Timót, Xénia
2 °C
6 °C

Nincs megállapodás, sztájkolnak a Volán-dolgozók

2003.01.04. 21:07
Hétfőn reggel fél 5-től fél 7-ig figyelmeztető sztrájkot tartanak a Volán-dolgozók. A buszvezetők, ahol megtehetik, a legközelebbi vasútállomásig elviszik az utasokat.
Nem született megállapodás szombat délután a Közúti Közlekedési Szakszervezet és a munkáltató között a bérfelzárkóztatásról, így hétfőn megtartják a Volán-dolgozók a 4.30 és 6.30 óra közötti országos sztrájkját.

A tárgyaló delegációk tagjai legközelebb a figyelmeztető sztrájk után ülnek le ismét tárgyalni. Mészáros Tamás, az ÁPV Rt. elnöke az MTI-nek elmondta, hogy a tárgyalások során többször is elmozdultak eredeti ajánlatuktól.

Inokai Géza, a KKSZ elnöke úgy vélekedett, hogy az ÁPV Rt. utolsó ajánlata is kevés a bérfelzárkóztatás megvalósításához. A szakszervezet a szombati megbeszélésekre olyan tervezetet hozott, amely hároméves időszakra vonatkozna. Ebben szerepelt egyebek mellett egy időben eltolt bérfelzárkóztatás, valamint a bérelem mellett egyéb jövedelmi elemekre tett javaslat is.

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium megtette az intézkedéseket, hogy a Volán-társaságok saját hatáskörükben a helyi megállapodások szerinti még elégséges ellátást biztosítsák a hétfőre meghirdetett figyelmeztető sztrájk idejére, áll a tárca távirati irodához eljuttatott közleményében.

A szerződéses járatok nem esnek ki

A minisztérium - a Volán-társaságoktól kapott információk alapján - arról tájékoztatott, hogy az egészségügyi intézmények működtetéséhez kapcsolódó járatokat, valamint az úgynevezett szerződéses járatokat közlekedtetik a Volán-társaságok.

A szerződéses járatok azok, amelyek konkrét munkahelyek dolgozóinak utaztatására vonatkoznak. A hajnal fél öt előtt induló járatok a végállomásokig közlekednek.

A fél ötkor induló távolsági járatok a sztrájk kezdete előtt az utasokat elszállítják a legközelebbi vasútállomásra, ahol az utasok várakozhatnak a buszon, vagy vonattal utazhatnak tovább. Amennyiben egy adott vonalon erre nincs lehetőség, akkor az utasokat a végállomásra szállítják.

A közlemény szerint a figyelmeztető sztrájk által okozott fennakadás társasági jelentések szerint délelőtt 9-10 óra között állhat helyre, kivéve a fővárosban, ahol a délelőttre érhetik utol a menetrendi csúszásokat.