Koronavírus adatok

2022. jan. 24.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Pál
-8 °C
3 °C

Kevesen tudják, mikor lesz az EP választás

2009.01.20. 20:20
Az európaiak 26 százaléka van tisztában azzal, hogy idén júniusban európai parlamenti (EP) választások lesznek. Magyarország a tájékozottság szempontjából a középmezőnybe tartozik.

Yannis Darmis, az EP sajtószolgálat munkatársa kiemelte, hogy Magyarországon a megkérdezettek 35 százaléka tudta, hogy idén lesz a voksolás. A válaszadók hat százaléka rossz évet jelölt meg a választásra, 59 százalékuk pedig nem is tudott róla. A sajtószolgálat munkatársa elmondta, hogy a legutóbbi, novemberi fölmérés adatai szerint a magyarok 23 százaléka mondta azt, hogy el is megy szavazni júniusban.

Yannis Darmis a többi ország eredménéről szólva kiemelte, hogy az EP-választásról a luxemburgiak tudnak a legtöbbet: a megkérdezettek 56 százaléka volt tisztában az időponttal. Hasonlóan fölkészültek voltak a máltaiak is.

A belgák és görögök 47 százaléka tudta, hogy idén választanak EP-képviselőket, a szlovákok közül pedig 45 százalék válaszolt helyesen. A leggyengébben a finnek szerepeltek 9 százalékkal. Litvánia 12, a britek pedig 14 százalékkal állnak a lista alján.

Az Európai Parlamentben ötévente választanak képviselőket a tagállamokban. Idén június 4 és 6. között kell megtartani a 27 tagállamban a voksolást. Magyarországon valószínűleg június 7-én lesz- a szokások szerint ugyanis a választásokat hagyományosan vasárnap tartják.

Az időpontot azonban Sólyom László államfőnek kell kihirdetnie. A hollandok és a britek 4-én, csütörtökön voksolnak, Lettországban, Máltán és Szlovákiában pedig 6-án, szombaton. Magyarországnak jelenleg 24 EP képviselője van a parlamentben.

Az idei választáson azonban már csak 22 hely jut a nizzai szerződés értelmében. Ha a voksolásig mégis életbe lépne a Lisszaboni Szerződés, Magyarországnak akkor is 22 hely járna.  • Vennék
  • Hírek