Hermina
15 °C
27 °C

Kerületi második nyilványosság

2004.03.18. 17:19
A képviselőtestület egy szavazat többséggel döntött arról, hogy a jövőben jobboldali újságja is lesz a jelenleg szocialista vezetésű V. kerületi önkormányzatnak. Rogán Antal, a kerületi Fidesz frakcióvezetője szerint a negyvenmillió forinttal támogatott Belváros–Lipótváros című kiadvány a „szocialisták felé elfogult”, és már a választások idején is egyoldalúan tájékoztatott.
Pásztor Tibor szocialista önkormányzati képviselő szerint „a jobboldali önkormányzati lap necces”, és az is, ahogy a Fidesz az utolsó pillanatban, a költségvetés végszavazása előtt nyújtotta be a lapról szóló módosító indítványát. Ezt a javaslatot ugyan a szocialisták nem szavazták meg, de a bolgár kisebbségi képviselő a jobboldallal szavazott, így a Belváros–Lipótváros mellett a Fidesz is indíthat lapot, huszonötmillió forint közpénzből.

A Belváros–Lipótváros című lapnak az idén negyvenmillió forint támogatást nyújt az önkormányzat. Igaz, két hónapja ideiglenes megbízás alapján nyomják, mert a Fidesz tavaly nyári javaslatára új közbeszerzési pályázatot kellett kiírni a lap kiadására és szerkesztésére. A pályázatot ismét a Sprint Kft nyerte meg.

A pályázatra egyébként két ajánlat érkezett, és a közbeszerzési bizottság mindkettőt alkalmatlannak nyilvánította. A szocialista polgármester, Steiner Pál azonban végül csak a Pásztor által jobboldaliként jellemzett jelentkezőt zárta ki. A polgármester ezután saját hatáskörében, saját szakértőivel vizsgáltatta meg a pályázatokat, akik úgy ítélték meg, hogy a régi-új cég pályázata mégsem semmis. Így a polgármester a Sprintet hozta ki győztesnek. Ezért élt a Fidesz azzal, hogy saját lapot ad ki, mondta Pásztor.

A Fidesz frakcióvezetője, Rogán Antal az Index kérdésére azt mondta, hogy azért indítványozták a lapalapítást, mert az önkormányzat pénzén működő Belváros–Lipótváros folyamatosan egyoldalú tájékoztatást ad a kerület ügyeiről. Rogán szerint a lap már a választások idején is kifejezetten elfogult volt a jobboldallal. Az indítvány végül egyetlen szavazat többséggel ment át a testületben, de a huszonötmilliós költségvetést, az MSZP polgármesterével együtt, egyhangúlag megszavazták. Az új jobboldali orgánumra az V. kerületi City TV százmilliós költségvetésének megkurtításából kerül pénz.