Bernadett
-2 °C
4 °C

'A combig begipszelt politikus már nem is számít betegnek'

2004.05.25. 17:09
A kormánypártoknak a ciklus elején hónapokig nem volt gondjuk a parlamenben a határozatképsség biztosításával, mostanra azonban egyre sűrűbbé váltak a hiányzások miatti szavazási kudarcok. A hétfői ülésnapon például több szocialista politikus súlyos betegsége miatt nem volt elegendő voks néhány szavazásnál.
"A combig begipszelt politikus már nem is számít betegnek" - nyilatkozta a parlament határozatképsségét biztosító erőfeszítésekre utalva Göndör István szocialista frakcióvezető-helyettes az Indexnek.

Az Országgyűlés a 2002. május 27-én kezdődött, mostani kormányzati ciklusban eddig összesen 59 alkalommal volt határozatképtelen, azaz ennyiszer nem volt elegendő képviselő egy adott javaslat elfogadásához. Határozatképtelen az Országgyűlés akkor, ha például a 198 fős kormánypárti többségből öt politikus nincs jelen és az ellenzék pedig nem szavaz egy voksolásnál.

A kormány megalakulását követően hónapokig nem volt gond a kormánypártok fegyelmével, először 2002. december 17-én volt határozatképtelen az Országgyűlés, akkor viszont egy tucatszor. Legutóbb a hétfői ülésnapon nem volt elég kormánypárti képviselő egyes javaslatok elfogadásához; összesen négy sikertelen szavazást könyvelt el a Ház.

Göndör István az Index érdeklődésére elmondta, hogy négy szocialista képviselő súlyos betegség miatt nem tudott részt venni az ülésen, ketten pedig külföldön voltak.

Egy 178 fős csoportban "bármikor bármi megtörténhet" - utal a szocialisták frakcióvezető-helyettese a hiányzások okaira, amelyek közt gyakran a hivatalos külföldi utak, és betegségek is "távol tartják" a képviselőket az ülésteremtől.

A Házszabály szerint:
Az Országgyűlés akkor határozatképes, ha a képviselőknek több, mint a fele, illetőleg - ha az Alkotmány vagy más törvény a határozathozatalhoz szükséges létszámot ettől eltérően szabályozza - a meghatározott számú képviselő jelen van.

Ha az Országgyűlés nem határozatképes, az elnök megkísérli a határozatképesség helyreállítását. Amennyiben ez nem lehetséges, az elnök megállapítja a hiányzó képviselők névsorát, a napirendi pont tárgyában a határozathozatalt elhalasztja, és a bejelentés nélkül távol lévők jegyzékét - napirendben előre feltüntetett határozathozatal esetén - az Országgyűlés legközelebbi ülésén közzéteszi. Az ülést a következő napirendi pont tárgyalásával kell folytatni. Amennyiben az elnök az Országgyűlés határozatképességét utóbb megállapítja, döntése alapján a határozathozatalra vissza lehet térni.