormányfőre vonatkozna. A bizottság 7:4 arányban az elhalasztás mellett foglalt állást, és egyben határozott arról, hogy az ügyrendi bizottság felkéri a kezdeményező Szijjártó Péter fideszes képviselőt, dolgozza át előterjesztését az alkotmánybírósági állásfoglalásnak megfelelően. Így a jövő héten a testület dönthet a javaslatról.

Szijjártó Gyurcsányt sejti a háttérben

Szijjártó Péter az MTI-nek a döntésre reagálva azt mondta, véleménye szerint a miniszterelnök "utasítást adott a kormánypárti képviselőknek arra, hogy minden létező módon blokkolják a vizsgálóbizottság létrehozását". Úgy tűnik, hogy a kormányzó pártok egyértelműen asszisztálnak a miniszterelnöknek, hogy a titkokra ne derüljön fény - tette hozzá.