Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Vízumkényszer Kanadába

2001.12.05. 08:31
Ottawában kedden hivatalosan bejelentették, hogy a magyar állampolgárok december 5-én éjféltől ismét csak érvényes beutazási vízummal utazhatnak Kanadába - tudatta a budapesti kanadai nagykövetség kedden.
Az ottawai kormány többször kérte a magyar hatóságokat, hogy próbálják meg csökkenteni a menekülthullámot. Csehországgal és Szlovákiával szemben hasonló okok miatt 1997-től állították vissza a vízumkényszert.Elinor Caplan, az állampolgársági és bevándorlási hivatal minisztere közölte: Kanada részéről ez válaszlépés egy olyan országból származó, egyre erősödő menekülthullámmal szemben, amelyre a klasszikus értelemben vett üldöztetés nem jellemző.

Az adatok tükrében
Jim Versteeg, a közép-kelet-európai régió menekültügyekért felelős diplomatája szerint Kanadában 1999-ben összesen 1400 kérelmet regisztráltak, két év alatt ezek száma több mint kétszeresére nőtt. A diplomata szerint országa természetesen a kérelmezők nemzetiségi hovatartozását nem tartja nyilván, csak állampolgárságukat, ezért arra vonatkozóan, hogy a kérelmezők milyen arányban roma származásúak, nincs adat. Kanadának a magyar, elsősorban roma nemzetiségű menedékkérelmek intézése két év alatt 64 millió kanadai dollárba - több mint 11 milliárd forintba - került - állítja a The Globe and Mail kanadai napilap.

Megduplázódott a magyar menekültkérvények száma

A kanadai indoklás szerint a vízumkényszer bevezetésekor a fő szempont a bevándorlási és menekültügyi kérelmeket elbíráló rendszer működésének fenntarthatósága volt. A magyar állampolgárok - többségében romák - kérelmeinek száma ugyanis az elmúlt két évben megduplázódott. Szerepet játszott továbbá "a kanadai társadalmi szolgáltatásokra nehezedő, egyre növekvő nyomás".

A Magyar Hírlap értesülése szerint Kanada vízumhivatalt nyit budapesti nagykövetségén (1121 Budapest, XII. kerület, Zugligeti út 51-53., telefon: (06-1) 392-3360) szerdától. A jövőben "a valós indokkal utazók" többszöri beutazásra feljogosító vízumot itt kérvényezhetik majd. A hivatal célja, hogy a személyesen benyújtott vízumkérelmeket 24 órán belül elbírálják. Az elkövetkező napokban Kanadába utazók számára a vízumhivatal különleges nyitvatartási rendet vezet be december 8-án szombaton, valamint december 9-én vasárnap. A Népszabadság információi szerint a vízum díja 75 kanadai dollár, azaz több mint 13 ezer forint lesz.

Magyarország szankcionálja a döntést?

A kormány a következő ülésén dönt arról, hogy Magyarország bevezesse-e a vízumkényszert Kanadával szemben - nyilatkozta Orbán Viktor miniszterelnök szokásos szerda reggeli rádióinterjújában. A döntést kiváltó okról - a magyarországi romák Kanadába történő kivándorlásáról - Orbán Viktor úgy vélekedett, hogy "iparszerű, szervezett csoportok tűntek fel". Kanada baráti állam, jó viszonyt ápolunk vele, jobb lett volna, ha erre a lépésre nem kerül sor - mondta a kormányfő.

Magyarország sajnálattal vette tudomásul a kanadai döntést - tudatta Horváth Gábor külügyi szóvivő. Hangsúlyozta: egyértelműen konzuli és nem politikai tartalmú döntésről van szó, Magyarország bízik abban, hogy a kanadai fél rövid időn belül felülvizsgálja mostani döntését. Budapest folyamatosan figyelemmel kíséri az átmeneti intézkedés hatásait - tette hozzá.