Sámuel, Hajna
18 °C
32 °C

Nem kell parkolódíjat fizetnie az Egészségügyi Minisztériumnak

2008.03.13. 16:12
A Fővárosi Bíróság szerint jogtalanul akart az V. kerületi önkormányzat visszamenőleg parkolási díjat kérni az Egészségügyi Minisztériumtól. Rogán Antal polgármester 10,5 milliárdot akart a tárcától.

Két korábbi, az Arany János utcai közterület-használattal kapcsolatos határozat visszavonására kötelezte az V. kerületi önkormányzatot a Fővárosi Bíróság. Az egyik visszavonásra kötelezett határozatban az önkormányzat a közterületek felszabadítását kezdeményezte, míg a másikban az (öt évre visszamenőleg) elmaradt parkolsái díjak és büntetések, összesen mintegy 10,5 milliárd forint megfizetésére szólította fel az egészségügyi minisztériumot.

A felperes Fővárosi Főügyészség (FF) azt kérte a bíróságtól, mondja ki, hogy a kerületi önkormányzatnak nem volt hatásköre a határozatok kiadására. Az FF álláspontja szerint a közterület-felügyeletnek lett volna lehetősége eljárni az Arany János utcai területet parkolóként használó minisztérium ügyében. A bíróság osztotta az FF álláspontját, és indoklásában arra hívta fel a figyelmet, hogy a tulajdonosi és a közhatalmi hatásköröket nem szabad összekeverni.

Az ügy előzménye, hogy 2007. nyarán az önkormányzat megkereste azokat az állami szervezeteket, melyek nem fizettek a kerület tulajdonában álló ingatlanok parkolóként való felhasználásáért. Az egészségügyi minisztérium kivételével, mindenkivel sikerült megegyezniük, a tárca álláspontja szerint azonban a terület a sajátja, annak ellenére, hogy a földhivatali bejegyzés szerint az ingatlan az önkormányzaté. E pernek nem volt tárgya a tulajdonjogok megállapítása. Az erre irányuló per áprilisban folytatódik.