Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Állóképességi harc Rogán ellen a Belvárosban

2006.09.28. 15:43
Kemény meggyőzési módszerekről panaszkodnak az V. kerületi Fidesszel rivalizáló jobboldali szervezetek. Az egész országban összesített egyéni jelölti visszalépések 40 százaléka a belvárosi kerületben történt, és többen a választási bizottságnak is jelezték, hogy presszió alatt állnak. Rogán szerint a Fidesznek nem érdeke az MDF embereinek elszipkázása.

Az Országos Választási Iroda összesítése szerint a múlt péntekig 15 egyéni jelölt lépett vissza, ebből 6-an a budapesti V. kerületben. Mind a hatan az MDF indulói voltak.

Egyszercsak elmentek

"Övön aluli ütés volt" - állítja Almássy Kornél, az MDF budapesti elnöke, a párt V. kerületi polgármester-jelöltje. Almássy szerint őt és maradék csapatát a múlt hét elején teljesen váratlanul érte, hogy a kerület 14 választókerületéből hatban elpártoltak embereik. A jelöltek - a budapesti elnök szerint - korábban nem mutatták jelét annak, hogy bármi kifogásuk lenne a párt vagy a kerület ügyeiben a vezetéssel szemben. Az MDF a helyi választási bizottságtól kapott jelzést a csoportos visszalépésről, a jelöltek pedig ezután szinte teljesen elzárkóztak az Almássyékkal való kommunikáció elől. (A visszalépők egy faxot küldtek néhány szerkesztőségbe, amelyen az MDF "zavaros politikájával" indokolták döntésüket.) A fővárosi elnök szerint, aki ismeri a belvárosi politikai felállást, és a tavasszal kialakult viszonyt, a jobboldali pártok közötti ellentéteket, az tudja, hogy kinek az érdeke volt a konkurencia eltüntetése. Az MDF-ben egyébként sokan úgy magyarázzák a hirtelen elpártolást, hogy az csak komoly anyagi haszon reményében történhetett.

Gyúrják egymást

Visszalépett az V. kerület 8. választókörzetében a Belváros Jövőjéért Egyesület képviselője is, de Petkova Daniella később a Választási Iroda tagjai előtt azt állította, döntését kényszer alatt tette. A választási iroda ezért hivatalosan nem vett tudomást a visszalépés bejelentéséről. De a Választási Iroda előtt a Rendpárti Egyesület vezetője, Bégány Attila is panaszkodott az elmúlt hetekben, hogy a Fidesz folyamatosan "gyúrja" az egyesület egyik jelöltjét, arra kapacitálva, hogy lépjen vissza. A Kossuth téri tüntetők egyik hangadóját, Molnár Tamást is egyéni jelöltként indító egyesület elnöke a választási testület előtt az állította, hogy a Rogán Antal vezette Fidesz a kerületben megpróbálja maga alá gyűrni a jobboldali pártokat és szervezeteket.

Együttműködésre kész

"A Fidesznek egyáltalán nem fűződött érdeke a belvárosi MDF-esek visszalépéséhez" - cáfolt az Index kérdésére Rogán Antal, a Fidesz és a KDNP V. kerületi polgármester-jelöltje. Rogán szerint a Fórum a felmérések szerint a Belvárosban alig több mint 2 százalékon áll, ráadásul a korábbi tapasztalatok azt mutatják, hogy támogatói fele-fele alapon oszlanak meg a bal- és a jobboldali szimpatizánsok között. Rogán mindezek ellenére számít arra, hogy polgármesterré választása esetén a képviselőtestületbe esetlegesen bejutó MDF-esekkel együtt tud működni. A fideszes politikus azt mondta, együttműködési szándékát már Almássyék felé is kinyilvánította, és megítélése szerint erre a másik oldal is hajlott.

A fideszes magyarázat szerint pedig az országosan ismeretlen Rendpárti Egyesülettel azért romlott meg a viszony, mert a Rogánt a választáson támogató Jobbikon számonkérték, hogy alelnöke, a már emlegetett Molnár Tamás miért indul egy a Fidesszel rivális szervezet jelöltjeként. Molnárnak többek között ezért kellett távoznia a Jobbikból.