Piroska
-2 °C
5 °C

A Pénzügyminisztérium is nyomoz a Vizsla után

2006.01.09. 11:22
A pénzügyminiszter vizsgálatot rendelt el, hogy tisztázzák: valóban a Fidesz kampányfőnökének titkárságáról faxolták-e el a „független” Magyar Vizsla című kiadvány következő számát a Magyar Postához. Újhelyi István az MSZP alelnöke azt mondta: a postánál kézről kézre járó faxon kezdetben csak mosolyogtak a munkatársak, aztán valaki azt mondta, „ez azért már durva”, és elküldte azt az MSZP-nek. A Fidesz szerint hamisítás történt.

A pénzügyminiszter vizsgálatot rendelt el a Magyar Postánál, hogy egyértelműen kiderüljön: honnan és hogyan érkezett a Magyar Vizsla című kiadvány bemutatópéldánya a társasághoz.

A Magyar Vizslát hivatalosan az Adózók Érdekvédelmi Szövetsége adja ki. Az újság elsősorban a kormány tevékenységével foglalkozik, és gyakran említi Gyurcsány Ferenc kormányfő és Kóka János gazdasági miniszter luxuskiadásait.

"Ez azért már durva"

Újhelyi István, az MSZP alelnöke egy vasárnapi sajtótájékoztatón mutatott be egy elfaxolt oldalt a Vizsla következő számából. A politikus szerint a fax fejléce egyértelművé teszi, hogy a kiadvány a Fideszhez kötődik. A bemutatott fax adatai szerint azt Rogán Antalnak, a Fidesz kampányfőnökének Szentkirályi utcai titkárságáról küldték el a Magyar Postához.

„Hogy került ez a dokumentum az MSZP-hez?” – kérdezte az Index Újhelyi Istvánt. „Nem azért nem mondom meg, mert nem akarom, az igazság az, hogy nem tudom. A postánál valószínűleg sok kézen keresztül ment, lehet, hogy először csak jót mosolyogtak rajta, aztán valaki azt mondta, ez azért már durva, és elküldte hozzánk” – válaszolta Újhelyi István.

Révész Máriuszt, a Fidesz szóvivőjét az Index nem tudta elérni. A politikus korábbi nyilatkozata szerint a dokumentumok, amelyeket Újhelyi mutatott be, „nyilvánvaló hamisítványok”. Mint mondta, december 23-tól a Fidesz székháza zárva volt, minden munkatársuk szabadságát töltötte. Rogán Antal Révész szerint december 27-én külföldön volt, így "nyilvánvalóan példa nélküli hamisitás történt".

Gyors és alapos vizsgálat

A pénzügyminiszter gyors és alapos vizsgálatra utasította a Magyar Posta vezérigazgatóját. „Elsősorban azt kell tisztázni, igazak-e azok az állítások, amelyek szerint a Fidesz kampányfőnökének titkárságáról érkezett a fax a Magyar Postához” – olvasható a PM közleményében.

Újhelyi István örül a vizsgálatnak: „A Fidesz bűncselekménnyel vádolt meg minket, jó, hogy ezt az ügyet tisztázzák.„

„A Magyar Posta a kiadványt megjelenés előtt azért kérte be, mert szerződést kötött annak terjesztésére, de a hatályos jogszabályoknak megfelelően meg akart győződni arról, hogy az általa terjesztendő lap tartalma nem ütközik a sajtótörvény előírásaiba” – áll a Pénzügyminisztérium közleményében.

Az ingyenes Magyar Vizsla három és fél millió példányban jelenik meg. Az Adózók Érdekvédelmi Szövetségének elnöke, Horváth Éva korábban többször cáfolta, hogy az újságnak köze lenne a Fideszhez. Horváth Éváról ugyanakkor tudható, hogy a Friss Levegőt Polgári Körn a vezetője, és a Fidesz egyik kerületi szervezetének is elnöke volt.

A lap azonos nevű honlapját Rogán Antal közeli munkatársa regisztráltatta. Korábban ő regisztrálta a Fidelitas weboldalát is, és Rogán megbízásából ő happolta el a Medgyessy-kormány elől az europaterv.hu címet is.