Valér
-2 °C
0 °C

Koalíciók: ki kinek a kottáját olvassa?

2002.12.06. 12:04
Bár a költségvetés parlamenti szavazásai a legfegyelmezettebb koalíciós együttműködést feltételezik, az MSZP és az SZDSZ nem alakított ki állandó voksegyeztetési fórumot. A két kormánypárt levonta az 1994-98 közötti időszak tanulságait: épeszű szövetségesek között nem kell mindent pontokba szedni. Az MDF új frakcióvezetője nemrégiben jelentette be, hogy felhagy a Fidesz szavazási útmutatójának használatával. A demokrata fórum más politikusai szerint azonban eddig is csak a lusta szakértők vették át a "nagy testvér kottáját".
Míg az ellenzéki pártok között épp a költségvetés monstre szavazása előtt alakult ki nézeteltérés arról: kell-e együtt voksolni a két jobboldali, ám független erőnek, a kormánypártok fegyelmezetten levezényelték a közel másfélezer gombnyomást igénylő büdzsét.

Épeszű szövetségesek pontjai

A Horn-kormány koalíciós egyeztető tanácsa és részletes koalíciós szerződése helyett az MSZP és az SZDSZ most nem alakított ki állandó egyeztető fórumokat. Juhász Gábor frakcióvezető-helyettes szerint a korábbi időszak tanulsága, "hogy épeszű szövetségesek között nem kell mindent pontokba szedni". A politikus szerint a szűk kormánytöbbség ellenére azért sikerült eddig viszonylag zökkenőmentesen biztosítani a megfelelő számú parlamenti támogatottságot, mert a partnerek kormányon belül és a frakciókban is egyeztetnek. A kabinetben lefolytatott tárgyalások lehetővé teszik, hogy ne kerüljön a Ház elé olyan javaslat, amelyet valamelyik párt kifogásol. A frakciók szakértő csoportjainak már csak a vitatott pontokat kell áttekintenie, a végső egyeztetést pedig a szocialista és szabad demokrata frakcióvezetés végzi el.

A lusták átvették

A kisebbik ellenzéki párt egy hete magyarázkodni kényszerült, amikor szövetségese helyett többször a kormánypártokhoz hasonlóan szavazott. Herényi Károly, az MDF frissen megválasztott frakcióvezetője bejelentette: az eltérés oka, hogy pártja a döntéshozataloknál nem használja többé a Fidesz szavazási útmutatóját. Az Index információi szerint az elmúlt hónapokban, - még ha az MDF ki is dolgozta saját álláspontját - a Fidesz rendszeresen elhelyezte a kisebbik ellenzéki párt képviselőinek parlamenti padjain is saját "kottáját". Az MDF-frakció témafelelősei azonban még az Orbán-kormány koalíciós időszakában is többnyire kidolgozták a párt szavazótábláját, egyes információk szerint a Fideszét csak akkor vehették át, ha "lusta" volt az ügyben kijelölt képviselő. Az előző koalíció sima szavazásait azonban nem az alkalmankénti átvételek, hanem a fideszes, kisgazda és fórumos szakértők egyeztető csoportjai biztosították, ahol végleg eldőlt az egyes módosító indítványok sora.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!