Valér
-2 °C
0 °C

Találták a beszélgetést

2006.09.26. 07:51
Egy elvesztett digitális rendőrségi rádióról hallgatták vissza a tévéostrom rendőri beszélgetését. Ezt állítja a rendőrség. A Népszabadság úgy tudja, hogy a parancsmegtagadással fenyegető rendőrnek egyelőre nem kell attól tartania, hogy hadbíróság elé állítják.

Állítólag egy elveszett rendőrségi rádióról tudta megszerezni a tévéostrom felvételeit a Blikk. Legalábbis ezt mondta a Magyar Televíziónak Garamvölgyi László. A rendőrség szóvivője szerint a védekező rendőrök sok tárgyat, köztük több digitális rendőrségi rádiót is elvesztettek az ostrom alatt.

Az elvesztett rádiók egyike került a Blikkhez, azonban a Rendészeti Biztonsági Szolgálat szóvivője a Népszabadságnak azt mondta, korántsem biztos abban, hogy ezen az elveszett készüléken rögzítették a lapban közölt beszélgetést.

Egy, a Blikk birtokába került rendőrségi hangfelvétel szerint az MTV székházát védő parancsnok múlt hétfőn kilátásba helyezte a parancsmegtagadást, kijelentve: nem hajlandó halálra ítélni az embereit. "Nem fogunk megdögleni ebben a kurva épületben" - mondja 23 óra 30 perc körül a Szabadság téri MTV-székház ostromakor Giber László, a bent rekedt rendőrök vezetője a Blikk birtokába jutott belső rendőrségi hangfelvételen, amelyről a bulvárlap hétfőn adott hírt.

A Blikk főszerkesztője a napilapnak nem nyilatkozott arról, hogy miként jutottak a felvételhez.

Egy katonai ügyész szerint amikor valaki csak kilátásba helyezi a parancs megtagadását, az úgy is minősíthető, mintha szakmai véleményét osztotta volna meg felettesével. A Népszabadság úgy tudja, Giber Lászlónak egyelőre nem kell attól tartania, hogy hadbíróság elé állítják. A Budapesti Katonai Ügyészséghez nem érkezett feljelentés az ügyben.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!