Donát
-3 °C
10 °C

Abszurd komédia lett a Vizslából

2006.01.11. 19:59
A keddtől utcára kerülő Magyar Vizslából kiderül, hogy Gyurcsány Ferencnek másfél milliós karórája van, az egyszerű emberek pedig egyre rosszabbul élnek. A kampánykiadvány ügye mára abszurd komédiába fordult: Orbán Viktor azt mondja „Hajrá, Vizsla”, Gyurcsány szerint viszont „Hajrá, béke”, az MDF a faxainkat félti, az SZDSZ pedig a Magyar Postát veszi védőszárnyai alá.

Keddtől került utcára a Magyar Vizsla, amely hivatalosan az Adózok Érdekvédelmi Szövetségének kiadványa. A lap meg nem erősített hírek szerint 2,7 millió ingyenes példányban jelenik meg.

Keresztrejtvény

A tördelésében leginkább egy bulvárlapra hasonlító újság fő témája Gyurcsány Ferenc állítólagos 230 ezer forintos szemüvege és másfél milliós órája, Kóka János helikoptere és jachtja, a honvédségi szobabiciklik, fagylaltgépek és a fűtött kutyaházak ügye.

Szóba kerülnek Keller László családjának érdekeltségei és a Vadász János által vezetett, 2005 november elsejével megszűnt Közszolgálati Reform Hivatal kiadásai, valamint a BKV-nál és a MÁV-nál kifizetett milliós jutalmak is.

Az öltönyös Kóka és a szmokingos, kezében pezsgőspoharat tartó Gyurcsány Ferenc által képviselt luxust az újságban egy otthonkás háziasszony fotója ellenpontozza, aki azt kérdezi: „Nem értem, miért élünk rosszabbul, mint korábban?” A válaszok rögtön mellette megtalálhatók: a gáz, az áram és a közös költség ára emelkedik.

A Magyar Vizslában a keresztrejtvény mellett vicceket is olvashatunk, például ezt: „-Mit köszönhetünk a Gyurcsány kormánynak? - Tavaly a szakadék szélén álltunk. Azóta egy jelentős lépést tettünk előre”.

Megmondják az igazságot

„Úgy tűnik, sokaknak fáj az igazság, és az, hogy tájékoztatjuk az embereket a valóságról” - nyilatkozta az MTI-nek az újságot kiadó Horváth Éva. Az Adózók Érdekvédelmi Szövetsége nevű civil szervezet vezetője azt mondta: nem publikus, ki támogatja az egyesületet, és annak milyen szerződései vannak. A civil szervezet vezetője arról sem kívánt beszélni, hány millió példányban jelent meg a kiadvány új száma, mert szerinte visszaélnek a számokkal, és nincs is felhatalmazva a példányszám közlésére.

A Vizsláról kirobbant vita szerdán is folytatódott. Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke a TV2 Mokka című műsorában elismerte, hogy a Magyar Vizslát kiadó civil szervezet a Fidesz támogatói köréből nőtt ki. Közölte azt is, nem tud arról, hogy pártja pénzzel támogatta volna a kiadványt.

Pokorni később sajtótájékoztatóján azt mondta: „a Magyar Vizslát kiadó Adózók Érdekvédelmi Szövetsége valóban csak akkor nevezhető majd minden értelemben független civil szervezetnek, ha a kormányváltás után hasonló keménységgel bírálja az új kormánytagokat is”.

Hajrá, Vizsla! - Hajrá, béke!

Újhelyi István, az MSZP alelnöke arra a szólította fel a Fideszt, hogy számoljon el a Magyar Vizsla kiadásának költségeivel. A politikus piaci információkra hivatkozva közölte, hogy az óriásplakátos kampány az előállítási költségekkel együtt közel százmillió forintba kerül.

Újhelyi kifejtette: az országszerte körülbelül 800 óriásplakát-hirdetés 35 millió forintba, a 250 Mahir-oszlop bérleti költsége 20 millió forintba és a 800 citylight-poszter 20 millió forintba kerül, míg a gyártási költség körülbelül ötmillió forint. Újhelyi István szerint nem csupán az a kérdés vetődik fel, hogy a Fidesz egy álcivilszervezet mögé bújt el, hanem az is, hogy kampányköltségeit ilyen módon akarja eltitkolni.

A Magyar Vizsla kiadása sokkal olcsóbb, mint amit a kormány egy nap alatt közpénzből önmaga reklámozására költ - mondta Horváth Éva, a lapot jegyző Adózók Érdekvédelmi Szövetségének elnöke.

Utalva Orbán Viktor korábbi nyilatkozatára, amelyben a Fidesz elnöke azt mondta „Hajrá, Vizsla!”, Gyurcsány Ferenc azzal a frappáns visszavágással válaszolt, miszerint „Hajrá nyugodt, építkező Magyarország” és „Hajrá béke”.

Mi, liberálisok

A Magyar Demokrata Fórum verziója szerint a Magyar Vizsla-ügy csak újabb bizonyíték arra, hogy a két mamutpárt, az MSZP és a Fidesz egyaránt a demokráciához méltatlan eszközöket igénybe véve képviseli álláspontját, és politikájuk már rég nem az emberekről, hanem csak egymás lejáratásáról szól.

A Herényi Károly frakcióvezető által jegyzett közlemény szerint „nehezen elképzelhető, hogy szocialisták nem a Kádár-korszakot idéző hatalomgyakorlási technikával jutottak hozzá a kérdéses fax-másolathoz (Újhelyi István vasárnap mutatott be egy faxot, amely szerint a Magyar Vizslát Rogán Antalnak, a Fidesz kampányfőnökének irodájából faxolták el a Magyar Postára).

„Mi, liberálisok úgy látjuk, kevesebb Kerényi és kevesebb Magyar Vizsla tenne jót igazán az országnak. Vagy az, ha a kormányzásra készülő pártok végre programot is írnának, nem csak álcázott kampánylapokat” – tette közzé a Szabad Demokraták Szövetsége, amely egyúttal megvédte a Vizsla-vita kereszttüzébe kerülő Magyar Postát.

Gyurcsány Ferenc nem perel a Magyar Vizslában megjelent miatt, ismertette csütörtöki tájékoztatóján Batiz András kormányszóvivő a miniszterelnök álláspontját.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!