Erzsébet
1 °C
4 °C

Nem kell parkolódíjat fizetnie az Egészségügyi Minisztériumnak

2008.03.13. 16:12
A Fővárosi Bíróság szerint jogtalanul akart az V. kerületi önkormányzat visszamenőleg parkolási díjat kérni az Egészségügyi Minisztériumtól. Rogán Antal polgármester 10,5 milliárdot akart a tárcától.

Két korábbi, az Arany János utcai közterület-használattal kapcsolatos határozat visszavonására kötelezte az V. kerületi önkormányzatot a Fővárosi Bíróság. Az egyik visszavonásra kötelezett határozatban az önkormányzat a közterületek felszabadítását kezdeményezte, míg a másikban az (öt évre visszamenőleg) elmaradt parkolsái díjak és büntetések, összesen mintegy 10,5 milliárd forint megfizetésére szólította fel az egészségügyi minisztériumot.

A felperes Fővárosi Főügyészség (FF) azt kérte a bíróságtól, mondja ki, hogy a kerületi önkormányzatnak nem volt hatásköre a határozatok kiadására. Az FF álláspontja szerint a közterület-felügyeletnek lett volna lehetősége eljárni az Arany János utcai területet parkolóként használó minisztérium ügyében. A bíróság osztotta az FF álláspontját, és indoklásában arra hívta fel a figyelmet, hogy a tulajdonosi és a közhatalmi hatásköröket nem szabad összekeverni.

Az ügy előzménye, hogy 2007. nyarán az önkormányzat megkereste azokat az állami szervezeteket, melyek nem fizettek a kerület tulajdonában álló ingatlanok parkolóként való felhasználásáért. Az egészségügyi minisztérium kivételével, mindenkivel sikerült megegyezniük, a tárca álláspontja szerint azonban a terület a sajátja, annak ellenére, hogy a földhivatali bejegyzés szerint az ingatlan az önkormányzaté. E pernek nem volt tárgya a tulajdonjogok megállapítása. Az erre irányuló per áprilisban folytatódik.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?