Benedek
-4 °C
5 °C

Októberre ígért vízummentességet az USA követe

2008.05.20. 12:23
April Foley amerikai nagykövet és Szilvásy György titkosszolgálatokat felügyelő miniszter kedden aláírtak egy információcseréről szóló megállapodást. Az amerikaiak szerint a terrorizmus elleni küzdelemhez szükséges szerződés utat nyithat a vízummentességhez.

A magyarok várhatóan októbertől utazhatnak vízum nélkül az USA-ba, mondta April Foley, az Egyesült Államok budapesti nagykövete. A diplomata erről egy Szilvásy Györggyel kötött megállapodás után beszélt. A magyar titkosszolgálatokat felügyelő miniszter egy terrorizmus-ellenes szerződést kötött az USA-val. A szerződés értelmében a két fél információkat cserél, a megállapodás elsősorban a Magyarországról USA-ba készülő utasok adataira vonatkozik.

A szerződés megkötése az egyik feltétele volt, hogy az USA megadja a vízummentességet Magyarországnak. Ugyan az Európai Bizottság rosszallta, de az unió több 2004-ben csatlakozott tagja is külön alkukat kötött az USA-val, vízummentességért cserébe. A régi keleti blokk uniós országai közül 2009-re várthatóan csak Lengyelországgal szemben marad meg az amerikai vízumkényszer.